לא מעט ישראלים מגלים יום אחד שהציוד הטכנולוגי יקר הערך שלהם - מחשבים, סמארטפונים ועוד נגנב והגיע בדרך כלשהי לשטחים. בין אם מדובר בשב"חים עצמם שגונבים את הציוד, או בתושבי הארץ שמוכרים אותו לגורמים בשטחים, מדובר בבעיה חמורה לא רק בפן הכלכלי, אלא גם בפן הרגשי, בטח כשהציוד מכיל מידע אישי וזיכרונות.

כך קרה לדוגמה למיכאל, עולה חדש בשנות ה-20 לחייו שמתגורר בתל אביב וסיפורו פורסם ב-N12. מיכאל פרסם ברשתות החברתיות פוסט על כך שבמסגרת פריצה לביתו נגנבו ממנו פריטים יקרים, ובהם מחשב ואוזניות מקצועיות.

באמצעות אפליקציית האיתור של אפל, גילה מיכאל שהמחשב האישי שלו נמצא באזור חברון, בכפר דורא. למרבה ההפתעה, חייל מילואים שנחשף לפוסט של מיכאל בפייסבוק יצר איתו קשר ואמר לו שהוא נמצא באזור הכפר, ושהם יכולים לחפש את המחשב שלו. ואכן כך קרה - הכוח איתר את הבית שבו נמצאו, לדברי גורם המעורה בפרטים, עשרות מחשבים ומכשירים סלולריים.

איתור הלפטופ בכפר הפלסטיני דורא
הנ"צ של המחשב הגנוב שנשלח לכוח

הגורם, איש מילואים שנמצא כבר בסבב מילואים שני מתחילת המלחמה, מספר על השתלשלות הדברים: "ראיתי את הנ"צ של המחשב והבנתי שהוא ממוקם בבית שבאנו לעבוד בו. מצאנו שם הרבה לפטופים, עשרות אולי, כולל את המחשב של מיכאל. חוץ ממנו לקחנו מאותו מקום עוד מספר גדול של מכשירים שהוחזרו ויוחזרו אל בעליהם בעתיד".

עמדת צהל באיו''ש (צילום: HAZEM BADER/AFP/GettyImages)
כוח מילואים בגזרת חברון, ארכיון | צילום: HAZEM BADER/AFP/GettyImages

"הייתה עובדת זרה שהחזרנו לה אייפון שהיא השתמשה בו כדי ליצור קשר עם המשפחה שלה. היא הייתה בהלם, היא כבר לא חשבה שיחזירו לה את המכשיר", מספר הגורם. "מצאנו את המכשירים במצבים שונים, חלק שלמים וחלק מפורקים. חשוב להבהיר שזאת לא המשימה שלנו, זה בסך הכל כיף להחזיר לאנשים דברים שחשובים להם, אבל זו ממש לא המשימה של הצבא ולא תחום ההתעסקות שלנו".

הגורם משער שהציוד נגנב ממרכז הארץ והגיע לשטחים דרך מוכרים ומתווכים שונים. "גונבים את זה בתל אביב, אין לי מושג איך זה מגיע לשטחים, אבל כל אחד יכול לדמיין", הוא אומר. כעת הכוח מנסה להבין מי שייך יתר הציוד שנמצא. "אנחנו פותחים ומנסים להבין למי זה שייך, זו הדרך היחידה להחזיר לאנשים את הדברים שלהם".