מי שרוצה לקחת לרגע הפסקה מהמזרח התיכון העולה בלהבות מוזמן להתעדכן במשהו אחר לגמרי שקורה עכשיו, הכי שונה שאפשר, והכוונה היא לטרנד הטוקבוקי (Tteokbokki) - נגיסי אורז קוריאניים שקצת מזכירים פסטה פנה בלי חור, עטופים ברוטב סמיך, שמציפים את הרשתות החברתיות. בארץ הטרנד הזה עוד יחסית בחיתוליו, אבל אם יש לכם ילדים שמסתובבים בטיקטוק סביר שכבר יצא לכם לראות את המתכונים הצבעוניים שרצים ברשת.
הפעם אנחנו לא מתכוונים רק להכיר את עולם הטוקבוקי למי שעדיין לא פגש בו, אלא ללכת איתכם עוד שני צעדים קדימה – כי מתברר שמחוץ למסך אפשר לא רק להכין את המנה הזאת בבית, אלא גם לקנות אותה בגרסת אינסטנט, ויש גם מסעדות שמגישות אותה.
ההגדרה הרשמית של הטוקבוקי היא spicy rice cake, אבל היא אפילו לא מתקרבת להיות תיאור מהימן של המנה. למעשה מדובר בגליליות מקמח אורז שבקוריאה הן סופר פופולריות, בערך כמו הפתיתים אצלנו, אבל העניין הוא לא הגליליות עצמן אלא הרוטב המשודך להן, שנספג בהן ועוטף אותן. מבחינת מרקם מדובר במשהו שמזכיר מאוד אטריות אורז, כלומר צ'ואי, דביק וחלקלק.
הרטבים של הטוקבוקי הם בדרך כלל בטעמי אומאמי עזים, מתקתקים או חריפים או גם וגם, ויש גם גרסה גבינתית. אפשר להכין אותם עם קארי או עם ממרח צ'ילי, אבל בכל המקרים מדובר ברטבים קרמיים עשירים מאוד ועל בסיס דאשי או ציר בקר. הגרסה המקורית נקראת גוצ'וג'אנג (gochujang) והיא עשויה מתערובת תבלינים קוריאנית שמבוססת על ממרח צ'ילי, ויש גרסת רוזה שבה מוסיפים לרוטב הקוריאני חלב כדי להפוך אותו ליותר קרמי וורוד. מעל הטוקבוקי מפזרים שומשום ובצל ירוק, לפעמים אפשר לפגוש את המנה עם ביצה חצי קשה מעל ולפעמים הטוקבוקי פשוט מחליפים את האטריות במנות קוריאניות. את נגיסי האורז עצמם מתברר שאפשר לקנות במכולות שמוכרות חומרי גלם מהמזרח ובכמויות תעשייתיות יותר באזור נווה שאנן.
טוקבוקי במסעדות
אבל כמו שהבטחנו – יש גם מסעדות שמגישות טוקבוקי, ואנחנו מצאנו שלוש כאלה. הראשונה היא קימצ'יס (לילינבלום 21, תל אביב), המסעדה הקוריאנית הראשונה של תל אביב שבה סוני, שהגיעה לישראל לפני 7 שנים מקוריאה, מכינה ארבע גרסאות של טוקבוקי. המיזם התחיל בזמן הקורונה, כשסוני הייתה המכינה מנות קוריאניות מהבית עבור חבריה מהקהילה הקוריאנית שחיים בארץ. לפני שנה היא פתחה מסעדה ובה אפשר לאכול (וגם להזמין משלוח) טוקבוקי ומנות קוריאניות נוספות, כולל משקאות מקוריאה (נסו את משקה האבטיח!) וקינוח קרח קוריאני. טעמתי אצל סוני טוקבוקי קלאסי ברוטב ג'וצ'וג'אנג פיקנטי (55 שקלים), ברוטב שום ודבש (55 שקלים), ברוטב סויה פירותי שמכינים מאפס במקום (55 שקלים) וברוטב רוזה הקרמי (65 שקלים). ארבע המנות היו מעולות, מיוחדות ושונות מאוד מכל מה שאנחנו מכירים. הרטבים סמיכים, נגיסי האורז רכים וחלקלקים וספוגים ברוטב והחוויה כולה די מסעירה.
המסעדה השנייה שמצאנו בה טוקבוקי היא מינה טומיי, שמציעה בסניפיה (עין שמר, תל אביב, חיפה ויהוד) גם תפריט קוריאני. כאן נגיסי האורז יותר קשים ופחות צמיגיים, ומגיעים בתוספת טופו, עוף, בקר או שרימפס, יחד עם ברוקולי, באקצ'וי, בצל לבן, צ'ילי, ג'ינג'ר ושומשום קלוי ברוטב גוצ'וג'אנג מתקתק (72-74 שקלים). זה כבר יותר מזכיר את המנות המוקפצות ואת מנות הנודלס ממזרח אסיה, וטעם הרוטב מתקתק יותר ומותאם יותר לחך הישראלי.
המסעדה השלישית היא קוריאנה שבחיפה (העצמאות 66), מסעדה קוריאנית חדש שמגישה טוקבוקי קלאסי ברוטב גוצ'וג'אנג.
טוקבוקי להכנה מהירה בבית
טוקובוקי אינסטנט להכנה מהירה בבית תמצאו ברשתות שיווק שמתמחות במאכלים מהמזרח הרחוק, וגם בחנויות ממתקים שדואגות להביא את כל הטרנדים מטיקטוק. אני מצאתי גרסה שמגיעה בדיוק כמו מנה חמה, בגרסה עם רוטב קארי. בחנות אחרת מצאתי טוקבוקי ארוז בקופסה עם שלושה רטבים: צהוב עם גבינה, אדום גוצ'וג'אנג וחום בשם Jjajang, שטעמו מזכיר תבשיל זנב שור בבישול ארוך. המחיר לחבילה הוא 35-40 שקלים וההכנה ממש קלה: זורקים את המרכיבים במחבת, מוסיפים מים רותחים, מערבבים וכעבור 5 דקות המנה מוכנה.
מתכונים לטוקבוקי
טרנד הטוקבוקי כל כך חזק עכשיו שאנשים גילו דרך יצירתית להכין את הרייס קייקס בבית מאפס. כל מה שצריך בשביל זה הוא דפי אורז וחומרים להכנת הרוטב, כלומר את משחת פלפלי הצ'ילי ג'וצ'וג'אנג שנמכרת בחנויות המזרח הרחוק. אפשרות אחרת היא לוותר על הקלאסיקה ולתבל ברוטב סויה, טריאקי, שומשום ובצל ירוק.
כאן תמצאו את הגרסה הפשוטה מדפי אורז, כאן גרסה עם רוטב גבינה וכאן את הגרסה הכי אהובה של הרגע, של טוקבוקי במילוי גבינה. ויש גם טוקבוקי בגרסת ארוחה בסיר אחד ובתוספת ראמן.