אל משפחת השכול הגדולה מדי מצטרפים מדי שנה עוד ועוד אמהות, אבות ואחים כואבים. על מנת להתמודד עם החלל הנורא והעצום, ובמטרה להמשיך את מורשתם של הנופלים, מחליטות משפחות רבות להנציח את זכר יקיריהם בכל דרך אפשרית. אך אם בעבר הסתפקו בגלי עד מוחשיים, כיום, באמצעות הטכנולוגיה והנגישות, מוקמים עוד ועוד אתרי אינטרנט לזכר הנופלים. במסגרת יום הזיכרון לחללי צה"ל, נאיר זרקור לעבר שלושה אתרים יוצאי דופן במיוחד.
שלומי כהן ז"ל
רב סרן שלומי כהן ז"ל היה מ"פ בגדוד נחשון. במהלך פעילות מבצעית בקלקיליה בשנת 2002 נהרג שלומי יחד עם חייל נוסף מפלוגתו, סמ"ר יוסף טלבי. באתר שהקימה משפחתו ניתן לא רק ללמוד על השתלשלות האירועים שהביאה לאסון הנורא, אלא גם לשמוע את המענה הקולי של שלומי, ולהדליק נר וירטואלי לזכרו.
"בשבוע שהוא נהרג התחלנו לחשוב על ההנצחה שלו", משתף שמעון כהן, אביו של שלומי. "הבנו שהיא צריכה להקיף את כל מגוון כלי התקשורת הקיימים, ולכן החלטנו על הקמת האתר".
שמעון מוסיף ומספר כי בני המשפחה השקיעו מכספם בבניית האתר ובתחזוקתו, אך מדגיש כי זהו עניין שולי בעיניהם. "החלטנו שלא ניתן לזיכרון של שלומי לחלוף", הוא מסביר.
עמר אל-קבץ ז"ל
עמר אל-קבץ ז"ל נפל במהלך פעילות מבצעית בלבנון יחד עם שלושה חיילים נוספים, אחד מהם היה תא"ל ארז גרשטיין ז"ל. אמו של עמר, חיה, דאגה לעצב את האתר להנצחת בנה בעצמה, בהתאם לאישיותו ואהבותיו. "ישבתי עם הגרפיקה והאנשים הטכניים - והתוצאה היא בדיוק עמר", היא אומרת. "הים שמופיע בכניסה לאתר היה בשבילו מקום מיוחד".
באתר לזכרו של עמר אפשר לקבל עדכונים על פעילויות הנצחה הנערכות לזכרו, לצפות בקטע מחדשות ערוץ 2 המבשר על מותו, לחתום בספר אורחים ולהדליק נר זיכרון.
"אני מקבלת תחושה טובה לדעת שמישהו ראה את האתר", אומרת חיה. "לדעת שמישהו שאני לא מכירה הדליק נר, הסתכל, ראה את הפנים - זה נותן לי תחושה שעמר מסתובב בין הבתים בישראל".
חיה מדגישה כי למרות ההקלה המסויימת שמספק לה האתר, עדיין אין מזור לשכול. "הכאב הוא כאב והגעגוע אין סופי", היא מסכמת.
שרגא פילון ז"ל
שרגא פילון פרידמן ז"ל נהרג 40 שנה לפני המצאת האינטרנט, מאש שירו לעברו מחבלים ערבים במצודת נבעי יושע שבגליל. על שמוי קרוי המחנה הצבאי פילון.
"בזכות האינטרנט נתתי לו חיי נצח", אומר מולי באהר, אחיינו של פילון פרידמן ז"ל. "זו שליחות, וכל זמן שאני משקיע בזה, בילד שנהרג - דודי, אני מרגיש שאני עושה לו צדק".
באתר שהקים לזכרו באהר ניתן למצוא מידע רב: החל ממפה המובילה אל קברו בתוך הר הרצל, דרך קטעי עיתונות רבים המספרים עליו, וכלה בהצגת דילמת המפקד בה היה שרוי.
"לפני שמונה חודשים אמי סיפרה לי שהיא שמעה ממצאים חדשים לגבי מותו של אחיה", מספר באהר. "הרגשתי שלא ייתכן ש-60 שנה אחרי מותו היא עדיין לא יודעת בדיוק מה קרה. התעוררתי למחרת ב-5 בבוקר כדי להקים את האתר".
לדברי באהר, לאתר הנצחה וירטואלי יש יתרון מובהק על פני גל עד. "בעוד שאנדרטה היא מקום ויזואלי בלבד, ההתייחדות באינטרנט היא אישית יותר", הוא מסביר. גם עניין העלות הכלכלית, מספר אחיינו של פילון ז"ל, מהווה פונקציה. "אפשר להשקיע באנדרטה אלפי שקלים ואי אפשר לדעת מי יראה את זה", הוא מסביר. "האינטרנט, לעומת זאת, יותר זול ויותר נגיש".
יום הזיכרון בחדשות 2:
הדופקים בדלת: על מודיעי הנפגעים
שיחת הטלפון האחרונה: הזיכרון הכואב
נפרדת מה"תיקים באפילה" של צה"ל
אסף ויצחק חוזרים אל אמא - בחלום
7 פצועי עופרת יצוקה עדיין נאבקים לחזור לחיים