בחודש מאי האחרון עלתה לדיון הסוגייה האם השימוש בביטוי ״מהנהר לים״ בפלטפורמות של מטא, פייסבוק ואינסטגרם, הינו לגיטימי. כידוע, הביטוי (באנגלית: From the river to the sea) הפך למוטו של המאבק הפרו-פלסטיני, ולמעשה מסמל מחיקה של ישראל, שכן הוא קורא להקמת מדינה פלסטינית בין נהר הירדן לים התיכון. הביטוי קיים כבר עשרות שנים, אך צבר פופולריות מחודשת ברשת ומחוצה לה מאז אירועי 7 באוקטובר.
מועצת הפיקוח של מטא, דירקטוריון עצמאי הפועל כפאנל שמחליט בנושאים שנויים במחלוקת הקשורים לתוכן, הודיע כי בכוונתו לשקול האם הביטוי מהווה דברי שטנה ומצדיק איסור להשתמש בו ברשתות החברתיות. הדירקטוריון העצמאי אמר שלביטוי יש 'משמעויות מרובות' והוא חשוב לשיח הפוליטי באינסטגרם ובפייסבוק, ולכן החליט לשקול את הנושא.
כעת, כמעט ארבעה חודשים לאחר מכן, נפלה ההחלטה - הביטוי הוגדר לגיטימי, אינו מהווה דברי שטנה ולכן לא נאסר על השימוש בו. על פי החלטת המועצה, המשתמשים באפליקציות המדיה החברתית שבבעלות מטא יכולים להמשיך להשתמש בביטוי בתגובות ובפוסטים, כל עוד אין הקשר מכריע שייחשב כבעייתי, כגון שפה אלימה, לגיטימציה לשנאה או קריאות לשנאה.
The Board took on three new cases involving content containing the phrase “From the River to the Sea.” Today we’re publishing our decision that the content did not break Meta’s rules on Hate Speech, Violence and Incitement or Dangerous Organizations and Individuals.
הדיון התקיים לאור שלושה פוסטים שסומנו כבעייתיים - שלושתם כאמור, עלו לרשת החברתית אחרי אירועי 7 באוקטובר. הפוסט הראשון כלל סרטון שקורא לאנשים "להשמיע את קולם" לצד ההאשטאגים "#הפסקת אש", "#freepalestine", "#FromTheRiverToTheSea", "DefundIsrael" ואחרים. פוסט ויראלי נוסף, שנצפה יותר מ-8 מיליון פעמים, כלל תמונה שבה נראים פירות צפים בים ויוצרים את המילים "פלסטין תהיה חופשית". למרות שסומן ע"י גולשים כבעייתי, הדירקטוריון מסר כי בודקים אנושיים שבחנו את הפוסט לא מצאו שהוא מפר את חוקי הפלטפורמה. הפוסט השלישי שסומן שותף מחדש מספר רב של פעמים, ונוצר על ידי ארגון קנדי פרו-פלסטיני שגינה את "הטבח חסר ההיגיון" שביצעה "מדינת ישראל הציונית" ו"הכובשים הישראלים הציוניים". הפוסט הסתיים במשפט "מהנהר אל הים".
כל שלושת הפוסטים הושארו על ידי מנהלי תוכן, אך משתמשי פייסבוק ערערו על ההחלטה, מה שהוביל את הדירקטוריון לשקול מחדש את המקרים. כשהדירקטוריון פנה למטא בנוגע לפוסטים, החברה "מצאה שהפוסטים לא הפרו מדיניות". כעת נראה שגם המועצה מסכימה עם החברה.
"המועצה מוצאת שאין כל אינדיקציה לכך שהתגובה או שני הפוסטים המדוברים, הפרו את כללי השנאה של מטא מכיוון שהם לא תקפו אנשים יהודים או ישראלים בקריאות לאלימות״, קבע הדירקטוריון בהחלטה בת 32 עמודים שפורסמה באתר שלו. פסיקות הדירקטוריון מחייבות בדרך כלל את פייסבוק ואינסטגרם, כך שאנו לא סבירים לראות שהרשתות החברתיות עתידות לסטות מההחלטה גם הפעם.
"אנו מברכים על כך שהמועצה בוחנת את ההנחיות שלנו בנושא", נמסר מטעם מטא. "בעוד שהמדיניות שלנו נכתבה תוך מחשבה על בטיחות, אנחנו יודעים שיש אתגרים גלובליים שדורשים משוב ממומחים חיצוניים ל-Meta, לרבות המועצה המפקחת".
סשה רויטמן-דרטווה, מנכ"ל התנועה למאבק באנטישמיות, מסר את התייחסותו להחלטה: "מדובר בהחלטה שגויה, פסולה ואף מקוממת. 'מהנהר לים' היא סיסמה שנוצרה מתוך החזון הג'יהדיסטי להשמיד את מדינת ישראל, ויש לשפוט אותה בהקשר הזה. זו קריאה מפורשת לרצח עם ולהשמדת המדינה היהודית מצד אנטישמים ושונאי ישראל, ואין דרך להבין זאת אחרת או לייחס לכך משמעות אחרת. מאז ה-7 באוקטובר, ועוד קודם לכן, ראינו כיצד שיח מסית, אלים ואנטישמי המתקיים באינטרנט וברשתות החברתיות הופך לתקריות אלימות וטרור נגד יהודים בשטח. ב'מטא' חייבים להבין זאת, ואסור להם לתת במה ולגיטימיות לקריאה גלויה לרצח יהודים".