בועת ההיי-טק התל אביבית היא לא רק מושג, אלא חלק מהמציאות. מי שרוצה לעבוד בחברות הטכנולוגיות ובמקצועות נחשקים כמו מהנדס ומתכנת בדרך כלל לא מתגורר בצפון. ההתפתחות הטכנולוגית נעצרת כבר שנים בקו יקנעם - ובזמן שבנגב הוקם פארק הסייבר, באצבע הגליל לא הוקמה אפילו חברת-הייטק אחת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הדרך של רווית בר-נור לעבודה עוברת מידי יום בין מטעי הפרי של עמק החולה, כשברקע הרי הגליל והגולן. מכאן בהדרגה משתנה הנוף לבטון המגדלים של תל אביב, שם היא עובדת בחברות ההיי-טק המובילות בישראל. "ניסיתי להביא תכנית של גוגל לצפון, ולא הצלחתי", היא מספרת. "מנסה ופשוט לא מצליחה להזיז".
"בגוגל קל להזיז דברים", מציינת רווית. "צריך לבוא מכל הכיוונים אבל לא מצפה מגופים מסחריים לגלות תעוזה אלא אם זה ישתלם להם".
זה לא מקרי שרווית צריכה לנסוע דרומה שעות מידי בוקר. אלפים מתושבי הגליל עושים בכל יום את הדרך הזאת למשרדים במרכז הארץ, חברות ההייטק הפעילות בישראל אינן מחזיקות מרכזי פיתוח מצפון לחיפה.
השכר בצפון - 35% פחות
יובל מטלון, מנכל eBay ישראל אומר כי האחריות למצב גם על הממשלה. "היום בפרדיגמה המקובלת הטאלנטים נמצאים במרכז ולכן חברות מקימות את המרכז המשמעותי במרכז", מציין מטלון. "זה מאמץ משותף שלנו ושל הממשלה לחשוב איך מעודדים את החינוך המצוין בצפון".
אייל ולדמן, מנכ"ל מלנוקס: "יש שני דברים משמעותיים למשוך אנשים טובים ברמת חיים או אטרקציות ושני זה תמיכה ממשלתית שחברות יבואו. תראה מה אזור פיתוח א עשה ליקנעם אנשים הגיעו בגלל אזור פיתוח נתנו החזרים בשכר ועידוד כלכלי כלשהו ואנשים יעשו את זה".
בסדרת הכתבות "מאבדים את הצפון" ששודרה במהדורה המרכזית הצבענו על פערי השכר האדירים. בעוד במרכז עומדת משכורת ממוצעת על 11,311 שקלים, בצפון 35% פחות - 8,407. אחת הסיבות העיקריות היא שחברות עתירות ידע שמעניקות שכר גבוה לא מעסיקות עובדים בגליל.
בסך הכל פחות מ-20 אלף מתושבי הצפון (0.15%) מועסקים היום בענפי ההייטק - השיעור הנמוך בישראל (3.7%) וזה למרות שמדי שנה כ-1,200 מתושבי הגליל משלימים תואר מקצועות המחשבים וההנדסה. רובם המוחלט נוסעים מידי יום שעות דרומה כדי לעבוד, חלקם נאלץ להתפשר על מקצוע אחר.
"ביקנעם וחיפה תקבל אותם תנאים כמו בגליל העליון וזה יותר קרוב וחברות הי טק מחפשות מרכזים שקרובים למרכז לשיווק ולכן כל עוד זה המצב לא נראה שינוי ותזוזה", אומר פרופ' דורון לביא מהמכללה האקדמית תל חי.
"הסבים שלי הגיעו להר טרשים נגד הסיכויים בחרו בנקודה קשה ובעייתית זאת תעוזה כי מבחינתם היה צריך לסמן גבולות אז מה קרה לגבולות איפה הם", מסכמת רווית. "צפונה מעפולה יש מדינה? הצפון מסתיים באיזה קו רוחב של מדינת ישראל ומשם קשה לטפס".