אם חשבתם שטיקטוק היא פלטפורמה שבה כל סרטון שמועלה זוכה למספר צפיות בהתאם למידת העניין בו - תחשבו שוב. הצצה מבפנים, בלעדית ל-N12, חושפת מה קורה בתוך אחת המחלקות הכי חשובות בטיקטוק - זו שקובעת איזה תוכן ייחסם מהפצה למשתמשים ואילו סרטונים יזכו להדהד למאות מיליוני בני אדם.
עוד בנושא ב-N12:
• פייק ניוז ומסרים פרו-פלסטיניים: טיקטוק הפכה לזירת קרב
• בטיקטוק סירבו להעלות קמפיין של משפחות החטופים
• תחקיר בארה"ב: בטיקטוק מפיצים בכוונה שקרים על ישראל
• טיקטוק: נחסל את טרנד האמריקאים שמזדהים עם בן לאדן
"לטיקטוק יש צוות שתפקידו מאד משמעותי שנקרא פאקט צ'קינג. זה צוות שאמור לטפל בכל מה שנחשב לטענה או קביעת עובדה שמועלה לטיקטוק וקשה להכריע לגביו", חושפת ישראלית שעובדת במחלקת ההכשרות של טיקטוק ושמדברת עם התקשורת לראשונה. אותה עובדת חתומה על הסכמי סודיות מחמירים ונוטלת על עצמה סיכון גדול מעצם השיחה, אבל לדבריה היא לא יכולה להישאר עוד אדישה לדברים שראתה בחברה.
"צוותי בדיקת העובדות האלו מסתמכים על מקורות שנויים במחלוקת כמו אל-ג'זירה, ארגון אמנסטי ודעות אישיות. אלו דברים שנתקלנו בהם במהלך תרגולים והכשרות שהעברנו", היא אומרת. "מאז אירועי 7 באוקטובר המחלקה שאמונה על התוכן הבעייתי בפלטפורמה מקבלת החלטות הזויות. בהתחלה חשבתי שמדובר פשוט בעובדים פרו-פלסטינים שעושים מה שבא להם, אבל אז גיליתי שמדובר במדיניות של ממש".
בטיקטוק החליטו: חמאס אינו ארגון טרור
הנה כמה דוגמאות שאספה מעבודתה: בסרטון שהועלה בטיקטוק בחודש דצמבר נטען שמספר המתים בעזה הוא 17 אלף וש-45% מהם ילדים - מספר שבישראל הכחישו. משתמשים דיווחו לטיקטוק שמדובר במידע מוטעה וביקשו להסיר את הסרטון. בטיקטוק החליטו שלא מדובר במידע שגוי ובנימוק שלהם ציינו כי התבססו על נתוני משרד הבריאות העזתי שנשלט על ידי חמאס ועל רשת אל-ג'זירה.
"הארגון של טיקטוק נחטף בידי צוות פנימי שנקרא Trust and Safety (אמון ובטיחות) שיש בו הרבה תומכי חמאס, תומכי טרור ותומכים בדעות קיצוניות", אומר ברק הרשקוביץ, מומחה להסברה ותודעה ולשעבר בכיר בטיקטוק העולמית. "אלו האנשים שאמורים להיות הכי הוגנים, לא מוטים פוליטית והכי שקופים. ובסופו של דבר בהחלטות הקטנות שלהם מטים את הפלטפורמה והסיקור בה ומציגים מצג שווא שמוצג לאירופאים ואמריקנים צעירים".
סרטון נוסף שזכה לאישור של אנשי בדיקת התוכן של טיקטוק טען כי חמאס אינו ארגון טרור. משתמשים התלוננו בפני החברה כי מדובר במידע שגוי, אך עובדי המחלקה קבעו כי לא מדובר במידע שגוי. הנימוק? "חלק מהמדינות מגדירות את חמאס ארגון טרור וחלק לא. הטענה היא דעה".
טיקטוק, למי ששכח, היא חברה בבעלות תאגיד בייטדאנס הסיני. הקשרים שלהם לממשל הסיני הביאו לביקורת רבה על פעילותה בארה"ב, לאיסור על התקנתה במכשירי עובדי מדינה בארה"ב ובאיחוד האירופי, וכן לקידום חקיקה שאוסרת על השימוש בה בארה"ב בכללותה.
הנימוק כי טענה המובעת בסרטון היא דעה אישית שירת את אנשי בדיקת העובדות של טיקטוק גם כשהתבקשו בידי הגולשים לפסול סרטון שהציונות זהה לנאציזם. "התוצר הסופי, עבור המשתמשים שחווים את טיקטוק הוא מוטה לחלוטין ואנטי ישראלי לחלוטין ביסודו", אומרת הישראלית עובדת החברה.
עוד סרטון שהועלה לטיקטוק טען שישראלים הם אלה שאנסו ושרפו בני אדם ב-7 באוקטובר ולא חמאס - שקר מופרך וברור. אבל בטיקטוק קבעו שהמידע נתון לוויכוח ולכן החליטו שלא להסיר אותו מהפלטפורמה ולאפשר לו להגיע לצופים.
מקרה מקומם אחר קשור לקמפיין "חמאס הוא דאעש" הישראלי, שהפך לתיוג פופולרי ברשתות החברתיות בקרב ישראלים בתחילת המלחמה ושימש גם בטיקטוק. התיוג "HAMAS is ISIS" נועד להמחיש את הרוע והאכזריות של חמאס - אבל בטיקטוק החליטו שמדובר בתיוג שמהווה דיסאינפורמציה. הנימוק: חמאס הוא ארגון שונה מדאעש.
עובדת טיקטוק: "החברה מעדיפה להתעלם"
"שיתפנו את הממונים או האנשים שאחראים לגבי המידע - התחושה היתה שהחברה מעדיפה להתעלם", מוסיפה הישראלית. "בטיקטוק ישראל יש עובדים מצוינים שמנסים להילחם נגד ההטיה" אומר הרשקוביץ, הם עושים בסופו של דבר מה שהם יכולים, אבל הבעיה היא מערכתית והרבה יותר גדולה ומגיעה גם ממשרדי החברה בחו"ל".
בטיקטוק טענו מאז פרוץ המלחמה שהפלטפורמה שלהם שוויונית ובטוחה לכולם ושהאלגוריתם שלהם אינו מקדם תוכן של צד אחד על פני האחר. בחברה טענו כי הסיבה לפערים בין נתוני הצפיות בתכנים הפרו-פלסטיניים לעומת אלו הישראליים נובע מהעובדה כי יש פשוט יותר מוסלמים בפלטפורמה. הם גם טענו שהם מסירים תכנים שמקדמים טרור, שנאה ואנטישמיות.
אבל הדוגמאות שחשפנו ב-N12 מציגות תמונה אחרת, כזו של מדיניות שיטתית לתמיכה בצד אחד על פני אחר, גם אם משמעות הדבר היה הפצה של שקרים על חשבון ישראל ונקיטת עמדה ברורה.
טיקטוק: פועלים לשמור על פלטפורמה בטוחה
מטיקטוק נמסר בתגובה: "אנו פועלים כל העת לשמור על הפלטפורמה נעימה ובטוחה לכל חברי הקהילה. המדיניות שלנו ברורה - תכנים המקדמים טרור, שנאה, אנטישמיות ומידע כוזב אסורים, כולל תוכן המקדם את חמאס. בדיקת העובדות שלנו מתבצעת באמצעות מומחים חיצוניים ובהתאם לסטנדרטים בינלאומיים, ואנו אוכפים ומנטרים את התוכן על ידי שילוב של טכנולוגיות וצוות של 40,000 בודקי תוכן אנושיים. 98% מהתוכן שנמצא מפר את כללי הקהילה מוסר עוד לפני שמתקבל עליו דיווח.
"מפרוץ המלחמה, הסרנו מיליוני סרטונים והשענו מאות אלפי שידורים חיים באזור ישראל, עזה והגדה בשל הפרת כללי הקהילה שלנו ואנו פועלים לחזק עוד יותר את מנגנוני ההגנה על המשתמשים שלנו כדי להישאר מרחב בטוח לביטוי עצמי ואותנטי.
הסרטונים המדוברים הם ברובם מהחודשים אוקטובר, נובמבר ודצמבר 2023. על מנת שנוכל לבדוק את הטענות שהובאו בפנינו ביקשנו לספק לנו דוגמאות מהזמן האחרון אודות המקרים המתוארים - אך אלה לצערנו לא סופקו לנו, דבר המעורר תהייה עד כמה התופעה המדוברת אכן מובהקת. אנחנו מכירים בכך שתמיד יש עוד מקום להשתפר ומקדמים בברכה שיתוף פעולה ודיאלוג".