לפני עשרים שנה הוא היה הסמל להפגנה בלתי אלימה מול כוחות מזוינים. מול תצוגת כוח מאיימת של הצבא הסיני, הוא עמד שם, בכיכר טיינאנמאן שבביג'ין, לבוש חולצת כפתורים לבנה פשוטה והחזיק בידיו שתי שקיות פלסטיק. הוא התייצב מול שיירת טנקים ועצר את החיילים בגופו. קראו לו "איש הטנק" או "המורד האלמוני".
זהותו מעולם לא נחשפה, אבל בעולם כולו עדיין זוכרים את התמונה, ואת מותם של המאות באפריל 1989. בסין עדיין אסור לדבר על האירועים הללו.
בסין אסורה הפצתן של תמונותיו של "איש הטנק", וכך גם ההתייחסות בתקשורת לגביו. ואולם היום, 20 שנים אחרי, בתקופה בה רשת האינטרנט חוצה גבולות והעולם הופך להיות יותר ויותר קטן, קשה לעצור את שטף האינפורמציה.
"20 שנה האכילו אותנו שקרים"
סטודנטים סקרנים בסין נחשפים ברשת, בין השאר באתרי האינטרנט "טוויטר" וגם בפייסבוק לכל הפרטים שהסתירו מהם השלטונות לאורך השנים. בפייסבוק אף הוקם פורום מיוחד ל"מעריציו של איש הטנק", לרגל 20 שנה לטבח ההוא בכיכר.
"במשך 20 שנה האכילו אותנו שקרים", הם כותבים בפורומים. "מנהיגי המפלגה הקומוניסטית צבועים ומשדרים לנו רגיעה שלא קיימת". בחדרים השונים ברשת הם ממשיכים לתקוף את הממשל: "הם שולטים בתקשורת, בחינוך, בכל החיים של כל אחד מאיתנו".
בסין, בדומה למדינות ערביות רבות, מתקשים להתמודד עם כמויות האינפורמציה המפורסמות ברשת. לאורך השנים נעשו נסיונות כבירים מצד הממשל לחסום אתרי אינטרנט, אך נראה כי היום זה קשה מתמיד. מעניין יהיה לראות כיצד יגיב הממשל ל"ציון יום השנה ה-20 לאיש הטנק" ברשת.