סוף לבדיקת העובדות באינסטגרם ובפייסבוק: מנכ"ל מטא מארק צוקרברג הולך בעקבות אילון מאסק ומשנה מהיסוד את הדרך שבה חברת מטא מבקרת פייק ניוז ברשתות החברתיות שלה. לדברי צוקרברג, השינוי מגיע על רקע השינויים בנוף הפוליטי ורצון לאמץ חופש ביטוי רחב יותר. עם זאת, לטענת צוקרברג החברה תמשיך "לפעול באופן נחרץ" נגד תכנים הקשורים לסמים, טרור וניצול ילדים.

בסרטון שפורסם בעמוד הפייסבוק הפרטי שלו, אמר צוקרברג אמר כי מטא תסיים את תוכנית בדיקת העובדות שלה עם שותפים מהימנים ותחליף אותה במערכת מבוססת קהילה, בדומה ל-Community Notes של X (לשעבר טוויטר).

המערכת של X מאפשרת למשתמשים מורשים להעלות הערות משלהם בנוגע לתוכן על מנת לתת קונטקסט, לבדוק עובדות שמוצגות בתוכן או לסמן פוסטים מזויפים. ההערות צריכות להיכתב לפי כללים ברורים ולכלול מקורות מהימנים למידע. ההערה המוצגת היא ההערה שהצביעו לה הכי הרבה.

השינויים ישפיעו על התכנים המופיעים בפייסבוק ואינסטגרם, שתיים מפלטפורמות המדיה החברתית הגדולות בעולם, שכל אחת מהן מתהדרת במיליארדי משתמשים; וכן על Threads, שכפול הטוויטר של מטא. מדובר בשינוי מהותי עבור החברה, שעד כה הסתמכה על עובדים אנושיים שהועסקו דרך קבלני מישנה, והוכשרו לניטור ופיקוח על תכנים בעייתיים בפלטפורמות התוכן השונות.

"אנחנו חוזרים לשורשים שלנו ומתמקדים בצמצום טעויות, פישוט המדיניות והשבת חופש הביטוי לפלטפורמות שלנו," אמר צוקרברג בסרטון. "באופן יותר ספציפי, הנה מה שנעשה: ראשית, נסיר את בודקי העובדות ונחליף אותם בהערות קהילה בדומה לאקס, תחילה בארה"ב".

טראמפ מגיע לצפות בשיגור רקטה של SpaceX עם מאסק (צילום: AP)
בעלי טוויטר אילון מאסק וטראמפ | צילום: AP

צוקרברג אמנם לא נקב מפורשות בשמו של נשיא ארה"ב הנכנס דונלד טראמפ אך הצביע על הבחירות בארה"ב כגורם משפיע מרכזי בהחלטת החברה: "הבחירות האחרונות גם - כמו נקודת מפנה תרבותית שמעדיפה שוב את חופש הביטוי", אמר צוקרברג. בנוסף הוא ביקר את "הממשלות והמדיה המסורתית" שלדבריו דוחפות לכאורה "לצנזר יותר ויותר".

"יצרנו הרבה מערכות מורכבות לניטור תוכן, אבל הבעיה עם מערכות מורכבות היא שהן עושות טעויות", הוסיף, "גם אם הן מצנזרות בטעות רק 1% מהפוסטים, מדובר במיליוני אנשים, והגענו לנקודה שבה זה פשוט יותר מדי טעויות ויותר מדי צנזורה".

בנוסף לסיום תוכנית בדיקת העובדות, צוקרברג ציין כי החברה תבטל חלק מהמדיניות הקשורה לנושאים רגישים כמו הגירה ומגדר. החברה תמקד את מערכות הניטור האוטומטיות של החברה במה שהוא כינה "הפרות חמורות ביותר" ותסתמך על משתמשים לדווח על הפרות אחרות.

"ההחלטה של מטא לנטוש את שיתוף הפעולה עם גופי בדיקת עובדות מקצועיים ולעבור למנגנון של הערות משתמשים מטרידה ומסכנת את בטיחות המידע והמשתמשים בפלטפורמות של מטא ברחבי העולם ובישראל", מסר איגוד האינטרנט הישראלי. "לאור ניסיון העבר, קיים חשש כי מהלך זה למעשה מהווה התנערות מוחלטת של מטא מאחריות על הבטיחות ועל האמינות של התכנים המופצים בפלטפורמה ומשליכה אותה באופן בלעדי לידי המשתמשים, מבלי לתת להם כלים אמיתיים לעשות זאת".