אין ראיות לכך ש"אקסטזי" גורם לנזק מוחי, כך לפי מחקר חדש ומקיף ביותר שנערך על השפעות הסם. המדענים שעומדים מאחוריו אומרים כי "יותר מדי מחקרים קודמים הגיעו למסקנות מרחיקות לכת ללא נתונים מספיקים". לדבריהם, סכנות הסם שהתפרסמו הן מופרזות ביותר.
עד כה היה נהוג לחשוב שאקסטזי גורם לנזק מוחי בלתי הפיך, הכולל איבוד זיכרון, מפחית יכולות קוגניטיביות ובעל השפעות ארוכות טווח על ההתנהגות.
המחקר, שנערך על ידי קבוצת מדענים בהובלת פרופסור ג'ון הלפרן מבית הספר הרפואי באוניברסיטת הרווארד ופורסם בעיתון של בית הספר, מומן באופן מפתיע משהו על ידי המכון הלאומי האמריקני לשימוש לרעה בסמים.
יכולות קוגניטיביות זהות
אקסטזי, או בצורתו הנוזלית אם.די.אם.איי, הפך לסם נפוץ בשנות ה-80, עם תרבות מסיבות ה"רייב" והתפשטות מוזיקת הדאנס. הסימפטומים שלו כוללים תחושת אופוריה ותחושת אינטימיות עם אחרים, לצד חרדה או דיכאון.
במחקר התגלה כי יכולותיהם המוחיות של קבוצת המשתמשים באקסטזי (ובאקסטזי לבדו, ללא סמים או אלכוהול) היו זהות לקבוצת הלא-משתמשים. "אפילו לקחנו דגימות שיער כדי לראות שהם לא משקרים באשר לשימוש בסמים", הוסיף הלפרן. המסקנה הסופית הייתה שמחקרים קודמים הדגישו בעיות שנגרמות מסמים אחרים, שינה מועטת או התייבשות בעקבות צריכת אלכוהול - ולא מאקסטזי.
המדענים הביעו ספקות רבות באשר לאיכותם של המחקרים הקודמים בנושא. "יותר מדי מחקרים בוצעו על מספר קטן של אנשים, שעה שמסקנות נרחבות הוצאו מהם", אמר הלפרן לעיתון ה"גארדיאן" הבריטי. כך לדוגמה, ברוב המחקרים נבדקו אנשים שמשתמשים גם בסמים אחרים ובאלכוהול, וכך לא ניתן היה להבדיל בין השפעות סם אחד למשנהו.
אלכוהול וטבק מסוכנים יותר
אך המדענים עדיין מזהירים משימוש ב"סם המסיבות", לא בגלל החומרים שמרכיבים אותו - אלא בגלל ייצורו הבלתי חוקי. "גלולות שמיוצרות באופן בלתי חוקי מכילות לעיתים קרובות מרכיבים שעלולות להיות להם תופעות לוואי מזיקות".
פרופסור דיוויד נאט, שפוטר בעבר מתפקידו כיו"ר המועצה לשימוש לרעה בסמים לאחר שפרסם מחקרים שהראו כי אלכוהול וטבק מסוכנים יותר מאקסטזי, בירך על המחקר. "תמיד הנחתי שמחקרים שיעוצבו כראוי, ימצאו שאקסטזי לא גורם לנזק מוחי", אמר.