תעשיית ההייטק הישראלית, הקטר של המשק, ספגה מהלומה קשה ב-2023 ובמיוחד ברבעון האחרון שלה שבה פרצה מלחמת 7 באוקטובר. למרות זאת, בארגון Startup Nation Central (SNC) מצאו כמה סיבות לאופטימיות זהירה לקראת השנה החדשה. דוח סיכום השנה של הארגון, המבוסס על ניתוח נתונים מפלטפורמת המידע העסקית Finder, מעלה כי הירידה החדה בהשקעות בשנה החולפת היתה קטנה מהציפיות.
לפי דוח SNC, סבבי הגיוס הפרטיים שדווחו עד כה בסטארט-אפים ישראליים רשמו 7.9 מיליארד דולר, ובשקלול סבבים שטרם פורסמו היקף הגיוסים הפרטיים ל-2023 צפוי להסתכם ב-10 מיליארד דולר. נתון זה שווה בגודלו להיקף ההשקעה בסטארט-אפים בישראל ב-2019 ונמוך ב-50% בהשוואה לנתוני 2022.
המשקיעים הזרים יותר דומיננטיים
ב-SNC שמו דגש על הגידול בחלקם של המשקיעים הזרים בהייטק המקומי ביחס למשקיעים הישראלים. ב-2023 היו משקיעים זרים אחרים ל-44% מההשקעות לעומת 30% ב-2022 ו-40.5% בשנת השיא 2021. לפי מחברי הדוח, "השקעותיהם המתמשכות [של הזרים] מעידות על האמון החזק וארוך הטווח בטק הישראלי".
דרך אחרת לפרש את הממצאים היא שהמשקיעים הישראלים היו זהירים ושמרנים עוד יותר מהזרים בביצוע השקעות הטק שלהם בשנה שעברה.
החברות הצעירות נפגעו פחות
חלק מעניין ומפתיע בדוח עוסק בהשקעות בחברות צעירות. "נכון שראינו ירידה חדה בהשקעות לעומת 2022, כפי שראינו בכל העולם - אבל כשנכנסנו לנתונים הופתענו לראות עד כמה דווקא סבבי הסיד שמרו על יציבות", אמר ל-N12 יריב לוטן, סמנכ"ל מוצר, פיתוח ודאטה ב-Startup Nation Central.
ב-SNC מציינים כי הירידה בהיקף ההון שהוזרם לחברות בשלבים המוקדמים (seed ו-pre-seed) בשנת 2023 היא של 43% לעומת ירידה של 56% בהשקעה בחברות השלבים המאוחרים (סבב C ומעלה) ושל 66% בהשקעה בחברות בשלבי הביניים של סבבי A ו-B.
לדברי לוטן, "אינטואיטיבית אנחנו חושבים שסבבי סיד הם פשוט סבבים קטנים יותר שדורשים פחות זמן ופחות כסף, אבל אנחנו חושבים שזה גם מראה את החוזק של התעשייה שממשיכים להשקיע בה בחברות צעירות".
הסייבר שומר על דומיננטיות
פעילות הרכישות ומיזוגים ב-2023 צנחה ב-25% ביחס לשנה שקדמה לה, אך ברבעון האחרון של השנה נרשמה דווקא התאוששות עם אקזיטים בהיקף של כמיליארד דולר, מה שלפי SNC מעיד על חוסן ופוטנציאל לצמיחה. התחום שהוביל את ההתאוששות היה תחום הסייבר, שממשיך להראות את החוזק שלו בתוך התעשייה והוביל גם את פעילות את ההשקעות ב-2023.
"הסייבר ממשיך מגמה עולמית ושומר על הפעילויות ואנחנו ממשיכים לראות את זה גם בעולם", אומר לוטן. "לעומת זאת, אם אתה מסתכל על סקטור הבריאות, אתה רואה שההשקעות בו קטנות יותר כי החברות בו הן צעירות יותר לעומת חברות הסייבר הישראליות, שהן הרבה יותר ותיקות וגדולות, ולכן משקיעים בהם סכומים גבוהים יותר. חשוב להסתכל לא רק על היקף הסכומים המושקעים אלא על גודל החברות עצמן ופוטנציאל הצמיחה שלהן".
התחזית: פחות השקעות, יותר מכירות
סקר שערך SNC בקרב חברות השקעות ותאגידים בין-לאומיים הפועלים באקוסיסטם הטכנולוגי הישראלי העלה כי הם ברובם אופטימיים לגבי שנת 2024. כך, 89% מהנשאלים אמרו כי הם שומרים על אופטימיות בנוגע לתעשיית ההייטק הישראלית, ו-67% אף אמרו כי הם יעשו עסקאות חדשות בישראל בשנה הקרובה.
52% אמרו כי הם צופים ירידה בהשקעות בטכנולוגיה הישראלית ב-2024. 60% ציינו כי הם צופים ששיעור המיזוגים והרכישות יגדל או יישאר יציב ב-2024 ו-54% שיקפו ציפייה דומה בנוגע להנפקות.
השורה התחתונה שעולה מדוח SNC היא כי דווקא הישראלים פסימיים יותר בנוגע לתעשייה ומשקיעים פחות בחברות ישראליות, בעוד המשקיעים הזרים מתחזקים ואף מביאים אופטימיות כוללת לגבי מצב תעשיית ההייטק הישראלית.