שתי עמותות ישראליות התריעו לאחרונה בפני הנהלת וואטסאפ על כך שסרטונים ותמונות שמציגים ניצול מיני של ילדים מופצים בחופשיות באפליקציית המסרים הפופולרית. התוכן הפוגעני מופץ ללא הפרעה למרות שאלפי חשבונות מוסרים מהרשת החברתית מדי יום. חברת AntiToxin Technologies סייעה לשתי העמותות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
העמותות הישראלית פנו בספטמבר לפייסבוק, שמחזיקה בבעלות על אפליקציית המסרים המוצפנים, והצביעו על הקלות שבה ניתן לאתר ולהצטרף לקבוצות שבחלקן עד 256 משתמשים שיתפו תוכן מוני של ילדים.
שתי העמותות "לוקחים אחריות - משנים מציאות ברשת" ו-"נתיבי רשת", שעוסקות בניטור הרשת, סקרו את הקבוצות הללו במשך כמה חודשים. לטענתן, שימוש בשמות קוד כמו "cp" (קיצור ל"פורנו ילדים") ובתמונות פרופיל עם תמונות מפורשות מצביעים באופן ברור על מטרת הקבוצות.
שיטות זיהוי אלה אינן מוצפנות ופתוחות לציבור הרחב על מנת לפרסם את התוכן הלא חוקי, אולם המערכות של וואטסאפ שנועדו לסנן תוכן פוגעני נכשלות באיתורו. "זה אסון: בעבר היה ניתן למצוא תוכן מהסוג הזה רק ב'רשת האפלה', אבל כעת זה בוואטסאפ", אמר יונה פרסבורגר מעמותת "נתיבי רשת".
וואטסאפ: "מסירים משתמשים שמשתפים מידע מתועב"
דובר מטעם "וואטסאפ" אמר שלחברה יש "מדיניות של אפס סובלנות לגבי ניצול מיני של ילדים" ושהיא "פועלת באופן יזום להסיר חשבונות חשודים בשיתוף מידע מתועב שכזה".
לטענת העמותה היא סורקת שמות של קבוצות וואטסאפ ותמונות פרופיל בניסיון לזהות משתמשים שמשתפים מידע לא חוקי. בזכות שיטות אלה העמותה הסירה בעשרת הימים האחרונים כ-130 אלף חשבונות, מתוך סך של 1.5 מיליארד משתמשים.
דובר גוגל מסר בעקבות הפרסום כי "תוכן המציג ניצול מיני של ילדים הוא דוחה ופסול. לגוגל יש אפס סובלנות לתוכן כזה ואנו משקיעים בטכנולוגיה, צוותים ושותפויות כדי לטפל בנושא מאז תחילת שנות האלפיים. במידה שקיבלנו התראה על אפליקציה שמראה או מפנה אנשים לתוכן כזה, שעדיין לא נחסם בידינו, נסיר את האפליקציה מהפלטפורמות שלנו ונדווח עליה לרשויות המתאימות".