השבוע עוסק הפרק במוזיקה ובאופן שבו בינה מלאכותית מסייעת ליצור אותה. זו לא הפעם הראשונה שבה המצאה טכנולוגית מסייעת ליצירת מוזיקה - בפעם הראשונה שזה קרה, ד"ר אנדי הילדברנד, חוקר מערכות ססמיות, המציא את מה שאנחנו מכירים היום כאוטו-טיון (Auto-Tune, "צליל אוטומטי"). האוטו-טיון שינה את עולם המוזיקה מהקצה קצה, והמכשיר, שהגיע לכל אולפן, הפך לתוכנה במחשב. כמעט כל מוזיקאי היום שר היום עם אוטו-טיון במה שהפך לסטנדרט בתעשייה.
באופן דומה, בשנת 2024 אנחנו נמצאים בפתחו של עידן חדש במוזיקה - כולם יוכלו לייצר אותה. כבר לפני שנה ראינו את הסנונית הראשונה בתחום, כאשר אמן צללים אנונימי פרסם שיר שהוא שיתוף פעולה לכאורה בין הראפרים דרייק ודה וויקנד, למרות שאף אחד מהם לא שר בפועל והשיר נוצר באמצעות AI. בהוראה של חברת התקליטים יוניברסל השיר הזה הוסר מכל הרשתות, כי נטען שהוא מהווה פגיעה בזכויות יוצרים.
אז איך בעצם מייצרים מוזיקה בעזרת בינה מלאכותית? ישנם כמה מודלים פופולריים בתחום. הראשון הוא סונו, והשני הוא אודיו, ובשני המקרים תוכלו לקבל התנסות בחינם.
שמעתם על ה"אמן חדש" ז'ו יוזבה? הוא למעשה תוצר פארודי של הקומיקאי עידו קציר, ששר בעברית אבל במבטא ברזילאי. אגב, אין דרך לדעת מספוטיפיי או מאפל מיוזיק שמדובר בפארודיה. הפוטנציאל כאן הוא אדיר, וניתן אפילו לקחת את הקול של אמנים מתים וליצור שירים חדשים.
אלא שכל זה לא ממש בא למוזיקאים בטוב, בלשון המעטה, כולל לא לבעלי הזכויות של האמנים המתים, ולאחרונה חתמו 200 אמנים על עצומה שבה הם אוסרים לדגום את הקולות שלהם באמצעות AI. בינתיים, המדינה היחידה שהעבירה חוק לפיו אסור להשתמש בהקלטות ישנות על מנת לייצר מוזיקה חדשה היא טנסי שבארה"ב. בינתיים פלטפורמות הסטרימינג מיישרות קו עם ההתקדמות הטכנולוגית, וספוטיפיי משיקה פלייליסטים שלמים שמורכבים משירים שנוצרו מ-AI.
ומה חושבים המוזיקאים הישראלים? הזמר גיא מזיג טוען שמוזיקה שנוצרת באמצעות AI כבר נשמעת טוב, אבל חסרה בה קוהרנטיות מחשבתית, וזה אף נשמע כמו העתקה. מזיג טוען שייתכן שהדבר יכול לשמש לדוגמה לפרסומות. לדבריו, הוא לא חושש. יזהר אשדות טוען שמדובר בטכנולוגיה מרשימה שמאפשרת לנו לעשות דברים יותר בקלות. גם הוא טוען שזה לא יכול להחליף מוזיקאים טובים, מקוריים ומוכשרים, אבל כן כאלה בינוניים.
לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן
>> בזמן שעבדתם, פרק 176 - חרם על טיקטוק? אופרות הסבון הסיניות כובשות את העולם