שורה של תזוזות משמעותיות מכות גלים בטרנד החם של הבינה המלאכותית (AI), בין היתר של הישראלי לשעבר נועם שזיר. במהלך מפתיע מצד גוגל הוציאה חברת הענק 2.5 מיליארד דולר בשביל להחזיר לשורותיה נועם שזיר, שבשנים האחרונות עומד בראש אחת מחברות ה-AI המסקרנות בתחום: Character.AI (קרקטר). שזיר הוא יהודי-אורתודוקסי חובש כיפה המתגורר בפאלו אלטו בקליפורניה.
המהלך יוצא הדופן של גוגל לא רק מחזיר אליה את שזיר, שייסד את קרקטר ב-2021 לאחר שנים בשורות ענקית החיפוש, אלא למעשה "גונב" את כל הנהלת החברה הצעירה. הסכום שמשלמת גוגל נועד "לקנות" 30 מעובדי ההנהלה הבכירה של קרקטר ולגנוב את הטאלנטים המרכזיים שלה, ולפי הערכות צפוי להביא לחיסולה של החברה עצמה. 2.5 מיליארד הדולרים שמשלמת גוגל יתחלק בין שזיר ושאר הבכירים שיעברו לשורותיה ובין המשקיעים של קרקטר.
לאור זאת שמשקיעי קרקטר השקיעו בה עד כה 200 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה נראה שהם רשמו רווח נאה. עם זאת, המהלך שבו גוגל נמנעת מרכישת חברה אך מחסלת מתחרה בתחום המתפתח של הבינה המלאכותית עשוי להרגיז את הרגולטורים, שגם כך חוששים מהשתלטות חברות הענק. אתמול קבע בית המשפט בארה"ב בהחלטה תקדימית שגוגל מפרה את חוקי התחרות בתחום החיפוש, ופתיחת חזית נוספת עם הרגולטורים עשויה לסבך אותה עוד יותר.
סבר שגוגל לא מתקדמת מספיק
שזיר, שהחל את דרכו המקצועית בגוגל ארה"ב בשנת 2000, הפך עם השנים לאחד הקולות החשובים בתחום פיתוח ה-AI של החברה. בין היתר הוא היה אחראי לפיתוח ה-Transformer - חלק מהותי מכל מודלי ה-AI של הדור הנוכחי והמילה שמסתתרת מאחורי האות T בראשי התיבות GPT, כפי שבגוגל אוהבים להזכיר. חלק מהמאמרים שפרסם שזיר בזמן עבודתו בגוגל נחשבים לנקודות מפתח בפיתוח מודלים של AI.
אלא שעם הזמן, שזיר ומפתחים אחרים שעבדו איתו בגוגל סברו שהחברה לא מתקדמת מספיק ביוזמות ה-AI ומזניחה את הפיתוח בתחום. לבסוף הוא עזב את ענקית החיפוש בטריקת דלת ב-2021, ופנה להקים את קרקטר. בחברה החדשה עסק שזיר בפיתוח מודלים של בינה מלאכותית שיכולים לחקות דמויות שונות, בהן כאלו שמבוססות על אופרה ווינפרי ואילון מאסק.
בשנים האחרונות נחשבה קרקטר לחלוצה בתחום ולחברה שמצליחה לייצר הכנסות. לפי דיווחים קרקטר אף עבדה על פיתוח מודלים כספיים שנועדו לאפשר מכירת מוצרים גם ללקוחות פרטיים. ב-2024 הודיעה קרקטר שיש לה 20 מיליון משתמשים רשומים. כעת, עם עזיבתו של שזיר ושורה נוספת של בכירים בה, קרקטר צפויה להגיע לסוף דרכה.
שזיר עצמו צפוי להצטרף להנהלת יחידת דיפמיינד (DeepMind) בגוגל, שאמונה על פיתוח מוצרי ה-AI של אנקית האינטרנט.בין היתר עוסקה דיפמיינד בפיתוח מודל ג'מיני שממשיך לצבור תאוצה ונחשב היום לאחד המודלים המובילים במירוץ הבינה המלאכותית.
טלטלה גם בצמרת OpenAI
גם חברת OpenAI, מפתחת הצ'טבוט ChatGPT שהחל את סנסציית ה-AI של הדור הנוכחי, הודיעה על שורה של שינויים ועזיבות. ג'ון שולמן, ממייסדי OpenAI , הודיע כי הוא עוזב ועובד לשורות המתחרה הגדולה אנת'רופיק. זאת לדבריו לא בשל חילוקי דעות עם החברה אלא הזדמנות שנוצרה בחייו האישיים. במקביל הודיע נשיא החברה ג'ורג' ברוקמן על נטילת פסק זמן ופרישה מהתפקיד.
העזיבות ב-OpenAI מצטרפות לפרישתו של מייסד אחר בחברה, הישראלי איליה סוצקבר, שעזב אותה במאי האחרון וחודש לאחר מכן הודיע על הקמת חברה חדשה בתחום שתחזיק, גם מרכז פיתוח בישראל. סוצקבר היה דמות מפתח בהדחתו ואז החזרתו של מנכ"ל החברה סם אלטמן בנובמבר האחרון, ולפי הערכות לדם הרע בין השניים היה חלק לא מבוטל בעזיבתו של הישראלי את החברה.