ההייטק הישראלי חווה מספר רב של גלי פיטורים בשנתיים האחרונות, אך לא כל עובדי התחום נמצאים באותה מידה של סכנת פיטורים: דוח חדש של מכון רייז (Rise) שמתפרסם היום בחן אילו מקצועות בהייטק נמצאים בסיכון גבוה יותר ובאילו מקצועות אפשר למצוא עבודה חדשה בקלות רבה יותר.

מהדוח עולה כי עובדי המקצועות הטכנולוגיים ובעלי התואר הראשון מוצאים עבודה חדשה בזמן הקצר ביותר לאחר הפיטורים. ובשונה מהעבר, בוגרי המכללות מוצאים עבודה מהר יותר מבוגרי האוניברסיטאות: 3.3 חודשים מול 3.7 חודשים.

"גלי הפיטורים בהייטק הישראלי הגיעו לאחר שנתיים של צמיחה דרמטית בתקופת השיא. אף שמדובר בתופעה מאתגרת עבור עובדים רבים, חלק ניכר מהמפוטרים מוצאים עבודה בתוך מספר חודשים ורובם נשארים בהייטק", מסר הכלכלן הראשי של מכון רייז ד"ר אסף פתיר. "עם זאת, קיימים הבדלים משמעותיים בין קבוצות שונות: אלו המתקשים יותר מאחרים הם העובדים הצעירים, בעוד שההייטק מפגין נאמנות לעובדים הוותיקים".

המחקר של מכון רייז התמקד בשלוש שאלות עיקריות: מה משפיע על הסיכון של עובדים לאבד את עבודתם, כמה זמן לוקח למפוטרים למצוא עבודה והיכן המפוטרים מצאו עבודה חדשה. הדוח ניתח 168 "אירועי פיטורים" שהתרחשו בחברות הייטק ישראליות ובמרכזי מו"פ של חברות רב-לאומיות בישראל בין מרץ 2022 למאי 2023, ומתבסס בעיקר על נתונים של יותר מ-30 אלף עובדים מהרשת החברתית לינקדאין.

מי בסיכון הכי גדול לפיטורים?

שלא במפתיע, המחקר מצא כי עובדים טכנולוגיים מפוטרים בשיעור נמוך מעובדים אחרים בהייטק, וכי הסיכון לפיטוריהם נמוך בכ-20% לעומת לעמיתיהם. הבאים בתור מבחינת הסיכון לפיטורים הם עובדי התפעול ואחריהם עובדי המוצר. עובדי התחום העסקי והבכירים מפוטרים בשיעור הגבוה ביותר מכלל המחלקות.

נתון מעניין נוסף בדוח מראה כי עובדים ותיקים מפוטרים בשיעור נמוך משמעותית מעובדים מתחילים. הסיכון לפיטורים של עובד בעל ותק של 5 שנים בחברה יורד ב-25% לעומת עובד חדש, והסיכון של בעל ותק של יותר מ-10 שנים יורד ב-70% לעומת עובד צעיר. עובדים בעלי השכלה שאינה אקדמית נמצאים בסיכון גבוה יותר לפיטורים מבעלי השכלה אקדמית, אך לסוג התואר, למקצוע ולמוסד הלימודים אין השפעה על הסיכון לפיטורים.

כמה זמן לוקח למצוא עבודה חדשה?

לפי המחקר של רייז, כמחצית מהמפוטרים מצאו עבודה בתוך שלושה חודשים מאירוע הפיטורים, ו-27% מהעובדים התחילו עבודה חדשה בחודש הפיטורים או בזה שאחריו. שלא במפתיע, עובדים צעירים עם ותק נמוך נדרשים לזמן הרב ביותר למצוא עבודה חדשה - פי 2 מעובדים בעלי ותק. בעלי תואר ראשון מוצאים עבודה מהר יותר מבעלי תואר שני ומעלה וכן מעובדים ללא תואר. כמו כן, בוגרי מכללות מוצאים עבודה מהר יותר מבוגרי אוניברסיטאות וגם ממי שהשכלתם אינה אקדמית.

לפי המחקר, 84% מהמפוטרים נשארים בתחום ההייטק, ובעלי הסיכוי הנמוך ביותר למצוא עבודה חדשה בהייטק הם עובדי התפעול. בנוסף, הפיטורים יוצרים תנועה של עובדים מחברות גדולות לקטנות: 45% מהמפוטרים עברו לעבוד בחברה קטנה יותר מהקודמת בעוד שרק 21% עברו לחברה גדולה יותר.

"התמונה שעולה ממחקר זה היא מורכבת: מצד אחד הוא מצביע על דינמיות של ההייטק הישראלי תוך חלוקה מחדש של ההון האנושי בתוכו, ומצד שני מדגיש את הפערים המשמעותיים הקיימים בין קבוצות עובדים שונות בתעשייה", ציין ד"ר פתיר.