לפני כחודש פרסמה רשות החדשנות את דוח תמונת המצב של נשים בהייטק לשנת 2025, ממנו עלו הנתונים העגומים: רק כשליש מהעובדים בהייטק הן נשים, רק 10.6% מנכ"ליות של סטארטאפים, 17% מהדרג הבכיר בהייטק הן נשים, ורק 4.3% מההשקעות הולכות לסטארטאפים בניהול נשי.

טלי גליקסמן, מנהלת צוות פיתוח בחברת Gett ואמא יחידנית לדניאל בן השש, עובדת בתעשייה כבר 14 שנה, ועומדת מאחורי אחת מיוזמות הקהילה המשמעותיות בישראל לקידום נשים – קהילת "נשים משלבות נשים בהייטק", שמונה כיום מעל 55,000 חברות.

מתוך הקהילה הזו נולדה גם יוזמה טכנולוגית חברתית חדשה – אפליקציית Mentorit, עלתה לאוויר בסוף שנת 2024, באנדרואיד וגם באפל, ונועדה לסייע לנשים (וגברים) להשתלב בתעשיית ההייטק.

 האפליקציה מאפשרת שני דברים מרכזיים -

  1. חיפוש מנטוריות לפי מקצוע:
    נשים וגברים שעובדים בהייטק מציעים מהזמן שלהם כדי לסייע לאחרות – בייעוץ אישי, הכנה לראיונות (ראיונות סימולציה), מעבר על קורות חיים ושיתוף טיפים וכלים מקצועיים.
  2. חיפוש משרות לפי חברה:
    עובדות מתוך חברות מפרסמות משרות פנימיות, ומקבלות קו"ח ישירות – מה שחוסך את המעבר דרך פלטפורמות גיוס מסורבלות או בוטים, ומאפשר חיבור אישי.
    בקהילה קוראים לזה: "מביאה חברה" – האלטרנטיבה הנשית ל"חבר מביא חבר".

לדבריה, באפליקציה, שאותה פיתחה בהתנדבות, יש עד היום כ-5,000 משתמשים, מתוכם כ-500 מנטוריות ומנטורים. יש בה 230 סוגי תפקידים, כאשר המבוקשים ביותר הם מקצועות דאטה ושיווק ומכירות. חלק מהמנטורים מציעים את שירותם בחינם וחלק בתשלום סמלי.

לשבור את מעגל התסכול

"הרעיון לאפליקציה התחיל מהפוסטים בקהילה", מספרת גליקסמן ל-mako. "נשים שיתפו על ראיונות שלא הובילו לכלום, על משימות בית שלקחו להן ימים של עבודה – בלי שום פידבק. התחושה הכללית הייתה של ייאוש מתמשך".

האפליקציה היא רק אחת מהפעילויות שקיימות בקהילה. כך למשל, בר פושט פיקל, מנהלת הקהילה החלה להעביר מדי יום שני בשעה 20:00 וובינר בזום ללמידת מקצועות ההייטק – "למה מה זה הייטק", שבו נשים בתעשייה משתפות על המקצוע והדרך שלהן.

"כדי להגדיל את מספר הנשים בהייטק מה שחשוב זו חשיפה, חשיפה חשיפה", קובעת גליקסמן. "נשים בישראל לא מכירות את הענף - בגיל צעיר הן מתרחקות מענף ההייטק, רבות גם לא יודעות שאותו תפקיד מחוץ להייטק יכול להתאים לחברת הייטק, חשבת שכר למשל יכולה להסב לדאטה. מה שהיא מחשבת באקסל לעתים קשה יותר משאילתה של בסיס נתונים".

גליקסמן מספרת שלאחרונה פנתה לתוכנית "הכוורת" – מיזם לתמיכה ביוזמות חברתיות – בבקשת סיוע, אך נתקלה בסירוב. "הסיבה לדבריהם הייתה שנשים אינן מיעוט מספרי", היא מספרת. "אבל המציאות מוכיחה אחרת – נשים הן מיעוט חברתי עם חסמים ברורים ותקרות זכוכית שלא נופצו"

גם פניות לחברות הייטק גדולות ומוכרות לא נענו בהתלהבות לדבריה. "פניתי לבקש שישלבו עובדות שלהן כמנטוריות – וקיבלתי תגובות כמו: 'קידום נשים זה לא באג'נדה שלנו'".

לצד זאת, ביום רביעי הקרוב, 9 באפריל בפארק הייטק צפון, גליקסמן תשתתף בכנס "SheTalks" – אירוע שמוקדש לעשייה נשית בכירות בהייטק ולחיבורים בין יזמיות, מנטוריות, ומובילות שינוי.

הכנס ייערך במעמד אשת הנשיא מיכל הרצוג (בוגרת יחידת בעצמה 8200), וישתתפו בו בין היתר יוליה בסן – דיירקטורית תוכנית Woman2Woman, שלי בלוך – מנכ"לית FemTech IL, הילה בקשי – מייסדת קהילת "המיטאפיסטיות", לימור צלרמאיר – דיירקטורית במטא, סלאם ביסאן – דיירקטורית מוצר ב-Lusha, אלית בן בסט – מובילת שיווק Google Cloud ישראל ועוד.

"המטרה שלנו היא קודם כל להביא את ההייטק לפריפריה, עבור נשים שצריכות לנסוע שעות לכנסים בתל אביב", אומרת גליקסמן. "הכנס יכיר לנרשמות את עולם ההייטק, בכירות מעולם ההייטק כמו גוגל ופייסבוק יגיעו להרצות ולשתף על היום יום בהייטק ויתנו המון טיפים ועצות. כל מי שבהייטק ומחוצה לו חייבת להגיע משתי סיבות עיקריות בעיניי - מינגלינג להכיר עוד א-נשים בשלבי החיפוש שהיא נמצאת בהן. וסיבה שניה - לראות איזו טיפים וכלים יכולים לשמש אותה גם בעולם העבודה וגם בבחירה להסבה להייטק".

להרשמה לחצו כאן.