ענקית המחשבים אפל פרסמה אתמול אזהרה למשתמשי האייפון בגלל ניסיונות של פצחנים סינים לגנוב מהענן מידע. זה לא המקרה הראשון בו ניסו גורמים זרים להיכנס לחיינו הפרטים - לפרוץ לשירותי אחסון המידע שבשרת. מה באמת המשמעות של ה"ענן"? מה בפועל עולה אליו וכמה צריך להיזהר?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שירותי הגיבוי האינטרנטי, בהם יש שטחי אחסון כמעט בלתי מוגבלים הפכו מאוד נפוצים בשנים האחרונות. הם זמינים, זולים ומהווים פיתרון אידאלי לגיבוי, אך כשפורצים לשירותים האלה, הפרטיות של ציבור המשתמשים נפגעת מאוד.
חלק גדול מהשימוש במחשב מושתת על הענן. חברות המחשבים בארץ ובעולם, משתמשות בחוות מחשבים ענקיות כדי לאחסן את כל המידע. רבים מאיתנו כלל לא מודעים לכל מה שעולה לענן - עבור משתמשי מכשירי אפל, למשל, התמונות עולות באופן אוטומטי.
האם באמת אפשר לסמוך על הענן?
שאלנו את סמנכ"ל השיווק של גוגל בישראל ויוון, אלון חן, האם יש סיכוי שמישהו יפרוץ לשרתים של גוגל. חן התקשה להגיד עד כמה השרתים באמת בטוחים. "בחוות השרתים יש אבטחה 24/7. אך עדיין יש סיכוי שמישהו יפרוץ", טען.
גם בחברת אמזון אומרים כי הסיכוי לפריצה הוא מאוד נמוך. אבל יובל קינן, סמנכ"ל טכנולוגיות ורשת בבזק, מציג תמונה מציאותית מעט יותר. "אין ענן שמוגן ב-100%", הוא מסביר. "ככל שיכולות ההתקפה הופכות להיות יותר זמינות להאקרים, ככל שיש להם יותר משאבים לבצע התקפות - הם יוכלו לבצע התקפות".
חברות הטכנולוגיה הגדולות משקיעות מאמץ כביר על מנת לאבטח את השרתים. לפי אותן חברות, אנחנו רק בפאתי עידן "הענן". המכשירים שלנו אוספים עלינו מידע, שמגיע באופן רציף ותדיר לשרתים. אך בינתיים נדמה שהמאבק בין ההאקרים לחברות שמנסות למנוע את הפריצות ימשיך להתקיים ואנחנו כנראה נמשיך להעלות את הקבצים הפרטיים שלנו לשרת. בכל מקרה, את הדברים החשובים באמת כדאי מאוד לגבות ולא רק באמצעות הענן.