פרופסור עודד שוסיוב הוא מדען קצת אחר, לא מהזן שמתעסק רק במחקרים תיאורטיים - הוא חתום על תרופה נגד סרטן, על אקליפטוסים שגדלים מהר במיוחד, על שיחים שמגדלים כורי עכביש, וההמצאה האחרונה - מכשיר שמעלים צואה של כלבים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אם יש נושא של לצאת אל מחוץ לקופסא אצלנו הקופסא בכלל לא קיימת, הוא מראש זרק אותה והוא תמיד חושב מחוץ לקופסא", סיפר ד"ר שאול לפידות, קולגה של הפרופסור היצירתי. בדרך הזו הקים פרופ' שוסיוב לא פחות מ-10 חברות שונות.
אחת החברות נמכרה לפני מספר שנים בסכום של כ-100 מיליון דולר, ליצרנית נייר ענקית מברזיל שמגדלת עצי אקליפטוס על שטחים בגודל מדינת ישראל. "אלו עצים קטנטנים מהונדסים גנטית, שבעצם החדירו אליהם גנים שמאיצים את קצב צימוח העץ, וזה שווה הרבה כסף", סיפר פרופ' שוסיוב.
איך מפתחים מכשיר שמעלים צואה? שורפים גללים על מנגל
חברה אחרת שבבעלותו עוסק בגידול צמחים שמגדלים קורי עכביש, ולמה זה טוב אתם שואלים? הפרופסור מסביר: "קור העכביש ביחס למשקל שלו זה הסיב החזק ביותר שיש בכדור הארץ. עשו פעם חישוב שאם ייקחו קורי עכביש ויעשו מהם חוט בעופי של עיפרון וייתלו אותו, אז הוא יכול לעצור מטוס ג'מבו במעופו, עד כדי כך הוא חזק. עכשיו שיש לנו צמח שיודע לייצר את החלבון של העכביש, ויודע לייצר אותו בכמויות גדולות נוכל ליצור אולי יום אחד מעלית לחלל או שכפ"צים טובים - כל דבר שיש בו צורך בחוזק רב".
אבל ההמצאה החדשה של פרפ' שוסיוב היא אולי שאת שעל הנייר נשמעת המוזרה ביותר - מכשיר המעלים גללי כלבים. הרעיון התחיל כשעודד הלפרין, חברו הטוב של המדען סיפר לו על דוח שקיבל כשלא ניקה את הצואה של כלבו ואמר לו שחייבים למצוא פטנט שיעלים את הגללים. "התחלנו לגלגל כדורים של צואה ולשים אותם על מנגל", סיפרה יעל פינצ'וק, זוגתו של שוסיוב. "התחלנו לשרוף אותם ופעם אחת זה אפילו הצליח. התחלנו לצרוח בחצר מרוב אושר. אבל זה לא עבד יותר, זה רק יצר קרום מסביב לצואה ולא העלים אותה".
ההמצאה הבאה: נעלי ספורט מחלבון של פרעושים
"זה כבר באמת הדליק את הסקרנות שלי", אמר פרופ' שוסיוב. "הבנתי שכנראה הבעיה היא שחסר חמצן מבפנים ולכן זה לא נשרף אלא רק מתחמם". כל הסיפור נשמע אמנם עיסוק קצת מסריח, אבל כבר בעוד שנה המוצר יהיה על המדפים באמריקה - בהתחלה הוא יהפוך את גללי כלבים לדשן לא מסריח, ובהמשך הוא יטהר אולי את העולם כולו. "פנתה אלינו הקרן של ביל גייטס כדי להמציא מחדש את השירותים, במיוחד למדינות עולם שלישי", סיפר פרופ' שוסיוב. "למעשה המערכת הזאת מאפשרת להשתמש בצואה של עצמם כדי לשפר יבולים חקלאיים".
ולחשוב שבהתחלה האוניברסיטה לא רצתה אותו אפילו כסטודנט. בחוג לכימיה באוניברסיטה העברית עשו טובה לצעיר הכושל כשהסכימו לערוך לו ריאיון קבלה מול שלושה פרופסורים. "הפרופסור המכובד אמר לי 'חבל על הכסף של ההורים שלך ועל הזמן שלך, אצלנו הסטטיסטיקה אומרת שמי שיש לו ממוצע פחות מ-80 אין לו סיכוי להחזיק מעמד אפילו סמסטר אחד מעמד", נזכר פרופק שוסיוב. "אמרתי לו מה זה שהסטטיסטיקה גם אומרת שכל אדם שלישי בעולם הוא סיני והנה אנחנו ארבעה אנשים ואף אחד מאיתנו לא סיני".
החוצפה הכניסה אותו פנימה, והיום זה מאוד משתלם לאוניברסיטה שמקבלת אחוזים מכל חברה חדשה שיוצאת מהמעבדות של שוסיוב. אז מה יהיה הדבר הבא? הפרופסור נגנב מזה שפרעושים קופצים פי מאתיים מהגובה שלהם: "התכונה הזאת נובעת מגן שאחראי לייצור של חלבון מסוים. לקחנו את הגן מהפרעוש, והחדרנו אותו לתוך חיידק אי-קולי ועכשיו תאר לך שבנעל ספורט יהיה לנו את החומר הזה -זה ישפר בצורה דרמטית הביצועים של ספורטאים ואולי גם אני אצליח יום אחד להטביע כדורסל".