כך תילחמו במי שאוסף עליכם מידע ברשת: בעולם שבו המידע והגישה למידע של כל אחד מאיתנו הוא בעל חשיבות עליונה, כדאי מאוד לדעת מי האנשים שעוקבים אחרינו, היכן ואיך זה קורה - ובעיקר כיצד ניתן לצמצם את האפשרות שלהם לעשות זאת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
האנשים שאוספים, מנתחים ומוכרים מידע על צרכנים נקראים "Data Brokers". הם פועלים ברשת ומחוצה לה כדי להשיג עלינו מידע, והשגשוג שלהם התאפשר ללא ספק בזכות ה-Big Data שנמצא ברחבי האינטרנט. הם מחברים בין פיסות המידע בעולם האמיתי - ומוכרים אותו למי שבהמשך יריץ עליהן אלגוריתמים, ויידע עלינו הרבה יותר משאי פעם הרשנו לו.
הם מחברים בין פיסות המידע בעולם האמתי - כמו כתובת, משכורת, מצב משפחתי, בעלות רכב, מספר ילדים; לבין אלה שברשת - החברים בפייסבוק, הרכישות האחרונות באמזון או העמדה שהבעתם בוויכוח הפוליטי בטוויטר. הדאטה ברוקרים מוכרים את המידע למי שבהמשך יריץ עליו אלגוריתמים וידע עלינו הרבה יותר משאי פעם הרשנו לו; למשל סוכנויות ממשלתיות, עסקים, ארגונים, אנשים פרטיים ודאטה ברוקרים אחרים. ברשות להגנת הפרטיות סיפרו לנו על כמה וכמה חברות כאלה שאוספות מידע גם על ישראלים, נגד חלקן היא אף ניהלה הליכים משפטיים ואכיפתיים.
מוקדם יותר השנה הודיעה פייסבוק על צמצום הגישה של אותן החברות, ששואבות כל ביט מהאינטרנט הודות לזרועות התמנון של האלגוריתמים המתוחכמים. עם זאת, הדרך שלנו לפרטיות ושקיפות עוד ארוכה, זאת מכיוון שהמודל העסקי של ענקיות האינטרנט, הוא כזה שבנוי כמעט באופן בלעדי על יצירת הון ממידע.
מחברי הספר "Reinventing Capitalism in the Age of Big Data" טוענים שלאט אבל בטוח, הדאטה ץופש את מקומו של הכסף בשוק החופשי כמה שמניע אותנו לפעולה.
הדרך הישנה והמוכרת לביצוע עסקה כוללת תהליך של קבלת החלטות - בו המידע הקיים הוא מועט, ונוגע בעיקר למחיר הכספי הכרוך בכל חלופה.
בשווקים עתירי מידע, כפי שמתארים אותם המחברים, כמות המידע ומגוון נקודות ההשוואה בין חלופה אחת לאחרת - הם רבים הרבה יותר. הכניסה (שלא לומר הנהירה) של חברות רבות לעסקי הדאטה, מנתקת אותנו בהדרגה מהשיקול הכספי כמניע הכמעט בלעדי מאחורי כל החלטה כלכלית, ודוחף אותנו לעתיד בו המידע שזמין לנו לגבי כל חלופה - לוקח חלק עיקרי יותר ויותר בתהליך קבלת ההחלטות שלנו בשוק.
לעתיד של שווקים עתירי מידע ישנם צדדים חיוביים רבים, אבל לא הכל בו ורוד. ההתנהלות הזו, כפי שהיא קורית כיום, גובה מאיתנו מחיר - מחיר של פרטיות. אולם, עדיין ישנם מי ששואלים: למה שלא נרצה לשלם בפרטיות שלנו? הרי בסופו של דבר מדובר בעסקת חליפין לגיטימית. אלא שחשוב שההחלטה תתקבל ממקום של מודעות למה שקורה עם המידע, ולאחר שהובאו בחשבון גם ההשלכות.
פרט לעובדה שקשה מאוד להשיב את הפרטיות אחרי שמאבדים אותה, הדאטה שלכם יקר מכפי שאתם חושבים. כל חברה שמקבלת מידע כתשלום, מעדיפה אותו על פני כסף, ומסיבה טובה: עם ההתקדמות בתחום הבינה המלאכותית - ערכו של המידע רק עולה. בעתיד נבנה כלכלות שלמות סביב הערך שלו, כמו מטבע.
בריאן קרזניץ', מנכ"ל אינטל לשעבר, ציין בריאיון ל-FORTUNE.com עד כמה מרכזי הדאטה בכלכלה הנוכחית: "ישנם משאבים מסוימים ששינו את העולם לאורך ההיסטוריה. הנפט שינה את העולם במאה ה-20; הוא הניע לא רק את המכוניות - אלא את התעשייה הכימית כולה. היום, איך שאני רואה את זה, הדאטה זה הנפט החדש, והוא עומד לשנות את רוב התעשיות שקיימות היום".
מה אפשר לעשות כדי להימנע מפגיעה בפרטיות?
אנחנו לא תמיד יודעים מי מחזיק במידע - למרות שזה המידע שלנו שנמצא ברחבי הרשת. לכן, ברשות להגנת הפרטיות ממליצים להפעיל שיקול דעת. יש לעבוד רק מול גופים מוכרים ורציניים, ולהקפיד להעביר רק את המידע שרלוונטי לשירות שבו אתם מעוניינים. אם שיתוף המיקום או מספר הטלפון לא הכרחיים לכם כדי ליהנות מהשירות - פשוט דלגו על כך ואל תשתפו את הפרטים האלה.
איך חושפים את הרואים והבלתי נראים ברשת?
דרך אחת היא בעזרת "Disconnect". זהו תוסף לדפדפן שמונה את מספר החברות שפועלות ברקע העמוד ומנסות לעקוב אחריכם. דרכו, תוכלו לקבל פירוט של מי עוקב אחריכם לפי נושאים, לחסום או לבטל את החסימה. שימו לב שישנן פונקציות וחלקים שלא יפעלו כראוי בעת הגלישה אם בחרתם באפשרות של חסימה - אבל תמיד תוכלו לבטל את האפשרות הזו.
נסו את התוסף וכתבו לנו באיזה אתר ספרתם הכי הרבה רואים ובלתי נראים.
קישור להורדה מהאתר הרשמי: https://disconnect.me/
הגרסה החינמית מכסה מספר מוגבל של פונקציות, והיא פעילה בדפדפן Desktop בלבד. אם אתם מעוניינים להגן על הפרטיות גם בסמארטפון ולא רוצים לפתוח את הארנק - לרשותכם עומדת אופציה אחרת ולא פחות טובה: "DuckDuckGo".
מדובר בפרויקט שהחל כמנוע חיפוש, שם חרטו המייסדים על דגלם את נושא השמירה על פרטיות הגולשים. ב-DuckDuckGo מבטיחים שלא לאגור מידע בשרתים, וכך לתרום למאבק בדאטה ברוקרים שעושים כסף מהמידע שלנו ללא הסכמתנו.
פרט למנוע החיפוש שזמין ברשת, ישנו תוסף לדפדפן כרום, ואפליקציה שזמינה באייפון ובאנדרואיד. גם שם תוכלו לגלות בדיוק מי עוקב אחריכם - ולחסום אותו. בנוסף, ישנו דירוג של האתרים השונים עם ציון פרטיות, ורשימה של מפרי הפרטיות הגדולים ביותר - אותה מכינה האפליקציה תוך כדי הגלישה.
קישור להורדת האפליקצייה (ל-iOs ואנדרואיד) ולהורדת התוסף לכרום: https://duckduckgo.com/app
כמו תמיד, זכרו שהשירותים הללו עלולים לחסום פונקציות שונות במהלך הגלישה. במקרה כזה, תוכלו לבטל את החסימה, ולגלוש כרגיל.