בקרוב אצל בני אדם? במחקר שפורסם השבוע בכתב העת המדעי Nature Communication, הצליחו חוקרים מאוניברסיטת טמפל ומהמרכז הרפואי בנברסקה להצמיד טכנולוגיית עריכה של גנום עם תרופה לדיכוי וירוסים - וכך גם חיסלו תאי HIV מתוך DNA של עכברים נגועים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
התרופה שקיימת כיום לאיידס אינה יכולה לחסל את נגיף ה-HIV לחלוטין, אך היא מדכאת את שכפולו. הטיפול מצריך את נטילת התרופה לאורך כל החיים במטרה לעצור את התפשטות הנגיף, ולפי מחקר שנערך במאי ביכולתו גם להפסיק את העברת הנגיף בין בני זוג. באמצעות בדיקת שיטותיהם על קבוצה של "עכברים אנושיים" נגועים או על מכרסמים שהונדסו לייצור תאים אנושיים נגועים, הצליחו החוקרים לדכא שכפול תאי HIV. צוות המחקר בחן את התרופה במשך כמה שבועות, תוך התמקדות ברקמות הטחול, במח העצם וגם במוח עצמו - שבו נמצאים אשכולות של תאי HIV רדומים.
כדי לחסל את התאים הנגועים שנותרו ב-DNA של העכברים, החוקרים השתמשו במכשיר לעריכת גנים, שבאמצעותו הצליחו להסיר את כרומוזום הנגיף. בסיומו של המחקר, הצליחו החוקרים לחסל את הנגיף אצל תשעה מתוך 23 עכברים. לדברי החוקרים, תוצאות המחקר שערכו הן הוכחה לכך שבסופו של דבר חיסולו של האיידס אפשרי. עם זאת הם ביקשו להרגיע את ההתלהבות והבהירו שעדיין מדובר בצעד ראשון לקראת ריפוי המחלה. "אנחנו נוחתים על הירח", הסביר אחד החוקרים. "זה לא אומר שהצלחנו להגיע למאדים".