במשרד המשפטים האמריקני בוחנים לבקש מבית המשפט לפרק את גוגל לאחר פסק הדין התקדימי משבוע שעבר, שקבע כי ענקית הטכנולוגיה מהווה מונופול בתחום החיפוש. המשרד נדרש להגיש את חוות דעתו לגבי הסעדים המשפטיים שהוא מציע לטיפול בהיותה של גוגל מונופול, ולפי בלומברג והניו יורק טיימס במשרד בוחנים בקשה לפירוק החברה.
עוד ב-N12 כלכלה:
• בית המשפט האמריקני קבע: גוגל היא מונופול
• גוגל ואפל דוחפות AI לכיס שלנו: מה ההבדלים?
• לא בת"א: איפה עובדי ההייטק מרוויחים הכי הרבה?
פסיקת בית המשפט בשבוע שעבר קבע כי גוגל הפרה את חוקי ההגבלים העסקיים בכך שחסמה תחרות בתחום החיפוש באינטרנט וקיימה חוזים בלעדיים ומגבילים עם חברות אחרות. בין היתר עלה בדיון חוזי העתק שחתמה גוגל עם אפל, במסגרתם שילמה מיליארדי דולרים בשנה להפיכת מנוע החיפוש שלה לברירת המחדל במכשירי האייפון. מסמכים שהגישה גוגל במסגרת ההליך חשפו שבשנת 2022 לבדה שילמה גוגל לאפל 20 מיליארד דולר תמורת זכות זו.
לפי הערכות, במידה ובית המשפט אכן יורה על פירוקה של גוגל, היחידות שסביר ביותר שיופרדו ממנה הן מערכת ההפעלה אנדרואיד למכשירים ניידים ודפדפן האינטרנט הפופולרי כרום. שתי יחידות אלו תורמות לשליטה בתחום החיפוש המקוון הודות לשימוש במנוע החיפוש של גוגל כברירת המחדל שלהן.
הממשל האמריקני לא נוהג לדרוש פירוק של חברות, אך הדבר כבר קרה בעבר. הפירוק הגדול האחרון בשוק האמריקני היה בשנות השמונים ועסק בענקית התקשורת בל. החברה פורקה לשש חברות נפרדות והמהלך אפשר לחברות נוספות להתחרות בהצעת שירותים. זה כמה שנים שהמחוקקים בארה"ב מחפשים דרכים להפחית את הכוח הרב שצבאו ענקיות הטכנולוגיה והמהלך המשפטי הנוכחי מול גוגל הוא המתקדם ביותר עד כה.
אפשרות קיצונית פחות שנבחנת במשרד המשפטים היא לאסור על גוגל להמשיך בפרקטיקת חתימת החוזים הבלעדיים שלה, שהופכים את מנוע החיפוש שלה לברירת מחדל. בנוסף עשויה המדינה לבקש למנוע מענקית הטכנולוגיה לכפות על אתרי אינטרנט לאפשר לה להשתמש בתוכן שלהם במסגרת מוצרי הבינה המלאכותית שלה כתנאי להופעה בתוצאות החיפוש.