שעות ספורות לאחר הדיווח על הרס לוויין "עמוס 6", מגיע התיעוד הדרמטי מזירת הפיצוץ העז שאירע היום (חמישי) בבסיס קייפ קנברל בפלורידה שבארה"ב בעת ההכנות האחרונות לקראת שיגורו לחלל של הלוויין. בעת הצתת מנועיו של טיל מסוג "פלקון 9", שאמור היה לשאת מחרתיים את הלוויין לחלל, אירעה התלקחות שהובילה לפיצוץ הטיל והלוויין. לא היו נפגעים בפיצוץ.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בסרטון ניתן לראות את הטיל שנשא את הלוויין "עמוס 6" כשהוא מתלקח, ושניות לאחר מכן כדור אש ענקי מכסה את השמיים.
שיגור הלוויין תוכנן לשבת בבוקר, כשהטיל הנושא את הלוויין (המשגר) - מסוג "פלקון 9" - הוצב כבר אתמול על כן השיגור בקייפ קנברל. במהלך היום ביצעה חברת SpaceX שורה של בדיקות במשגר - שכללו גם התנעה של מנועי הטיל כחלק מההכנות לשיגור. במהלך ההצתה של המנועים אירעה תקלה שנסיבותיה נבדקות כעת וגרמה להתלקחות ופיצוץ של המשגר ולהשמדת הלוויין.
"מקווים שהמדינה תמשיך לפעול לייצור לוויינים"
מייסד פייסבוק מארק צוקרברג התייחס הערב לפיצוץ הלוויין, שאמור היה לשרת גם את חברת פייסבוק ולאפשר חיבור לרשת האינטרנט לאזורים נרחבים באפריקה. "אני מאוכזב עמוקות לשמוע שהשיגור של חברת SpaceX נכשל והרס את הלוויין שלנו, שנועד לספק חיבוריות לכל כך הרבה יזמים ואנשים אחרים ברחבי אפריקה", כתב צוקרברג בעמוד הפייסבוק שלו.
"למרבה המזל, פיתחנו טכנולוגיות אחרות שיחברו בין אנשים", הוא הוסיף. "אנחנו נשארים מחויבים למשימה שלנו לחבר את כולם, ונמשיך לעבוד עד שלכל אחד יהיו ההזדמנויות שהלוויין הזה נועד לספק".
מהתעשייה האווירית נמסר: "לווין התקשורת עמוס 6 הינו הגדול והמתקדם שנבנה אי פעם במדינת ישראל על ידי התעשייה האווירית עבור חברת חלל. בניית הלווין הסתיימה זה מכבר והוא הועבר לאתר השיגור לטובת שילוב עם המשגר של חברת SpaceX עימה התקשרה חברת חלל". בתעשייה האווירית ציינו כי "צר לנו על אובדנו של הלווין עקב תקלה במשגר של ספייס X ואנו עומדים לשירותה של חברת חלל בכל עניין. תחום לווינות התקשורת הינו אסטרטגי עבור התעשייה האווירית ועבור מדינת ישראל ואנו מקווים כי המדינה תמשיך לפעול לטובת שימור הידע בתחום והמשך ייצורם של לוויני תקשורת ישראלים".
בתקשורת בארה"ב דווח כי במקום אירעו מספר פיצוצי משנה שנמשכו מספר דקות: "השמיים התכסו בעשן כהה מאוד". חברת SpaceX שפיתחה את הטיל "פלקון 9" היא בבעלות איש העסקים אילון מאסק. החברה עמלה בתקופה האחרונה על פיתוח טיל חזק מספיק על מנת לשאת את הלוויין.
צוותים משותפים - אמריקנים וישראלים - פתחו בחקירת התקלה, שלה יש השפעות מרחיקות לכת גם בהיבט הכלכלי וגם מבחינת התדמית והיוקרה של החברות הישראליות המעורבות. פיתוחו של לוויין התקשורת עלה כ-200 מיליון דולרים ומדובר במכה כואבת במיוחד בעקבות יציאתו מכלל שימוש של הלוויין "עמוס 5", שהקשר עמו אבד לפני פחות משנה, ושיגור "עמוס 6" אף זורז כדי להחליפו.