לימדו אותנו ששימוש במסכים לפני השינה פוגעים באיכות השינה, אבל מחקרים חדשים טוענים שיכול להיות שבכלל הטעו אותנו. התפיסה המקובלת היא שהאור הכחול שפולט המסך - בין שזה סמארטפון (טלפון חכם), טאבלט (מחשב לוח), טלוויזיה או מחשב - יוצר תחושה של יום ומקשה על הגוף והמוח להיכנס למצב של שינה עמוקה. כעת, מדעני שינה מתחילים לפקפק בהנחות הללו.

סקירה שהתפרסמה לאחרונה ב-Sleep Medicine Reviews בחנה עשור של מחקרים על הקשר שבין טכנולוגיה לשינה ובין שימוש במסכים ומצבי שינה. "זו אינטראקציה בין הרגישויות של אדם - ולא לכל אחד יש את הרגישויות הללו - ובין סוג הפעילות שהם מבצעים על המכשירים האלה", אמר לוול סטריט ג׳ורנל מייקל גרדיזר, פסיכולוג קליני שחיבר את הסקירה ועובד כיום בחברת Sleep Cycle שמפתחת יישומונים (אפליקציות) למעקב אחר שינה.

באחד המחקרים שבחנו את הקשר בין השפעת השימוש במסכים לשינה נבדקו בני נוער ששיחקו במשחקי וידאו וצפו בסרטונים באייפד. בני הנוער ביצעו את הפעולות בשלוש רמות בהירות שונות: מסך עם אור לבן חזק, מסך עם אור לבן מעומעם ומסך עם אור חזק בשילוב יישומון להפחתת פליטת האור הכחול. החוקרים גילו שלא היה הבדל משמעותי בין הקבוצות: בני הנוער שהשתמשו במסך בעל האור החזק נדרשו בממוצע ל-3.3 דקות יותר להירדם מאשר אלו שהשתמשו במסך המעומעם.

שימוש בסמארטפון במיטה (צילום: 123RF‏)
שימוש בסמארטפון במיטה (אילוסטרציה) | צילום: 123RF‏

גם מחקר אחר שבדק שימוש בטלפון חכם בקרב צעירים לא גילה הבדלים משמעותיים בתוצאות השינה. לא נמצאו הבדלים של ממש במשך הזמן שנדרש להם כדי להירדם או במשך השינה שלהם, בין שהם השתמשו לפני השינה בטלפון עם תאורה רגילה, כזו שהאור הכחול בה הופחת או לא השתמשו בטלפון בכלל.

במקום להימנע לחלוטין ממסכים לפני השינה, מומחים ממליצים לבחון פרטנית מה מתאים לכל אדם ואדם. יש מי שהשינה שלהם עלולה להיות מושפעת מבהייה במסכים ויש מי שלא. כדי להתמודד עם ההשפעה ממליצים מומחי שינה על כמה אסטרטגיות: להגדיר שעון שינה שיסייע לוודא שהשימוש בטלפון החכם אינו מפתה אותנו להישאר ערים עד מאוחר; לצפות בתוכן פסיבי שאינו דורש אינטראקציה, כקריאה או צפייה בתוכנית במקום משחקי וידאו; ולנהל יומן שינה שיסייע לזהות מה עובד הכי טוב עבורכם.