לפני כשבוע דיווחו בכל כלי התקשורת העולמיים על פיצוץ בבית החולים בעזה. רוב כלי התקשורת העלו השערה שאולי מדובר בתקיפה ישראלית, אך הסתייגו בדבריהם עד שלא אומתו הדברים. אך לצידם היו את כלי תקשורת ענקיים, ה-BBC והיו יורק טיימס, שקפצו וקבעו באופן מוחלט שהפגיעה הייתה ישראלית, מה שהתגלה אחר כך כטעות גמורה.
חשוב להבין שטעות כזאת קריטית של גופי תקשורת כל כך גדולים, גורמת לפגיעה אנושה באמינות שלהם ובלגיטימיות שלהם בהמשך. אז מה הוביל חברת ענק כמו ה-BBC להרשות לעצמה לפרסם מידע שגוי בסדר גודל כזה? התשובה פשוטה – פייק ניוז ברשתות החברתיות ואילון מאסק.
האיחוד האירופי פרסם בעבר הלא רחוק, דוח שמראה שהמקום שיש בו הכי הרבה דיסאינפורמציה ברשתות, זה הטוויטר (X בימינו). הסיבה העיקרית לכך זו האפשרות לכל משתמש לקנות חשבון מאומת (עם וי כחול) עם כל שם שהוא רוצה. מה שהעלה גיחוך בהתחלה וגרם להטרלות באינטרנט, הפך במהירות לכלי של החמאס וגופי טרור נוספים להפצת פייק ניוז. חברת מחקר של ה"NewsGuard" פרסמה בימים האחרונים ש-74 אחוז מהמידע השקרי שפורסם בהקשר למלחמת "חרבות ברזל" פורסם על ידי 67 חשבונות פיקטיביים של החמאס, שהופצו והגיעו ל-100 מיליון עיניים בתוך שבועיים.
דווקא במחקר של ה-BBC, הם הראו שמשתמש אחד מתוך ה-67, מעלה ביומיים 616 ציוצים לטוויטר לטובת חמאס ופלסטין, מה שמשקף את המאמץ המלחמתי מאחורי המשתמשים. אגב אותם משתמשים צייצו בעבר גם לטובת פוטין ולטובת טראמפ.
כשכלי תקשורת גדולים עומדים מול מכונת ציוצים ופוסטים משומנת, שיורה לכל כיוון מאות ידיעות שקריות ביום, מספיק שתאגיד כמו ה-BBC יפרסם את אחת הידיעות מבלי לאמת את העובדות, במטרה לצאת עם הידיעה ראשונים, והידיעה תקבל תוקף לגיטימי עולמי, בדיוק כמו שקרה עם בית החולים בעזה. אומנם ה-BBC פרסמו סוג של התנצלות אחרי לחץ בינלאומי, אבל הנזק של הפרסום הכוזב כבר נעשה.
המאבק בפייק ניוז הוא קשה עד בלתי אפשרי, וכנראה שזאת לא תהיה הפעם האחרונה שכלי תקשורת בסדר גודל כזה יפרסם מידע שקרי ולא מאומת. אך עם הרגולציה הנכונה, אפשר לצמצם משמעותית את ההפצה השקרית ברשתות. למשל, החוק האירופאי מאפשר לקנוס 6% מהכנסות שנתיות של חברות ענק (מטא, גוגל, X), סכומים שמסתכמים במיליארדים, שאולי יזיזו לאילון מאסק שמחזיק במכונת הפייק ניוז הגדולה ברשת. בארץ יש חוק דומה שמאפשר לקנוס את אותן חברות בסכומים מזעריים של עשרות אלפי שקלים, ואולי שווה לישראל ללמוד בנושא הזה מהאיחוד האירופאי, שלקחה את נושא הפייק ברצינות הנדרשת.
לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן
>> בזמן שעבדתם, פרק 147 - השאסי של טסלה שיוביל למהפכה הטכנולוגית הבאה