לאכול בשר בלי לפגוע בבעלי חיים - חלום לא מציאותי או העתיד הקרוב? מיזם ישראלי שמגייס בימים אלה כספים דרך אתר למימון המונים מאמין שזהו הכיוון אליו אנו צועדים. בעזרת טכנולוגיה שנועדה לייצור איברים להשתלה באמצעות רקמות, מתכוונים היזמים לייצר באופן המוני חלקי בשר לאכילה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
הסטארטאפ, שנקרא "Supermeat", הוקם בידי שלושה יזמים שמגיעים מתחומים שונים ומאמינים כי ייצור בשר בצורה מלאכותית יהיה יעיל יותר, זול יותר, בריא יותר, ומעל הכול - לא יערב פגיעה בבעלי חיים.
וכך זה יעבוד: הפטנט של פרופסור יעקב נחמיאס מהאוניברסיטה העברית בירושלים פותח כבר לפני מספר שנים ונועד לייצר כבד באופן מלאכותי לצורך השתלות. כעת הוא פועל יחד עם חבריו למיזם כדי להסב את הטכנולוגיה הזו לייצור חלקי בשר לאכילה.
"זה פיתוח של 100% בשר אמיתי, שבמקור מגיע מבעלי חיים, אבל גדל מחוץ לגוף החיה מבלי לפגוע בה", מסבירים במיזם. "לוקחים כמה תאים בביופסיה מהחיה ואז מפתחים את זה בתוך חומרים מזינים, מהצומח בעיקר, שפיתח פרופסור נחמיאס. השלב הראשון הוא פיתוח כבד עוף, והשלב הבא הוא פיתוח נתח שלם של חזה עוף".
ומתי נוכל פשוט לגשת לחנות הקרובה לביתנו ולרכוש "בשר מתורבת", כפי שהוא נקרא? אידו סביר, מנכ"ל שותף למיזם, מסביר כי גיוס הכספים בפרויקט מימון ההמונים "אינדיגוגו" נועד כדי לקדם את המחקר ולהגיע לייצור אבטיפוס של כבד עוף בעוד כשנתיים. ייצור המוני של מוצרי בשר שונים והפצת לחנויות עשוי לקחת עוד כחמש שנים לפחות. על פי ההערכות, אומר סביר, מחירו של קילוגרם בשר מתורבת יהיה זול בהרבה - עד 5 דולר לקילו בשר.
"חלק מהתהליך זה להראות למשקיעים ולקרנות שיש דרישה מהציבור למוצר כזה", אומר סביר. "כשנראה שיש התעניינות ציבורית זה יאפשר לקבל גם כספים מקרנות וממשקיעים". בשלב זה נראה כי הציבור אכן מגלה עניין: אתמול בשעות הערב נפתח פרויקט גיוס הכספים ועד כה נאסף יותר ממחצית מסכום היעד - 100 אלף דולר. "אנחנו מאמינים שהציבור לא ירצה לעצור בסכום הזה וימשיך לתרום עוד", מוסיף סביר.
סביר טוען עוד כי ייצור בשר בצורה שבה הוא נעשה כעת אינו דרך יעילה כלל, מבחינות רבות. "צריך לגדל את כל החיה, כולל חלקים שאין בהם צורך כמו ציפורניים", הוא מסביר. "צריך לחמם אותה, לקרר אותה, לתת לה תרופות, להוביל אותה ממקום למקום. בדרכנו אנחנו נגדל בדיוק את מה שאנחנו צריכים לאכול ולכן זה יעיל יותר".