אם לא יהיו תקלות של הרגע האחרון, הנחתת הראשונה שתחקור את עומק הקרקע של מאדים תנחת הערב (שני, בסביבות 22:00 שעון ישראל) בשעה על כוכב הלכת המרוחק, שרק 40% מהמשימות שנשלחו אליו הצליחו לחדור את האטמוספירה שלו. בנאס"א מקווים שבעזרת מערכת מצנחים, מגני חום ורקטות קטנות, תצליח הנחתת לבצע נחיתה מוצלחת, שכדי לבצע אותה היא צריכה לבלום ממהירות 5812 קמ"ש ל-8 קמ"ש - תוך שבע דקות בלבד.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מדובר בנחיתה דרמטית ובנאס"א לחוצים, שכן הושקעה במשימה הזו 810 מיליון דולר. "אני אצליח לשלוט בעצמי ככל שאפשר עד שנקבל את הסימן הראשון לנחיתה מוצלחת, אז ייצא ממני בן הארבע שחי בתוכי", סיפר טום הופמן, מנהל הפרוייקט (InSight). בניגוד לגשושיות ורכבי מחקר רובוטיים אחרים - כמו "ספיריט", "אופרטוניטי" ו-"קיוריוסיטי" - ה"אינסייט" תנחת באזור משעמם יחסית. הפעם בנאס"א לא מצפים לתמונות שמרמזות על הימצאותם של מים או חיים על פני הקרקע.
על פי סוכנות החלל הישראלית - הנחתת שעזבה את כדור הארץ על גבי משגר אטלס לפני יותר מ-6 חודשים נועדה להיות תחנת ניטור נייחת: היא תנחת במישור נטול בורות או סלעים, שמואר דיו ומאפשר למצבריה להיטען לאורך כל השנה.
ה"אינסייט" (שמה המלא - Mars Interior Exploration using Seismic Investigations Geodesy and Heat Transport) מצוידת בשלושה חיישני מחקר: סיסמוגרף שינטר רעידות אדמה ורעשים אחרים, "חפרפרת" שתחפור באדמת מאדים לעומק של כחמישה מטרים ותמדוד טמפרטורות, ומכשיר שימדוד את מהירות הסיבוב של כוכב הלכת על צירו.
עודד כרמלי מסוכנות החלל מספר ש"החיישנים עתידים לספק לנו הצצה ראשונה לקרביים של כוכב לכת זר - לגודל ולהרכב הגלעין, המעטפת והקרום - ולאפשר למדענים להשוות את אלו לפנים כדור הארץ. בנאס"א מקווים שהצצה תספק תובנות חדשות לגבי ראשית מערכת השמש וגם היווצרות כוכבי הלכת הסלעיים".