גל ברכות לחתן פרס נובל הטרי: ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח לפני זמן קצר עם פרופ' דן שכטמן ובירך אותו על זכייתו בפרס נובל לכימיה לשנת 2011 על מחקרו בתחום הגבישים. "כל אזרח בישראל שמח היום וכל יהודי בעולם גאה", אמר נתניהו לשכטמן.
"אני רוצה לברך אותך בשם אזרחי ישראל על הזכייה המבורכת המבטאת את האינטלקט של עמנו", הוסיף ראש הממשלה במהלך השיחה. "אני מברך גם את המוסד בו צמחת - הטכניון, בשנת המאה להיווסדו". ראש הממשלה הזמין את פרופ' שכטמן להיפגש עמו עוד לפני טקס קבלת הפרס בשטוקהולם.
גם שר הביטחון אהוד ברק בירך היום על זכייתו של פרופ' שכטמן. "זהו יום חג, גאווה וכבוד גדול לפרופ' שכטמן למקוריותו והתמדתו", אמר ברק. "ההישג המחקרי פורץ הדרך של פרופ' שכטמן הוא גם יום חג לטכניון ולמדינת ישראל כולה, הוכחה נוספת למשאב האנושי הנדיר הקיים בישראל ואבן ראשה לחוסן הלאומי של כולנו".
ההשקעה בהשכלה היא המפתח
שר החינוך גדעון סער, המשמש גם כיו"ר המועצה להשכלה גבוהה, אמר לפרופ' שכטמן: "הישגיך המחקריים הם מקור לגאווה גדולה למערכת ההשכלה הגבוהה ולמדינת ישראל כולה. פיתוח ההון האנושי וההשקעה בחינוך ובהשכלה הגבוהה הם המפתח להגיע להישגים מחקריים ומדעיים בעתיד. עתיד מדינת ישראל יובטח על ידי מחקר ברמה הגבוהה ביותר".
גם יו״ר ועדת החינוך של הכנסת ח״כ אלכס מילר בירך את פרופ׳ דן שכטמן על הזכייה. ״הזכייה מוכיחה פעם נוספת כי ההון האנושי הוא המשאב האסטרטגי החשוב ביותר של מדינת ישראל", אמר מילר. "ההשקעה בחינוך ובמערכת השכלה גבוהה איכותית וחוקרת מביאה לא רק צמיחה כלכלית ותרבותית אלא גם כבוד גדול לישראל בעולם".
בנו של שכטמן: "מנסים לעכל"
ועדת פרס נובל לכימיה קבעה כי המהנדס הישראלי פרופ' דן שכטמן הוא הזוכה בפרס היוקרתי בעקבות מחקרו בנושא מבנה החומר, שהביא להגדרתו של מצב צבירה חדש של גבישים קוואזי-מחזוריים. בני משפחתו של המדען קיבלו את הבשורה בהתרגשות רבה. בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט, אמר בנו יואב: "אני מאד גאה באבא שלי. מאז ההודעה יש אנדרלמוסיה במשפחה, ואנחנו מנסים לעכל את זה".
שכטמן בן ה-70 הוא מהנדס חומרים בהכשרתו ומלמד בפקולטה להנדסת חומרים בטכניון ובאוניברסיטת איובה בארה"ב. במהלך הקריירה זכה שכטמן בפרסים רבים כגון פרס ישראל, פרס וולף, פרס אמת ופרס אמינוף של האקדמיה השוודית המלכותית למדעים. כיום הוא משמש חבר באקדמיה הישראלית למדעים ובאקדמיה להנדסה בארצות הברית.
במסגרת המחקר שעליו הוא זכה בפרס היוקרתי, גילה הכימאי הישראלי צורה חדשה של גבישים שלא הייתה מוכרת למדע. עד התגלית הראשונה שלו בשנת 1982, היה המדע משוכנע שכל הגבישים הם מחזוריים. משמעות הדבר היא שגביש מורכב מאותו מצולע שחוזר על עצמו שוב ושוב. לפי ההנחה הזו, גביש שמורכב ממחומשים אינו אפשרי, משום שזהו מצולע שלא ניתן ליצור באמצעותו צורה סגורה. לדוגמא, ממשושים או משולשים אפשר ליצור צורה תלת ממדית של כדור, אך לא באמצעות מחומשים.