בשנת 2024, החיים שלנו מתקיימים ברשת פחות או יותר כמו שהם מתקיימים במציאות. אבל פעם חשבנו על האינטרנט אחרת לגמרי, כפלטפורמה בינלאומית לתקשורת ולשיתוף של מידע, לא משהו ששמים בכיס ולוקחים איתנו לכל מקום, אלא מעין מקום שהולכים אליו. בכל בית הייתה עמדה עם מחשב מלבני גדול, מסך, מקלדת ועכבר נפרדים, ומודם שעושה קולות שלעולם לא נשכח. לשבת בעמדה הזו הרגיש כמו להיכנס לעולם אחר.

@100percentthattim Kids these days will NEVER understand!!#dialupinternet #2000sthrowback #nostalgia #msn #2000sinternet #aussienostalgia #australia #millennial ♬ original sound - 100percentthattim

הרבה שנים עברו מאז - שרדנו מלחמות, מגפות וגם את באג 2000. האינטרנט של היום נראה אחרת לגמרי מזה של שנת המילניום, ולהיזכר באיך שהוא נראה אז מעורר בנו גל נעים של נוסטלגיה. הנה חלק מהדברים שאנחנו מתגעגעים אליהם.

וואלה, יאהו והוטמייל

היום כל כתובת מייל שלא שייכת ל-Gmail נראית לנו מוזרה, אבל בשנת 2000 האינטרנט היה מלא בכתובות מגוחכות עם סיומת של יאהו או הוטמייל. ככל שהכינוי שבחרנו לעצמנו יותר מטומטם, ככה יותר התגאינו בו - ולא הפריע לנו שהיינו צריכים להוסיף לו בסוף את המספר 16, כי 15 אנשים אחרים איכשהו כבר חשבו עליו לפנינו.

יאהו yahoo (צילום: Piotr Swat, shutterstock)
צילום: Piotr Swat, shutterstock

משחקים ממכרים

איך אפשר שלא לתת כבוד למשחקי הרשת, בהם שיחקנו במחשב מתוך הדפדפן: קאונטר סטרייט, האבו הוטל ואוטופיה שהקדימו אפילו קלאסיקות כמו ליאו פלדה (2004) או אייסי טאוור (2001), משחק חינמי וסופר פופולארי שהופץ כתוכנה שמורידים למחשב.

אייסי טאוור (צילום: צילום מסך מתוך "Icy Tower")
צילום: צילום מסך מתוך "Icy Tower"

התינוק הרוקד

אחד הסרטונים הוויראליים הראשונים בתולדות האינטרנט היה של תינוק באנימציית תלת מימד, עטוף בחיתול ורוקד לצלילי ההוגה-צ'אקה (חלק מהשיר "Hooked on a Feeling" של בלו סוויד). שנים לפני יוטיוב, ממים וגיפים, התינוק הזה כבר מצא את דרכו לכל מי שהשתמש באינטרנט באותו זמן כשצורף לאימיילים שמשומה התפשטו כאש בשדה קוצים. מקור הסרטון בהנפשה תלת מימדית שנוצרה על ידי האנימטורים מייקל ז'ירארד ורוברט לוריא בשנת 1996, כאנימציה לדוגמה שנכללה בתוכנת הנפשה בתלת מימד בשם Character Studio.

אתרי MP3 פיראטיים

לכו תסבירו לילדים של היום שכדאי להאזין למוזיקה היינו צריכים לאסוף שיר אחרי שיר מאתרים מפוקפקים, להוריד אותם למחשב ואז להעביר אותם לנגן המוזיקה, שהתחבר למחשב פיזית. היום פשוט נכנסים לאפל מיוזיק או לספוטיפיי ומוצאים שם כל שיר שאפשר לחשוב עליו.

נגן MP3 (צילום: Muh Akbar Heriyandi, Shutterstock)
צילום: Muh Akbar Heriyandi, Shutterstock

פורטלים

לפני שמנועי החיפוש ובראשם גוגל כמובן שינו לנו את החיים, השתמשנו בפורטלים - אתרים המרכזים קישורים לתכנים, לשירותי רשת ולאתרים אחרים בנושאים שונים. לנו היו פורטלים כמו תפוז אנשים, נענע ויויו שהיוו אינדקס שמתוכו יצאנו לשיטוטים ברחבי האינטרנט - והשתמשנו גם בפורטלים בינלאומיים כמו MSN או AOL.

@iloovedreamcore Internet 2000s ✨ #internet #internetcore #internetcoreaesthetic #internetold #y2k #y2kaesthetic #www #worldwideweb #2000s #2000skids #2000sinternet #2000sinternetnostalgia #nostalgic #nostalgia #nostalgicgames #oldweb #oldwebcore #windows ♬ оригинальный звук - Mr_glitch

פורומים אנונימיים

בתרבות הפורומים של תחילת המילניום הייתה אנונימיות מוחלטת. בחרנו לעצמנו כינוי ולא הייתה שום דרך לדעת שאנחנו אלה שעומדים מאחוריו - בניגוד לתרבות הפייסבוק והאינסטגרם, שבה הכול חשוף ואפשר ממש לרגל אחרי אנשים אחרים ולגלות דברים על חייהם הפרטיים. זוכרים את הפורומים של ״תפוז אנשים״? כמה מסורבלים, ככה חופשיים.

פורום המתכונים של תפוז: צילום מסך
צילום:

אייסיקיו

תוכנות המסרים המידיים הפכו לדרך שלנו לתקשר באמצעות האינטרנט הרבה לפני וואטסאפ או אינסטגרם. ה-SMS הוצג לעולם כבר בשנת 1992 אבל בשבילו היה צורך במכשיר טלפון נייד, שלא היה מוצר זול ונגיש. התוכנה הישראלית ICQ לעומת זאת, הייתה חינמית לחלוטין - היה רק צורך במחשב ובחיבור לאינטרנט. עם הלוק, הצלילים והמשחקים האייקונים, אייסיקיו הפכה ללהיט ועד סוף שנת 2000 כבר צברה כ-100 מיליון משתמשים רשומים. לאחרונה נסגרה אייסיקיו אחרי 28 שנה, וזאת אחרי שבשנת 2010 נמכרה למה שהיום מוכר בשם VK, ה"פייסבוק הרוסית", תמורת כ-187 מיליון דולר. מאז היה השירות פעיל בעיקר בשוק הדובר רוסית ופחות במערב. אמנם ב-2014 הושקה אפליקציית מובייל ל-ICQ, מה שהוביל לזינוק בשימוש בה, אבל גם האפליקציה וגם השירות עצמו זכו עם השנים לפחות ופחות פיצ'רים ועדכוני תוכנה.

תמונה של אפליקציית ICQ (צילום:  Burdun Iliya, shutterstock)
צילום: Burdun Iliya, shutterstock

מנועי חיפוש שהם לא גוגל

היום ברור לכולם שכדי לחפש מידע באינטרנט פונים לגוגל, אבל בשנת 2000 פנינו למנועי חיפוש אחרים כמו אלטה ויסטה, יאהו, לייקוס ואסק (ואל תדברו איתנו על בינג, שהושק רק בשנת 2009).

בלוגים ואתרים קטנים

לפני אינסטגרם ופייסבוק, בלוגים ואתרים עצמאיים היו הדרך שלנו להציג את עצמנו לעולם. היה אפשר להשתמש למשל בשירות אירוח האתרים החינמי GeoCities, שהוקם ב-1995 ועד 1999 כבר הפך לאתר השלישי הפופולרי ביותר באינטרנט כולו. הבלוגים והאתרים הפרימיטיביים האלו סללו את הדרך להמצאות כמו מייספייס (שנוסדה ב-2003) וישראבלוג הישראלי (שנוסד ב-2001), בהם חפרנו על החיים הפרטיים שלנו וציפינו להגיע לקהל של מיליוני אנשים.