מחקרים רבים מזהירים מפני רעידות אדמה שעלולות להתרחש במדינת ישראל. רובם מדברים על רעידות באזור השבר הסורי-אפריקני - אך האם קיים סיכוי לרעידת אדמה בתוך הים התיכון ממש? על פי מחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה, לא מדובר בתרחיש בדיוני.
"הסיכוי שגלי צונאמי יפגעו בקו החוף בישראל הוא סביר", כך אומרת ד"ר בוורלי גודמן, מבית הספר למדעי ים על שם ליאון צ'רני באוניברסיטת חיפה, בעקבות מחקר מקיף שנערך בישראל. "התדירות של אירועי צונאמי בים התיכון לא גבוהה כמו באוקיינוס השקט, אבל הממצאים מראים על תדירות בינונית", אמרה.
כמו הרבה תגליות, גם עדויות המחקר הזה התגלו במקרה. ד"ר גודמן, גיאו-ארכיאולוגית במקצועה, הגיעה לקיסריה כדי לסייע במחקר בנמל העתיק ובספינות הטרופות שבקרבת החוף. "לפתע מצאנו שכבות גיאולוגיות יוצאות דופן שלא ראינו כדוגמתן באזור", סיפרה לאתר "גלובס". "התחלנו בקידוחים תת-ימיים, וכשראינו שהשכבות נמשכות לכל אורך האזור התחלנו להבין שיש פה משהו גדול", ציינה.
"חייבים להיערך למצב הזה"
בדיקות גיאולוגיות של הקידוחים העלו עדויות לארבעה אירועי צונאמי שפקדו את חוף קיסריה. החדשות הטובות הן שהגילויים האחרונים מעידים על רעידה שהתרחשה לפני כשמונה מאות שנים. במאמר שכבר פורסם בכתב העת Geological Society of America, הצליחה ד"ר גודמן להראות כי הצונאמי המוקדם ביותר נבע מהתפרצות הר הגעש סנטוריני, שהשפיעה על כל איזור הים התיכון. האחרים נבעו לדעתה של גודמן מרעידות אדמה יבשתיות תת-מימיות, שגרמו לצונאמי מקומי יותר.
אך המושג מקומי לא מרמז בהכרח על איום קטן. "מדובר בגל צונאמי שיכול להגיע לגובה של 5 מטרים ולהציף שני קילומטרים תוך האדמה", עובדה שלא מותירה סיכוי רב לערי החוף בישראל. כאמור, לדעתה של ד"ר גודמן הסיכוי לצונאמי הוא בינוני, אבל כפי שהוא קרה כבר בעבר - הוא עלול לקרות גם בעתיד.
"חייבים להיערך למצב כזה, במיוחד בערים ובמבנים על קו החוף. המיקום של תחנת הכוח חדרה על קו החוף כבר הביא את הנהלת חברת החשמל והמשרד לתשתיות להתייחס לנושא והם אף מסייעים לנו בהמשך המחקר", סיכמה.