רכישת ענק בתחום אחסון הנתונים של החברה הישראלית Own (לשעבר Own Backup), שמתמחה בגיבוי מערכות ענן במקרים של התאוששות מאסון, אירועי גניבת נתונים ומתקפות סייבר. ענקית תוכנת המכירות סיילספורס רוכשת את און בתמורה לכ-2 מיליארד דולר במזומן. למעשה, היקף העסקה מגיע כמעט לכ-2.1 מיליארד דולר כיוון שהוא כולל גם את מניותיה בחברה. החברה נכללה ברשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס לשנת 2020.
בין המשקיעים הראשונים בחברה גם הקרן הישראלית ורטקס, שהשקיעה לפי ההערכה כמה עשרות מיליוני דולרים בחברה, וכעת מחזיקה בכ-13% ממניותיה, מה שמעניק לה לפי ההערכה כ-270 מיליון דולר החזר על ההשקעה.
עבור משקיעות מאוחרות בחברה, כמו בי קפיטל ואלקאון, מדובר בעסקה מעט פחות מוצלחת, היות והם הובילו בחברה סבב השקעה לפי שווי של 3.35 מיליארד דולר ב-2021, כך על פי PitchBook. אינסייט פרטנרס, שמחזיקה לפי ההערכה כ- 30% ממניות החברה, הצליחה גם היא לרשום רווח נאה ביותר מן המכירה - כחצי מיליארד דולר - לאחר שהובילה בו השקעה מספר פעמים, האחרון שבהם הוא לפי שווי של 1.55 מיליארד דולר בתחילת 2021. און גייסה 507 מיליון דולר מאז הקמתה. מרוויחים נוספים מהעסקה הם משקיעים מוקדמים נוספים כמו אינוביישן אנדיברס (Innovation Endeavors) של יו"ר גוגל לשעבר אריק שמידט והישראלי דרור ברמן; וקרן אורייזן (Oryzen) של המשקיע יניב יעקובי.
סיילספורס הפכה לבעלת מניות ב-2021
און פיתחה מערכת המגבה חברות מאובדן של מידע חיוני, כתוצאה מטעויות אנוש או נוזקות שונות ובמהלך השנים פיתחה מומחיות למוצרי סיילספורס, שהפכה גם לבעלת מניות בחברה החל מ-2021. ללקוחות המשתמשים בכלי הגיבוי שלה, מציעה החברה עוד שורה של שירותים נוספים, כמו אפשרות להעביר חלק מהמידע הפחות רלוונטי לאחסון חיצוני מוזל או להגדיר קריטריונים מתי למחוק מידע על לקוחות, על מנת לעמוד בתקנות הפרטיות המחמירות ברחבי העולם. בחברות רבות נוהגים לבדוק תהליכים חדשים בסביבת הניסוי של סיילספורס, לפני שעוברים לגרסה האמיתית. כדי להפוך את הניסוי לריאליסטי יותר, און מאפשרת להזין לסביבת הבדיקה נתונים אמיתיים, תוך הסרה אוטומטית של מידע רגיש על לקוחות.
"אני מכיר חברת תעופה בריטית שרצתה להעביר את כל תהליכי העבודה שלה לסיילספורס", אמר בעבר אורי ינקילב, אחד ממייסדי החברה לגלובס. "בשלב מסוים אחד המתכנתים לחץ בטעות על רענון בזמן הלא נכון, וכל העבודה שלהם בבת אחת ירדה לטמיון".
את החברה הקימו ינקילב ואריאל ברקמן, אליהם הצטרף מאוחר יותר המנכ"ל סמיואל גוטמן. בעבר סיפרו שני המייסדים לגלובס כי מי שאחראי בעקיפין ל"שידוך" ביניהם ולהקמת החברה הוא לא אחר מאשר רועי מן, מייסד ומנכ"ל מאנדיי. ברקמן ניהל במשך שנים מעבדה לשחזור והצלה של מידע מכרטיסי זיכרון, דיסקים קשיחים וקלטות גיבוי ללקוחות פרטיים ועסקיים. עם הזמן, הוא גילה שהביקוש מצד לקוחות הלך וגדל דווקא לסוג אחר של שירות שהוא לא נתן - שחזור מידע שנמחק מתוכנות מקוונות (Saas) הפועלות בענן.
לאור הביקוש, הוא פיתח מערכת לגיבוי מידע מתוך פייסבוק, ג'ימייל, לינקדאין, טוויטר וסיילספורס (תוכנה עסקית לניהול מכירות, שיווק ושירות בארגונים). גיבוי של תוכנות מקוונות כאלו אינו עניין פשוט, כיוון שהוא צריך להיעשות מרחוק, ללא גישה פיזית לשרתים שמאכסנים של המידע.
כאשר נשאל גוטמן בשנת 2020 האם תוכל סיילספורס להיות רוכשת פוטנציאלית לחברה ענה: "אנחנו ממוקדים בהגשמת החזון של ינקילב וגוטמן אמרו מהיום הראשון: לבנות עסק מצוין, וזאת המטרה שלנו גם להמשך".
"לחברה ביצועים יוצאי דופן - היא הציגה באופן עקבי צמיחה ממושכת עד להיקף משמעותי של מאות מיליוני דולרים בהכנסות", אומר אביעד אריאל, שותף בקרן ורטקס - מהמשקיעים הראשונים בחברה וחבר דירקטוריון בה. "לאורך השנים צברה החברה דאטה (נתונים) ותובנות ייחודי של לקוחות- חלק משמעותי מהמידע העסקי שלהם - שמייצר הזדמנויות משמעותיות קדימה: Own מציעה יכולות ומוצרים משלימים כמו אבטחת מידע, תובנות עסקיות וטיפול בהיבטי רגולציה. בניגוד למה שנהוג לחשוב על שוק גיבוי הנתונים, לא היתה תחרות חזקה בשוק שלהם - גיבוי נתונים למידע בענן הוא אתגר גדול, השחזור שלו הוא קשה, וודאי כאשר הדבר נעשה בקנה מידה גדול.
הכתבה עלתה באתר גלובס