מחקר חדש מוכיח את מה שסטיב ג'ובס, החיפושיות, וג'ים מוריסון גילו כבר מזמן: פטריות הזייה אמנם מפחיתות את הפעילות במוח, אבל תורמות ליצירתיות של המשתמש, ויכולות להוביל אותו למחוזות חדשים שלא היה יכול להגיע אליהן בלעדיו.
את המחקר, שפורסם הבוקר בעיתון "הארץ", ערכו חוקרים בריטים שבחנו את השפעת החומר הפעיל בפטריות הזיה על פעילות המוח. להפתעתם, הם גילו שהסם מפחית את הפעילות העצבית הכוללת, ובכך מאפשר למוח לחוות חוויות שנמנעות ממנו הכרה מוחלטת.
החוקרים עקבו אחר זרימת הדם במוחם של 30 נבדקים שונים, לפני ואחרי שניתנה להם זריקה ובה כמות קטנה של פסילוסיבין, החומר הפעיל בפטריות הזיה. ממצאיהם, שפורסמו השבוע בכתב העת הנחשב Proceedings of the National Academy of Sciences, מראים שדווקא אותם אזורים במוח שבהם קיימת פעילות מוחית גבוהה יחסית בתנאים רגילים, הראו באופן עקבי פעילות עצבית פחותה בהשפעת החומר.
מפחית גם את הפעילות המסננת במוח
לדברי החוקרים, הפעילות פחתה בעיקר ברשתות העצביות עם ריכוז קשרים רבים לרשתות עצביות אחרות, כלומר רשתות עם תפקיד מרכזי בחיבור בין אזורים שונים במוח - "מה שמאפשר מצב של קוגניציה בלתי מרוסנת", כדברי המאמר.
"רשתות החיבור הללו מגבילות את חוויית העולם שלנו ומשמרות את הסדר שלו", הסביר ראש צוות המחקר, הפסיכיאטר דיוויד נאט מאימפיריאל קולג' בלונדון. "אנו עכשיו יודעים שהשבתת האזורים הללו מובילה למצב שהעולם נחווה כמוזר".
לדברי חוקר המוח, הפרופסור עידן שגב מהאוניברסיטה העברית, המעניין במחקר הוא לא עצם ההפחתה בפעילות המוחית: "פחות או יותר פעילות מוחית, זה לא דרמטי מבחינתי. אבל החוקרים מראים שכאשר אתה לוקח את הסם, אז הרשתות העצביות שמופעלות על-ידי הקלט החושי מהסביבה פחות פעילות. הפעילות המוחית היותר מרכזית ממשיכה להתקיים, אבל בלי הדומיננטיות של הסביבה החיצונית, שבדרך כלל משתלטת על הפעילות העצבית".
שימוש בחומרי הזיה, על אף שאינו מומלץ ואפילו מסוכן, זכה לחיזוק מצד דמויות מוכרו בעבר. מייסד אפל סטיב ג'ובס, תיאר בעבר את התנסותו ב-LSD כאחד משלושת הדברים החשובים שעשה בחייו. גם סולן "הדלתות", ג'ים מוריסון הודה שהתנסה בסמי הזיה שבאו לידי ביטוי בשירי הלהקה. עוד הוזים מפורסמים הם חברי להקת "החיפושיות", שהשתמשו בסמים ממריצים והזייתיים שהשפיעו על עבודתם.