יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ' קוראת היום לראש הממשלה בנימין נתניהו לעצור מיד את יישומו של חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, בעקבות פריצת ההאקרים הסעודים וגניבת פרטי כרטיסי האשראי של 14 אלף ישראלים. בנוסף, יו"ר ועדת מדע וטכנולוגיה ח"כ רונית תירוש מכנסת הבוקר דיון דחוף בנושא.
"החוק הביומטרי שועט קדימה ומסכן את פרטיותם, שלומם וכספם של ישראלים רבים", אמרה יחימוביץ'. "זה חוק חשוך המקנה למדינה שליטה בלא מצרים על מאגר של טביעות אצבע, תמונות ונתונים אישיים של אזרחי המדינה, כאילו היו עבריינים מבוקשים".
בחודש יוני האחרון אושרה הקמתו של מאגר ביומטרי בישראל. השלב הניסיוני של המאגר, שההצטרפות אליו תהיה וולונטרית, התחיל כבר בנובמבר, אך עם סיומו ב-31 באוקטובר 2013, ייאלצו כל אזרחי המדינה למסור את טביעות האצבע ותווי הפנים שלהם לטובת המאגר המודרני.
כידוע, מידע ממרשם האוכלוסין האזרחי כבר נגנב והופץ אינטרנט, והציב בקדמת הבמה את הסכנות האורבות לכל אזרח במדינה עם הקמתו של המאגר הביומטרי. הפריצה הלילה של ההאקרים הסעודים רק מגבירה את החששות מפני שמירת נתונים רבים וחשובים כל כך במאגר כזה.
"הלילה הוכח כי הטענה כי מדובר במאגר בלתי ניתן לדליפה היא חסרת שחר ולמידע אינטימי זה יש אין סוף הזדמנויות לדלוף גם לידי גורמים עוינים, פליליים, או סתם תאבי בצע", הוסיפה יחימוביץ'.
"פרשת האשראי היא כמו אות לאדם חולה"
עו"ד דן חי, מומחה להגנת הפרטיות ולדיני אינטרנט מזהיר גם הוא מפני פגיעה אפשרית בעקבות הקמת מאגר כזה. "הפכנו למדינה הלוקה בתסמונת המאגריזם, במסגרתה הממשלה שואפת לרכז את כולנו במחנות ממולכדים של מאגרי מידע אינסופיים", אמר בריאיון לחדשות 2 באינטרנט. "בניגוד לעיוורון שבו לוקים חברי הכנסת והממשלה, המציאות מוכיחה לנו שוב ושוב כי אין שום מאגר מידע שעמיד בפני פריצה".
לדבריו, "פרשת כרטיסי האשראי היא כמו אות אזהרה לאדם חולה, שמסמן לו שעליו להתחיל לטפל בעצמו, בטרם יהיה מאוחר מדי. כפי שנפרצו אתרי חברות נשק, הפנטגון, מרשם האוכלוסין ועוד, כך צפויים להיפרץ גם עשרות המאגרים שמדינת ישראל מתכננת להקים, ובראשם המאגר הביומטרי".
האם שמכם מופיע ברשימה?
חשבונותיהם של אלפי ישראלים נחשפו אמש לעיני כל ברשת לאחר שהאקרים סעודים פרצו למאגר מידע שהכיל מאות אלפי נתונים. בדיקה פשוטה ברשימה שהעלה אתר גלובס לרשת, תגלה לכם אם שמכם מופיע ברשימה. כדי לבדוק זאת, יש להקיש Ctrl+F ולרשום את שמכם המלא.
במידה ששמכם אכן נמצא ברשימה, אין זה אומר בוודאות שכל הפרטים שלכם חשופים, מאחר שברשימה מופיעים גם נתונים ישנים, שחלקם אף שגויים. אולם במידה ואתם מזהים את שמכם, מומלץ לפנות לחברת האשראי ולוודא שהנושא בטיפול כדי למנוע חיובים בכרטיס האשראי שברשותכם.
ברשימה מופיעים השמות ללא הפרטים המזהים שפורסמו לצדם, אולם ברשימה המלאה, שעדיין חשופה לעיני כל, מופיעים פרטים אישיים כגון מספר כרטיס אשראי, ספרות הביטחון שבגב הכרטיס, מספר נייד, תאריך לידה, ופירוט על עסקאות קודמות.
ההאקרים הסעודים שפרסמו את הרשימה, טועניםשעשו זאת כדי לפגוע בישראל, והגדירו את המעשה: "מתנה לעולם לשנה החדשה". עם זאת, למרות טענותיהם, לאחר בדיקה של חברות האשראי התברר שמדובר בכ-14 אלף ישראלים ולא מאות אלפים כפי שפורסם לראשונה.
עוד בנושא:
בדקו אם הפרטים שלכם ברשימה שנחשפה
השב"כ יגן על הבנקים ועל חברות הסלולר