"למה לשלם 100 דולרים על מכנסי יוגה של לולולמון כשאפשר לקנות אותם ישירות מהמפעל הסיני ב-5 דולרים?" - זו השאלה שמציפה את טיקטוק בימים האחרונים בשורה של סרטונים ויראליים של יצרנים סינים, שמציעים לאמריקנים לקנות ישירות מהמקור. סרטון כזה, שזכה ליותר מ-11 מיליון צפיות 1.5 מיליון לייקים, הוא של יוצרת התוכן LunaSourcingChina, שצולם מחוץ למפעל שלטענתה מייצר את מכנסי היוגה של לולולמון. "החומר והאיכות זהים כי הם מגיעים מאותו פס ייצור", היא טוענת בסרטון.
סרטונים דומים מציגים לכאורה גם ספקים סינים של נייקי, ספורה, זארה ומותגי יוקרה אירופיים אחרים. יוצר בשם neil778027, אף פונה ישירות לאמריקנים ואומר כי "במשך עשורים הממשלה שלכם שלחה את העבודות שלכם לסין, לא למען דיפלומטיה, אלא כדי לנצל עבודה זולה". יוצר תוכן אחר שמוכר תיקי יוקרה פונה ישירות לצופים ושואל "למה שלא תיצרו איתנו קשר ותקנו ישירות מאיתנו? לא תאמינו למחירים שנציע לכם".
Watch on TikTok
כל הסרטונים האלו ואחרים כמותם הם התחמושת האחרונה במלחמה על התודעה שמנהלת סין כנגד המכסים של ממשל טראמפ. אף שהנשיא האמריקני השהה ל-90 יום את המכסים שהטיל בתחילת החודש על שותפות הסחר של אמריקה, המכסים על סין נשארו - ואף הוגבהו אל הרבה יותר מ-100% במסגרת חילופי מהלומות בין המדינות. רבים מהסרטונים, כמו זה של LunaSourcingChina, אינם חדשים - אך זכו לפתע לפופולריות גדולה דווקא בימים האחרונים על רקע ההסלמה במלחמת הסחר.

"המפעלים לא יספגו את ההפסדים. הם לא בעסקי הפסד כספים, והיבואנים גם לא יספגו את המכה; הם פשוט יעבירו את העלויות במורד שרשרת האספקה", מסבירה LunaSourcingChina בסרטון אחר את השלכות מלחמת הסחר לצופה המערבי.
היוצרת Gonest_lily העלתה כ-10 סרטונים בשבועיים האחרונים, שרבים מהם עוסקים במכסים. בסרטון "How we bypass tariffs" שצבר יותר ממיליון צפיות ומעל ל-130 אלף לייקים, היא מגלה לאמריקנים טריקים שנועדו לסייע להם להימנע מתשלום דמי ייבוא גבוהים.
אבל שניה לפני שאתם משתכנעים ורצים לקנות מהיוצרים בטיקטוק - למרות ההבטחות בכלל לא בטוח שהמוצרים האלה אמיתיים. דוברת לולולמון מסרה לאינדפנדנט שהחברה מייצרת רק כ-3% ממוצריה בסין. לואי ויטון, שהתיקים שלה גם מככבים ברבים מסרטוני הטיקטוק, טוענת שכלל אינה מייצרת מוצרים בסין. זה לא עוצר יצרנים מלהציע בסרטונים תיקי "לואי ויטון" ב-50 דולר בלבד.
"הם מנסים להשוות בין היצרנים המזויפים בסין לבין היצרנים האמיתיים", אמר לאינדפנדט קונרד קווילטי-הארפר, מחבר הניוזלטר Dark Luxury, "הם חכמים מאוד במדיה החברתית, ויעילים מאוד ביצירת ביקוש במערב". קווילטי-הארפר מזכיר שתעשיית הזיופים הסינית היא איום ישן עבור החברות המערביות. "לפעמים הרשויות הסיניות מחמירות איתה, ולפעמים הן מקלות - וזה קשור ליחסים עם ארה"ב ונשיאים קודמים", הוא מספק הסבר אפשרי לגאות החדשה.
"זה חלק ממאבק גיאופוליטי ענק בין אמריקה לסין על קניין רוחני. ופשוט מרתק לראות את קרב התעמולה הזה מתרחש בסרטוני טיקטוק בפופולריות גבוהה", הוא מוסיף. שוק הזיופים בסין הוא הגדול בעולם, והוא נמצא כעת במרכז ההתנגשות הכלכלית בין המעצמות.
"היו צריכים להוריד את האפליקציה"
מאמץ התעמולה הסיני זוכה להצלחה. "מלחמת הטיקטוק הזו היא היסטוריית אופנה בזמן אמת", כתבה משתמשת טיקטוק בתגובות לאחד הסרטונים, כפי שצויין בביזנס אינסיידר. הערות כאלו מראות איך טיקטוק הפכה לכלי נשק רב עוצמה במלחמת הסחר. בסרטון שהעלתה משתמשת טיקטוק בשם Imani B וזכה ליותר מ-630,000 לייקים, היא אומרת ש"כנראה שהיו צריכים להוריד את האפליקציה הזו כשהייתה להם [האמריקנים] ההזדמנות. הדרך שבה היצרנים הסינים משחקים את הקלפים שלהם? מצוין. 10 מכל הכיוונים".
במקביל משמש טיקטוק גם משתמשים אמריקנים ובעלי עסקים להתריע על הנזק שנגרם להם בגלל מדיניות המכסים. צ'לסי בראון, שמוכרת מוצרי בית, הודיעה בסרטון כואב על סגירה זמנית של החנות שלה. בית' פראט, אופה מדנבר, הודתה "כן, אני קונה את השקיות שלי מסין, מה שאומר שהעסק שלי נפגע מהמכסים". אנדרו צ'אן, מייסד מותג האופנה 3sixteen, הסביר בסרטון טיקטוק כיצד המכסים יובילו לעלויות גבוהות יותר עבור העסק שלו: "אנחנו מודאגים במיוחד לגבי יפן, כי כל הג'ינס שלנו נתפר שם".

לפי בלומברג, גל הסרטונים בנושא מלחמת הסחר ממחיש את העוצמה של האלגוריתם של טיקטוק בהפצת מסרים סיניים לקהל אמריקני. החשש הזה הוא אחת הסיבות העיקריות שבקונגרס האמריקני הצליחו להתאחד בסוגיה של הוצאת השליטה באפליקציה הפופולרית מידי בייטדאנס הסינית - עד שטראמפ שינה את דעתו בנושא והחל לדחות שוב ושוב את יישום ההחלטה.
טיקטוק היא לא הזירה היחידה שבה מתנהלת מלחמת התעמולה. בלומברג מדווחת שפרסומים בנושא נפוצים גם באפליקציות סיניות אחרות כמו Xiaohongshu, שצעירים אמריקנים נהרו אליה בתחילת השנה בחיפוש אחר תחליף טיקטוק תוך שהם מעניקים לה את הכינוי "רד נוט". "הפוסטים האלו הרבה יותר אגרסיביים ולועגים לארה"ב במקום להציג אותה לאיום", אמר לבלומברג טום הארפר, מרצה ליחסים בין-לאומיים סיניים באוניברסיטת מזרח לונדון.
גם ה-AI גויסה למלחמה
אלו לא הדרכים היחידות שהסינים רותמים את הרשתות החברתיות למלחמת התעמולה באמריקה. בשבוע האחרון נפוצו ברשתות החברתיות עיבודי בינה מלאכותית שמציגים את מימוש החזון של טראמפ: החזרת המפעלים ופסי היצור לאמריקה. סרטונים מציגים קריקטורות של אמריקנים שמנים עובדים בסדנאות יזע עבור מותגים כמו נייקי וטסלה, עם סיסמאות של טראמפ מתנופפות ברקע.
The Chinese made another American re-industrialisation meme pic.twitter.com/IJoMZmAxHA
— ADAM (@AdameMedia) April 10, 2025
China fuels trade war with AI-generated posts of Trump, Musk lacing up Nikes in a factory: ‘We don’t back down’ https://t.co/0MOh5ILV6U pic.twitter.com/kKg1hLbF4b
— New York Post (@nypost) April 11, 2025
קליפ ספציפי מציג את טראמפ, אילון מאסק וסגן הנשיא ג'יי.די. וונס על פס ייצור של נייקי. סרטון ויראלי שעוצב כפרסומת בקמפיין של טראמפ וזכה ליותר מ-20 מיליון צפיות ברשתות, מראה אמריקנים עובדים בייצור סמארטפונים ומסתיים בסיסמה "Make America Great Again". על רקע התהיות של פרשנים מה בדיוק רוצה טראמפ להשיג בהחזרת משרות הכפיים לאמריקה הסרטונים הסאטיריים הסיניים מצליחים לקלוע למטרה.
תגובות