בפריצת דרך רפואית משמעותית, צוות מומחים מהמרכז הרפואי איכילוב, בשיתוף פעולה עם חברות הטכנולוגיה PTC ו-Hexagon, פיתח שתל עצם מותאם אישית עבור נערה חולת סרטן בת 16.

השתל, המיוצר בטכנולוגיית הדפסה תלת-מימדית מתקדמת, מהווה פתרון חדשני לטיפול במחלות עצם מורכבות. באמצעות שימוש בטכנולוגיית דימות רפואי מתקדמת, הצליחו המומחים ליצור שתל מטיטניום המותאם באופן מדויק לאנטומיה הייחודית של המטופלת.

המומחים ערכו פילוח תלת מימדי של הגידול והעצם שמסביב כדי להבטיח שחזור יעיל ומדויק. תאום דיגיטלי מהדגם האנטומי נוצר והודפס בקנה מידה 1:1 כדי לסייע בתכנון טרום ניתוחי ולתיחום שולי הכריתה. במקביל, תוכנן שתל מתקדם בהדפסה תלת-ממדית באמצעות תוכנת Creo של חברת PTC, שמפותחת במרכז הפיתוח של PTC בישראל, כדי לספק עיגון לגדמי השריר הנותרים ולשחזר את המפרקים. הניתוח עבר בהצלחה, והילדה בריאה ומשתמשת בידה בצורה טבעית שוב. 

"לחברת PTC יש שיתוף פעולה אסטרטגי עם בית חולים איכילוב" מספר על הפיתוח רונן בן חורין, סגן נשיא לטכנולוגיה בחברת התוכנה PTC. "במסגרת שיתוף הפעולה פנה אליי פרופסור שלמה דדיה ואמר 'תקשיב, יש לנו מקרה מעניין שאתם חייבים להירתם לעזור לנו'. יש ילדה בת שש עשרה שהתגלה אצל סרטן בסקפולה (עצם השכמה) וברקמות מסביב, והיא חייבת לניתוח דחוף וללא שחזור של הסקאפולה היא תאבד את היד. מכיוון שאי אפשר יהיה להניע את היד ללא עצם השכן". 

רונן בן חורין, סגן נשיא לטכנולוגיה בחברת התוכנה PT (צילום: תמר מצפי)
רונן בן חורין, סגן נשיא לטכנולוגיה בחברת התוכנה PTC | צילום: תמר מצפי

"נרתמנו ותכננו את העצם בתוך ארבעה ימים. בעצם סרקנו את העצם השנייה הבריאה שלה, ולפי זה עשינו בנייה מחדש של העצם אצלנו. החדשנות היא שהעצם החדשה הודפסה במדפסת תלת מימד והחומר שממנו היא עשויה הוא טיטניום.  טיטניום הוא פי שלוש יותר כבד, פי תשע יותר חזק ופי שלוש יותר קשיח וכתוצאה מכך אנחנו רצינו, באמצעות שתל טיטניום לשמור על התכונות המכניות של העצם עצמה, זאת אומרת את אותו משקל של העצם, את אותו מרכז המסה, את אותן תכונות של העצם. האתגר שלנו היה להדפיס שתל שעשוי מטיטניום בגיאומטריה מיוחדת, שאם אתה לוקח את התכונות ההומוגניות של החומר טיטניום והגיאומטריה המיוחדת, אתה מקבל אותן תכונות בדיוק של עצם אנושית".

"שתלים מודפסים ביו-אקטיביים הם העתיד של השתלים! הפיתוח של חומרים מודפסים ניתנים להשתלה מורכבת" אומר ד"ר שלמה דדיה, ראש היחידה לחדשנות כירורגית והדפסת תלת מימד במרכז הרפואי תל אביב סוראסקי. "יחד עם תוכנת ייצור וסימולציה תוספים עוצמתיים, מאפשרים לנו להכניס שתלים חכמים לעולם הכירורגיה. השתלים הללו מקיימים אינטראקציה עם רקמות כדי לייעל את הישרדותם בגוף, להבטיח התאמה מושלמת וקידום צמיחת רקמות. ההתקדמות הזאת מסמנת עידן חדש ברפואה מותאמת אישית".

השתל תלת מימד שהושתל
השתל תלת מימד שהושתל

חברת התוכנה האמריקאית PTC מעסיקה בישראל מאות עובדים בשני מרכזי פיתוח -  הרצליה ומרכז מחקר שממוקם בקמפוס הטכניון בחיפה ומשמש כמרכז המחקר הראשי של החברה העולמית. הטכנולוגיה שלה מסייעת לחברות בכל העולם לנהל את מחזור חיי המוצר שלהן לרבות תכנון, סימולציה, ייצור, תפעול ותחזוקה של המוצרים בעולם חכם ומחובר.