הרבה לפני שהגיעה לנאסד"ק, חברת "וויקס" התחילה את הדרך בפתח תקווה, בשולחן האוכל של משפחת אברהמי: עם האחים יואב, ארכיטקט תוכנה ראשי; נדב הסמנכ"ל; ואבישי - שכיאה לאח בכור, הוא מנכ"ל החברה. "הניסיון שלי בתור מנכ"ל התחיל מהבית, כי כבר בתור ילד הייתי צריך לדעת לנהל אנשים יותר אינטליגנטיים ממני", סיפר אבישי אברהמי.
"זה משהו מאוד חזק בקטע של אחים, בלהקים סטארט-אפ. יש לי פריווילגיה שלרוב אין לאף משקיע. אני יודע שאם השותף שלי ידפוק אותי, אמא שלי תרביץ לו", הוסיף נדב אברהמי. אמם של האחים, יהודית אברהמי, סיפרה כי "החברה הייתה קיימת כבר די הרבה זמן, ולא קלטתי את הגודל ואת המעמד שלהם עד שבאתי לבקר שם בבניין".
בדרך כלל זה כמעט לא קורה: חברות שהולכות להנפקה בבורסה, מעדיפות בשבועות שלפני ההנפקה לרדת לבונקר. להתרחק מעיתונאים ולהתרכז בשכנוע משקיעים. זה לא רק עין הרע, אלא גם היועצים המשפטיים שמעדיפים את חדרי הישיבות הסגורים. ובכל זאת, ב"וויקס", החברה הישראלית הגדולה ביותר שהולכת לנאסד"ק מאז 2007 הסכימו שנלווה אותם רגע לפני המהלך החשוב ביותר מאז הקמת החברה, כמעט בכל תחנה בדרך.
היום, כשאתר אינטרנט חשוב לעסקים יותר מתעודת כשרות, "וויקס" מציעה פלטפורמה לבניית אתרי אינטרנט גם לאנשים שאין להם מושג בתכנות ובעיצוב. השירות הבסיסי ניתן בחינם, וכדי לשדרג - צריך לפתוח את הארנק. זה עובד להם לא רע בכלל - לחברה יש כיום כ-40 מיליון משתמשים ביותר מ-190 מדינות בעולם. היא מעסיקה כ-450 עובדים, רובם במשרדיה בנמל תל אביב.
"WAZE בנתה הרבה ערך, אבל בלי הכנסות"
בעוד שרוב חברות הסטארט-אפ הישראליות מחפשות את האקזיט, הם החליטו ללכת על המסלול הארוך. למרות שקיבלו הצעות לרכישה במאות מיליונים, החליטו להנפיק את החברה בבורסה ולהפוך אותה לציבורית. "קח לדוגמה את WAZE", אמר אבישי אברהמי. "אני מעריץ ענק שלה. זו חברה שבנתה הרבה ערך, אבל בלי הכנסות. ל'וויקס' אנחנו כן מייצרים הכנסות. אנחנו חברה שיש לה את האפשרות לקחת ולגדול ליותר כסף".
במשך עשרה ימים חרש אבישי יחד עם חברי ההנהלה את ארצות הברית במטוס סילון, ברוד-שואו, מרתון פגישות עם משקיעים פוטנציאליים. "היינו במשהו כמו 15 ערים בעשרה ימים", סיפרו האחים אברהמי. "פגשנו 192 משקיעים שונים. ממש סיפרנו 192 פעמים על החברה ועל האנשים, כשכל פגישה היא 45 דקות".
מלווים בנציגים של הבנקים הגדולים בארצות הברית, הם עברו בין אנליסטים, משקיעים ומנהלי תיקי השקעות מוסדיים ופרטיים. המטרה הייתה לשכנע מספיק אנשים להזמין מניות מראש, הכל כדי להבטיח את הצלחת ההנפקה.
"אני לא חושב שתמצא אותנו נוסעים ברכבי פאר", אמר ניר זהר, נשיא וסמנכ"ל תפעול ב"וויקס", "זה פחות הסגנון שלנו". אחיו אבישי הוסיף בציניות: "אני דווקא חשבתי לקנות מזראטי. יהיה לי ככה הרבה יותר נוח כשאני עומד עשר דקות בפקק מדיזנגוף למשרד".
"גוגל יורדים - וויקס עולה"
החברה הונפקה: אחרי רגע קצר של מבוכה, ה"וויקסים" נשמו לרווחה כשראו שהצגים ירוקים. אבל גם אבישי אברהמי ידע שעוד יום ארוך לפניו ובמהלכו הכל עוד יכול להשתנות. ואכן, כשעתיים אחרי הפתיחה, הצגים שינו צבע לאדום.
גם בהפסקת הצהרים, המניה לא נחה. המחיר היה גבולי והתנדנד. הצגים החליפו צבעים בכל פעם, ואבישי ניסה להיאחז ברגעים האופטימיים יותר: "תראה, גוגל יורדים, וויקס עולה". ברגע המכריע, סגירת היום הראשון בשכירת המניה, "וויקס" קיבלה את הצבע האדום, אבל בתחזית למחר הצגים שוב היו ירוקים.
אפשר לומר שההנפקה הסתיימה בהצלחה: שלושת מייסדי החברה גרפו לכיסם 30 מיליון שקלים כל אחד. השותף ניר זהר, הסתפק בקצת יותר מ-10 מיליון. אבל השבוע, כשחזרנו למשרדים של וויקס בתל אביב, אבישי אברהמי לא ישב עם רגליים על השולחן ולא עישן סיגר. הוא פשוט - כמה בנאלי - שוב עבד. "אני מזכיר לך, אני עושה את מה שרציתי לעשות מאז גיל 12", סיכם.