מחקר ענק שנערך על ידי ארגון הבריאות העולמי מצא קשר בין שימוש ממושך בטלפונים סלולרים לבין האפשרות להתפתחות גידולים ממאירים במוח ומעלה שאלות רבות בנושא. המחקר אמנם אינו מראה באופן חד משמעי ששימוש ממושך בסלולרי גורם לעלייה בחולים בגידול מוחי, אך מצביע על פוטנציאל לעלייה בסיכון עבור "משתמשים כבדים".
רוצים לקבל עוד עדכונים חמים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מדובר במחקר הרפואי הגדול ביותר שנעשה עד כה בתחום והוא נמשך 10 שנים. המחקר בוצע ב-13 מדינות והקיף 12.8 אלף איש ברחבי העולם, ובכללם 5,150 חולי סרטן המוח ו-5,117 לוקים בגידולים ממאירים ושפירים במוח.
העיתון "סאנדיי טיימס" הבריטי מדווח כי מדענים שהשתתפו בביצוע המחקר הודו יש צורך במחקרים נוספים בשל ההגדרה הרחבה של "משתמשים כבדים" בטלפונים סלולריים, במחקר הנוכחי, וגם בגלל שהמחקר האמור לא כלל אנשים מתחת לגיל 30.
לא ניתן לשלול קשר בין השימוש בסלולר לסרטן
"משתמשים כבדים" הוגדרו במחקר כאלה שהשתמשו בסלולרי במשך 30 דקות ביום לפחות, וזה הספיק כדי לזהות סיכויים גדולים יותר לחלות בגידול מוחי. המחקר מומן בחלקו על ידי גורמים בתעשיית הסלולר ופרסומו נדחה מספר פעמים עד היום.
"חלק מהשאלות שעולות מהמחקר אינן ברורות", כתב ה"סאנדיי טיימס". "הנתונים מראים ששימוש נמוך בסלולרי אף מגן על המשתמשים מפני סרטן". מבקרי המחקר כועסים על כך שילדים לא נכללו בו וטוענים לשגיאות שנפלו בנתונים הסטטיסטיים.
"המחקר לא מצביע על עלייה בסיכון, אך איננו יכולים לקבוע שאין סיכון כזה", אמרה אליזבת' קרדיס, שעמדה בראש המחקר, לסוכנות הידיעות AP.
הקרינה במקומות סגורים גבוהה יותר
תוצאות המחקר אמנם לא העלו מסקנות חד משמעיות, אבל תומכות במחקרים שנעשו בעבר לגבי הקרינה שנפלטת ממכשיר הטלפון הסלולרי בזמן שימוש במקומות סגורים, כמו למשל מעליות, חדרים פנימיים או מרתפים.
חברת טק-און הישראלית שיווקה אפליקציית אייפון שהתריעה מפני קרינה גבוהה בזמן שיחה. מנכ"ל טק און ביקר את החלטת אפל והסביר: "אם חברה סלולרית תיתן אפליקציה כזו למשתמשים, הם יוכלו אינפורמציה להתמודד עם הקרינה".
עורכת המחקר: אלו לא תוצאות חד משמעיות
פרופסור סיגל סדצקי, מי שערכה את המחקר בישראל, הגיעה לאולפן התוכנית "שש", וסיפרה בפעם הראשונה על תוצאות המחקר. "אין תשובה חד משמעית האם הטלפון הסלולרי גורם לסרטן", אמרה, "אבל ישנן נורות אדומות שבהחלט צריכות להדאיג את הציבור".
סדצקי הוסיפה ואמרה כי למרות שתוצאות המחקר אינן חד משמעיות, הציבור נקרא להשתמש באוזניות ובכל אביזר שירחיק את הטלפון מהגוף. "ישנו עודף סיכון שנצפה באונה הקרובה לאוזניים", סיפרה על הסיכונים.
מנכ"ל פורום החברות הסלולריות ליאור ורונה, הסכים עם דבריה של סדצקי כי ישנו צורך בשימוש זהיר ומושכל במכשיר. "באתרים שלנו יש קישורים לאתר של משרד הבריאות שם יש את ההמלצות של סדצקי ושל המשרד להגנת הסביבה.
ורונה הוסיף: "אנחנו מעודדים שימוש באוזניות ובדיבוריות, ואנחנו מחלקים אוזניה חינם לכל רוכש מכשיר", הסביר ורונה, "אנחנו קוראים לציבור להתייחס ברצינות להמלצות הללו ולדבר עם אוזניה, ועדיף גם באזורים עם קליטה, כך שהמכשיר יפלוט פחות קרינה בעת השימוש.