הזוכים בפרס נובל לכימיה הוכרזו היום (רביעי) בשטוקהולם: ז'אק דובושה (שווייץ), חואקים פרנק (ארה"ב) וריצ'רד הנדרסון (בריטניה) יחלקו את הפרס על עבודותיהם לפיתוח שיטה מיקרוסופית לצפייה בביו-מולקולות. על פי ועדת הפרס, "השיטה הכניסה את הביו-כימיה לעידן חדש".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
השלושה הצליחו לפתח שיטה בה ניתן לצפות במולקולות הביו-כימיות בתל-מימד ברזולוציה גבוהה, על ידי הקפאה של המולקולות, הנמצאות בתנועה, כדי לצפות בהן ולהבין כך את פעולתן - דבר שעד עבודתם לא ניתן היה לעשות. הדבר מאפשר הבנה של הכימיה הביולוגית, ולכן גם חיונית פיתוח תרופות.
בשנת 1990 הצליח הנדרסון לייצר תמונה תלת-מימדית של חלבון ברזולוציה אטומית, פריצת דרך שהוכיחה את פוטנציאל השיטה. פרנק הוא זה שהפך את השיטה לשמישה באופן נרחב, כשבין 1975-1986 פיתח שטת עיבוד תמונה בה התמונות הדו-מימדיות המטושטשות שהפיקו מיקרוסקופים אלקטרונים יוצרים תמונה תלת-מימדית חדה. דובושה הוא זה שהוסיף את המרכיב הנוזלי למיקרוסקופ, כך שיקפא מסביב לביו-מולקולות בצורה מהירה, השומרת על סביבתן הטבעית גם בוואקום.
תגליות אלו הובילו לאופטימיזציה של התהליך המיקרוסקופי, כשבשנת 2013 הושגה רזולוציה אטומית. חוקרים כיום מסוגלים לייצר באופן שגרתי תמונות תלת-מימדיות של מבנים ביו-מולקולריים, החיוניים לרפואה. בזכות עבודות השלושה, "הביו-כימיה עומדת בפני התפתחות פורצת דרך לעתיד מרגש", סיכמה ועדת הפרס.