תחקיר N12 על הליך בדיקת התכנים בטיקטוק מעלה חשד לעמדה אנטי-ישראלית מובהקת באפליקציה הפופולרית שבבעלות סינית. זאת לאחר שעדות בלעדית של ישראלית המועסקת בחברה חשפה כיצד מתקבלות ההחלטות שקובעות אילו סרטונים יוצגו ואילו לא.

עוד בנושא ב-N12:

חשיפה: "בודקי העובדות בטיקטוק מסתמכים על אל-ג'זירה"
 פייק ניוז ומסרים פרו-פלסטיניים: טיקטוק הפכה לזירת קרב
 בטיקטוק סירבו להעלות קמפיין של משפחות החטופים
 תחקיר בארה"ב: בטיקטוק מפיצים בכוונה שקרים על ישראל

בסרטון שהועלה לאפליקציית הסרטונים הפופולרית בנובמבר 2023 נטען כי "צלפים ישראלים ירו בכל מי שנמלט מבית החולים שיפא" - טענה שקרית. משתמשים שוב השתמשו בכלי הדיווח הקיימים באפליקציה כדי לדווח כי מדובר במידע שגוי, אך גם במקרה זה החליטו במחלקת בדיקת התוכן כי לא מדובר במידע שגוי. בנימוק של אנשי המחלקה לקבלת ההחלטה הם התבססו על טיעוני משרד הבריאות ברצועת עזה שנשלט בידי חמאס ועל דיווחים ברשת אל-ג'זירה.

בסרטון אחר שעלה לטיקטוק בדצמבר 2023 נטען כי "ציונות היא אידיאולוגיה גזענית ואלימה". משתמשים דיווחו לטיקטוק שמדובר במידע שגוי, אך בצוות בדיקת התוכן של טיקטוק החליטו שלא מדובר במידע שגוי בנימוק כי "הסרטון מציג דעה לגיטימית".

מנגד, נסיונות של משתמשים ישראלים להעלות לאפליקציה סרטונים שכוללים את התיוג HAMAS is ISIS (חמאס זה דאעש) נתקלו בקשיים בטיקטוק. במחלקת התוכן של טיקטוק החליטו שהתיוג נחשב למידע שגוי בטענה כי דאעש אינו באמת חמאס שכן מדובר בארגונים נפרדים שהוקמו בשנים שונות. פתאום אין מקום לדעה אישית כפי שהיה בסרטונים שטענו ש"הציונות היא גזענית ואלימה".

ההחלטה בעניין התיוג "חמאס זה דאעש" היא דרמטית, שכן היא הביאה לכך שכל מי שהשתמש בתיוג הזה סומן בטיקטוק כמי שמפיץ שקרים והתוכן שלו צונזר או קיבל משמעותית פחות חשיפה. הדוגמאות הללו בודדות אך הן מציירות תמונה שיטתית על העמדה של טיקטוק נגד ישראל.

טיקטוק: הסרטונים המדוברים הם מסוף 2023

מטיקטוק נמסר בתגובה: "אנו פועלים כל העת לשמור על הפלטפורמה שלנו נעימה ובטוחה לכל חברי הקהילה. המדיניות שלנו ברורה - תכנים המקדמים טרור, שנאה, אנטישמיות ומידע כוזב אסורים, כולל תוכן המקדם את חמאס. בדיקת העובדות שלנו מתבצעת באמצעות מומחים חיצוניים ובהתאם לסטנדרטים בין-לאומיים, ואנו אוכפים ומנטרים את התוכן על ידי שילוב של טכנולוגיות וצוות של 40,000 בודקי תוכן אנושיים, ו-98% מהתוכן שנמצא מפר את כללי הקהילה מוסר עוד לפני שמתקבל עליו דיווח.

"מפרוץ המלחמה, הסרנו מיליוני סרטונים והשענו מאות אלפי שידורים חיים באזור ישראל, עזה והגדה בשל הפרת כללי הקהילה שלנו. הסרטונים המדוברים הם ברובם מסוף שנת 2023. על מנת שנוכל לבדוק את הטענות שהובאו בפנינו ביקשנו לספק לנו דוגמאות מהזמן האחרון אודות המקרים המתוארים - אך אלה לצערנו לא סופקו לנו, דבר המעורר תהייה עד כמה התופעה המדוברת אכן מובהקת. אנחנו מכירים בכך שתמיד יש עוד מקום להשתפר ומקדמים בברכה שיתוף פעולה ודיאלוג".