אם הילד שלכם שקרן כרוני, לא בטוח שכדאי לכם לדאוג, אלא דווקא להפך. מחקר חדש שנערך בקנדה ומפורסם הבוקר ב"הארץ" מעלה את הטענה שהשקרים הם חלק מההתפתחות הרגשית החשובה של הילדים. מעבר לכך, ילד שיודע לשקר בצורה מתוחכמת עשוי לפתח בעתיד "תפקוד מנהלי".
לטענת החוקרים, ילד שמשקר הינו בעל סיכויים טובים יותר מזה שאינו משקר לפתח בעתיד קריירה מוצלחת במגוון תחומים. בנוסף, טוענים החוקרים, העובדה שילד למד לשקר בגיל רך מוכיחה דווקא שהוא הגיע לשלב חשוב בהתפתחות המנטלית.
במהלך הניסוי הושיבו החוקרים 1,200 ילדים קטנים, כל אחד בתורו, בחדר עם מצלמה נסתרת. מאחורי הילדים הונח צעצוע רך ומזמין. כשהחוקרים יצאו מהחדר נאמר לילדים לא להביט לאחור, אך תשעה מתוך עשרה ילדים לא עמדו בפיתוי והעיפו מבט. כשנשאלו אם הביטו, כמעט כולם שיקרו וענו בשלילה.
לא לצרוח על הילד כשהוא משקר
רוב הנבדקים, שהיו בני שנתיים ועד 16, סיפרו שקרים, אך הילדים עם היכולות הקוגניטיביות הטובות ביותר סיפרו את השקרים הטובים ביותר. "הם יכולים לזכור את האמת ולכן השקר שלהם נשמע משכנע יותר", הסבירו החוקרים, שמרגיעים וטוענים שאם ילד משקר בילדותו זה לאו דווקא אומר שהוא ירמה במבחנים בעתיד או יהפוך לשקרן כרוני בבגרותו.
לפי המחקר שהתפרסם ב"סאנדיי טיימס", 20% מהילדים בגילאי שנתיים-שלוש משקרים, עד ל-90% מהם בגיל ארבע. העקומה מגיעה לשיא בגיל 12, עם קרוב ל-100% שקרנים. בגיל 16 מתחיל המספר לרדת ל-70% וממשיך בנסיגה עם הגיל.
"צריך לנצל את תקופת הגיל הרך. אסור לצרוח על הילד או להשפילו, אלא לדבר איתו על החשיבות של אמירת האמת והשלילה שבאמירת השקרים", אמר קאנג לי, מנהל המוסד לחקר ילדים באוניברסיטת טורונטו, שהיה אחראי על המחקר.
"רוב הילדים מפסיקים לשקר כשהם מתבגרים אם זה לא חלק מקובל מתרבותם", אמרה פרופסור ג'ואן פרימן מלונדון שכתבה את הספר "איך לגדל ילד חכם".