ישראלים שעדכנו את האייפון שלהם לגרסה האחרונה של מערכת ההפעלה גילו שבזמן ההקלדה המקלדת של האייפון החלה להציע להם מילים חדשות שעשויות להיות המילים שהם בדיוק מתכננים להקליד. כך, מי שיקליד את המילה "בוקר" יקבל את ההצעה להשלים ל"טוב". אבל לפי טענות גולשים ברשתות החברתיות ליכולת ההשלמה הזו יש גם "נטיות פוליטיות".
כך, הצעות ההמשך לכתיבת המילה "לא" מציעה עוד ועוד מילים שמרכיבות למשל את המשפט "לא הבנתי את הטענה של לפיד או את נתניהו על כך שנתניהו היה צריך את נתניהו בשביל להקים ממשלת שמאל על מנת להקים להעביר חוקים אנטי ציוניים".
משתמשים הביעו פליאה על כך שהאייפון מציע שמות של דמויות פוליטיות כמו ראש הממשלה בנימין נתניהו או ראש האופוזיציה יאיר לפיד לאחר הקלדת מילים רגילות. או למשל להמשיך את המילה "חוקים" במילה "אנטי" ואחריה המילה "ציוניים".
טוב יש מצב שעליתי פה על משהו: השלמת המילה האמצעית באייפון נותנת סיפור פוליטי ישראלי. ככה כבר בכמה אייפונים. זה כמובן ממשיך וממשיך. מה יוצא אצלכם??? pic.twitter.com/RvJlOGwWXo
— Michal Porat (@michalporat) January 1, 2024
אפשר להיות רגועים: אפל לא מנסה להחדיר מסרים פוליטיים למשתמשים והסיבה לתופעה פשוטה בהרבה.
כדי להבין למה זה קורה, צריך להבין קודם מה השינוי שאפל הכניסה לאייפון. מדובר במערכת השלמת טקסט שאינה ייחודית לאפל ושדומות לה כבר קיימות במקלדות באנדרואיד. למעשה, מערכת זהה כבר קיימת במקלדות חלופיות שאפשר להתקין על גבי האייפון כמו Gboard של גוגל.
המערכת הזו נועדה לסייע למשתמש לחסוך זמן הקלדה ולומדת את התבניות שבהן הוא כותב טקסט. כך, אם משתמש כותב את המילה "יש", המערכת מנחשת שרוב הסיכויים שהמילה הבאה שירצה להקליד תהיה "לי" ואחריה המילה "הצעה".
המערכת מחשבת את ההסתברות מה המילה הבאה והמשפט שהוא או היא רוצים להרכיב, ומכוונת את עצמה באופן פרטני. כך, אם אתם כותבים הרבה פעמים לאנשים את המשפט "יש לי פגישה", המערכת תדע להשלים לכם כעבור זמן את המילים "יש לי" במילה "פגישה".
כדי לדעת איך להשלים את ההקלדה לפי ההרגלים האישיים של כל משתמש, היא צריכה ללמוד אותו. ואם היא עדיין לא למדה אותו מספיק, או נתקלת במילה שהוא לא הקליד בעבר, היא תבצע חישוב הסתברותי לפי המידע הכללי שעל בסיסו היא אומנה.
מערכות השלמת מילים כמו זו של מקלדת האייפון אומנו על בסיס סריקת טקסטים מהאינטרנט. התוצאה היא בניית מודל שפה כמו זה שעל בסיסו אומן הצ'טבוט הפופולרי ChatGPT. התוצאה היא שהמערכת יודעת שקיימת הסתברות גבוהה שאחרי המילה "ראש" תבוא המילה "ממשלה" ואחרי המילה "נתניהו", משום שאומנה על בסיס טקסטים בעברית מהשנים האחרונות.
בנוסף המערכת יודעת לזהות שגיאות כתיב נפוצות ולתקן אותן. מאחר שיש לה עקומת למידה, היא עלולה לזהות מילים שלא היה צריך לתקן, ולתקן אותן בצורה שגויה באופן אוטומטי.
כמו בכל מודל שפה, קשה לדעת בדיוק למה המערכת מציעה דווקא את מה שהיא מציעה - גם החוקרים בתחום הבינה המלאכותית אומרים כי יש שם קופסה שחורה שלא ברור עד הסוף מה קורה בה. אבל מה שכן ברור הוא שמדובר בחישובים סטטיסטיים שמבוססים על סקירת טקסטים קיימים ולמידה של הרגלים חדשים של כל משתמש. מה שבטוח הוא שהאייפון ואפל לא מנסים להשפיע על הפוליטיקה הישראלית דרך המקלדת שלכם.