מפתחים סימני דיכאון ומצוקה (צילום: חדשות 2)
סימני דיכאון ומצוקה. ארכיון | צילום: חדשות 2

למרות שבעלי כלבים רבים הולכים לעבודה ונועלים את חיות המחמד שלהם בבית ללא מחשבה רבה, מחקר חדש מראה שהחוויה עבור ההולכים על ארבע - עלולה להיות טראומתית יותר ממה שחשבנו.

במקום להעביר את היום מכורבלים על הכורסה או שכובים על המיטה, חלק מהכלבים סובלים מדיכאון עמוק ומצוקה כשהם נשארים לבדם. כך לפי המחקר שהתפרסם בעיתון "הטלגרף" הבריטי.

ד"ר ג'ון ברדשו, מנהל המכון הזואולוגי באוניברסיטת בריסטול הבריטית ומי שחקר התנהגות בעלי חיים במשך 25 שנים, אמר כי מדובר ב"משבר אמיתי ומתמשך" לכלבים.

כלבים חרדתיים עלולים לפגוע בעצמם

ד"ר ברדשו וצוותו התקינו מצלמות וידאו בבתיהם של 20 בעלי כלבים. כולם טענו שכלבם מאושר לחלוטין להישאר לבדו בבית, שעה שהם הולכים לעבוד. במצלמות, לעומת זאת, נראו חלק מהכלבים כשהם הולכים במעגלים סביב שטיח הכניסה, נושמים בכבדות ומייללים. ההתנהגות של כלב אחד הייתה כה קיצונית, שבעליו לקח אותו לאחר מכן לפסיכולוג כלבים.

מתכרבלים בשמחה במיטה? לא כולם (צילום: משטרת מרחב שרון)
מתכרבלים בשמחה במיטה? לא כולם | צילום: משטרת מרחב שרון

במחקר נפרד שערך ד"ר ברדשו, עם כלבי לברדור וקולי בלבד, הוא מצא שיותר ממחצית מכלבי הלברדור וכמעט מחצית מכלבי הקולי הראו סימני מצוקה, שהגיעו לשיאם כשהיו בני שנה.

בספרו מתאר ברדשו כיצד ברונו, הלברדור השחור שלו, נהג ללעוס את המיטה, את הרהיטים ואת טפט הקיר כשהוא נשאר לבדו בבית. במצבים קיצוניים יותר, כלבים שחווים חרדת נטישה עלולים גם לפגוע בעצמם.

לא להעניש - לחנך

למרות זאת מזהיר ברדשו את הבעלים שלא להעניש את הכלבים על הנזק שהם גורמים כשהם נשארים לבדם בבית - מפני שהם לא יבינו מדוע הם נענשים. "יש להם סוג אחר של זיכרון", הסביר החוקר.

לדבריו, "הם לא טובים בהיגיון. הם לא יכולים לחשוב אחורה ולהבין שמה שהם עשו לפני שעה הוא הסיבה לעונש עכשיו". המפתח לסיוע לכלבים, לפי המחקר, הוא ללמד אותם שלראות את הבעלים עוזב את הבית, מסתיים בתוצאה חיובית.

ניתן להשיג את הדבר, לדוגמה, על ידי חזרה הביתה לאחר זמן קצר כדי לתת לכלב ממתק או תשומת לב, ואז לאט לאט להגדיל את תקופת ההיעדרות עד שהכלב יכול להישאר לבד כל היום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק