ילדים שנולדו בניתוח קיסרי הם בעלי סיכויים גבוהים יותר לפתח השמנת יתר מילדים שנולדו בלידה "רגילה" (וגינלית) - כך עולה ממחקר שנערך בארה"ב. החוקרים, שבדקו נתונים הנוגעים ליותר מ-20 אלף לידות במהלך כעשור וחצי, טוענים גם כי נשים שעברו ניתוח קיסרי הן בעלות סיכויים גבוהים יותר לסבול מעודף משקל או לפתח סיבוכים כמו סוכרת ולחץ דם גבוה במהלך ההיריון מאשר נשים שילדו "לידות נרתיק".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בראש המחקר עמד ד"ר חורחה צ'ווארו, מומחה אמריקני לבריאות הציבור בבריגהאם ורופא בבית החולים לנשים בבוסטון ופרופסור בבית הספר לרפואה של הרווארד: הוא אמר שלילדים שנולדו בניתוח קיסרי יש סיכוי גבוה יותר ב 64% לסבול מהשמנת יתר מאחיהם שנולדו שלא בניתוח. המחקר גם מוצא שילדים שנולדו לידה "רגילה" לנשים שילדו בעבר בניתוח קיסרי יש סיכוי נמוך ב-31% לסבול מהשמנת יתר מילדים שנולדו בניתוח קיסרי לאותן נשים שעברו ניתוח קיסרי בעבר.
במחקרים שפורסמו בעבר כבר נטען שניתוח קיסרי, שהכרחי לעיתים כדי להציל חיים או למנוע פגיעות, עלול לחשוף את הילדים למחלות כרוניות כמו אסתמה, סכרת והשמנת יתר. כדי לחקור את הקשר בין השמנת יתר לניתוח קיסרי , הפרופסור צ'אווארו ועמיתיו בדקו נתונים על 22,068 ילדים שנולדו ל-15,271 נשים. מתוך קבוצת המחקר, 4,921 ילדים נולדו בעזרת ניתוח קיסרי.
מה ההסבר האפשרי לממצאים?
המחקר נערך מאז 1996 עד 2012: בתחילת המחקר הילדים היו בגילאים שבין 9-14 ובסיומו היו באמצע או סוף שנות העשרים של חייהם. החוקרים בדקו את הגובה והמשקל של הילדים והגיעו למסקנה המדאיגה.
עם זאת, החוקרים מודים שיש נעלם אחד שהם לא כללו - הסיבה לניתוח הקיסרי. המחקר לא מסביר בדיוק מדוע הניתוח הקיסרי מוביל לסיכויים גבוהים יותר לסבול מהשמנת יתר, אבל הם מעלים השראה שהילדים שנולדים בלידה וגינלית נחשפים ל"בקטריה טובה" בדרך מהרחם לנרתיק שמסייעת להם לבנות את המערכת החיסונית שמונעת בעיות - כמו השמנת יתר ומחלות נוספות.
כתבי סוכנות הידיעות רויטרס שוחחו עם מומחים חיצוניים כדי לאשש את הממצאים: הד"ר ג'אן בלוסטיין, חוקר ומומחה לרפואת נשים מניו יורק שלא היה מעורב במחקר, אמר "ניתוח קיסרי יכול להציל חיים, אבל כל המומחים מסכימים שנעשים יותר מידי ניתוחים קיסריים בלי סיבה אמיתית". בארגון הבריאות העולמי טוענים שאחוז הלידות בניתוח קיסרי לא צריכות לעלות על 15% מכלל הלידות, אבל בעולם המערבי אחוז הלידות בניתוח קיסרי כפול ואפילו יותר.