פרעה המודרני? הסמארטפון (צילום: רויטרס)
פרעה המודרני? הסמארטפון | צילום: רויטרס

אז היינו עבדים במצרים, היום אנחנו משועבדים לסמארטפונים: בימינו אנו, אלפי שנים אחרי קריעת ים סוף, לישראלים קשה לשים סוף לשימוש בטלפון הסלולרי. כמעט ואין ישראלי שלא מנהל חיים שכולם סובבים סביב הרשתות החברתיות, האפליקציות וההודעות הטורדניות שמתריעות על משהו חדש שקורה בתוכנה כלשהי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אז בני ישראל נדדו במדבר 40 שנה ואף אחד לא חשב על לעשות סלפי מהמאורע ההיסטורי, היום הטכנולוגיה מלווה אותנו לכל מקום, בכל זמן - ונראה שאין מי שיושיע מאותה התמכרות מסוכנת לכל מה שטכנולוגי, חוץ מאנחנו עצמנו.

"אני לא יכולה בלי וואטסאפ ופייסבוק", מעידה דנית בן שחר, בת 28 מתל אביב - עד כדי כך שהיא מוצאת את עצמה גולשת ומתכתבת לא פחות מתשע שעות ביום. "כל השימושים באפליקציות הן תוך כדי היום יום שלי, אני לא יכולה בלי", היא מספרת.

ביטל את ההתראות. אייל מס
ביטל את ההתראות. אייל מס | צילום:

"יכול להיות שאני יכולה לנצל את הזמן הזה לעשות דברים אחרים", היא מודה, "אבל לדבר בטלפון אני לא אוהבת ובפייסבוק אני מצליחה להתעדכן בדקה אחת מה קורה". משפחתה מפצירה בה להפסיק - מה שלא קורה בינתיים.

לטל, בן 27 מתל אביב, ההתמכרות לכל מה שטכנולוגי גם עולה כסף - והרבה. הוא פשוט לא יכול להפסיק לרכוש עוד ועוד מוצרים באינטרנט: "אני קונה כמעט הכל: כלי מטבח, בגדים, גאדג'טים, חלפים שעולים הרבה כסף בארץ, מוצרים נלווים לאייפון ולמחשב, נעליים, ציוד משרדי ועוד הרבה. כל פעם אני חושב שאני צריך את מה שאני מזמין - אבל בסוף אני לא משתמש כמעט בכלום".

"הילדים כבר יודעים - בזמן משפחה, הטלפונים בתיקים"

אלא שיש מכורים שמצאו דרכים להילחם בתופעה - ולגרום למצב בו "נראו לאחרונה" בוואטסאפ רק לפני הרבה זמן, במקרה הטוב.

סתיו אדם, מכור לטכנולוגיה לשעבר וכיום מנהל הבלוג "2BDaddy" על חיי האבהות, החליט לאמץ אורח חיים חדש ומדולל מאמצעים טכנולוגיים: "אני מנתק את עצמי כשצריך, זה קשה כשכולם מחוברים לסמארטפון כמו לחבל הטבור. כשאני עם הילדים, אז הטלפון נסגר - ושכל העולם יתפוצץ. אני מציץ פעם בשעה, אבל לא מעבר לזה".

אדם הגיע למצב שבו הוא ישב בסרט בקולנוע - והתכתב בסמארטפון במקום לצפות בו: "זה קרה גם במסעדה - במקום לשבת עם האנשים וליהנות מהאוכל, אני עונה למיילים. עברתי תהליך מסוים והבנתי שאני רוצה את עצמי בחזרה".

כותבים כדי להתסיס (צילום: Elena Crk, Shutterstock)
התנתקות מהמכשירים - דורשת אומץ ושליטה | צילום: Elena Crk, Shutterstock



"אני אבא לארבעה ילדים והם התרגלו שכשבאים הביתה, שמים את הפלאפון בצד - ורק כשמישהו מתקשר עונים", הוא מספר, "בטיולים זה כבר הרגל אצלנו שכל הטלפונים מוכנסים לאותו תיק. אין טלפונים, אנחנו רוצים זמן משפחתי יחד".

אייל מס, בן 26 מאריאל, נלחם בהתמכרות בדרכים אחרות: "פעם אחת הקפאתי את החשבון שלי בפייסבוק לארבעה חודשים. הרגשתי שזה יותר מקרב אותי לחברים שלי כי התעקשתי לראות אותם באמת ולא דרך המחשב".

והוא אפילו נקט בצעד שלא רבים מאיתנו היו עושים: "החלטתי לבטל את כל ההתראות בטלפון ולהיות בשליטה. הרגיש לי בהתחלה שמשהו חסר, אבל עם הזמן זה נעשה כיף".

"אומרים להתראות להתראות"

"להיות מכור לטכנולוגיה מתאפיין בחוסר יכולת להתנתק מהטכנולוגיה ושהיא מקבלת עדיפות בחיי היום יום", מסביר ד"ר ירדן לוינסקי, פסיכיאטר מומחה ומנהל מרכז 'רזולוציה' ליישומים פסיכולוגים מתקדמים.

"הכלים התקשורתיים וזמינות המשאבים יוצרים מצב שאתה מוסח כל הזמן - וזה פוגע גם בתפקוד בעבודה ובחיי המשפחה. ילדים מספרים שההורים לא פנויים אליהם אף פעם כי הם שקועים בתוך מסך המחשב", מפרט ד"ר לוינסקי. "זה כמו עישון סיגריות - התרגלת, זה הפך להיות כבר חלק מהחיים שלך ואתה לא רואה את עצמך עושה אחרת".

צפו: מהו הסמארטפון הפופולרי בישראל? (צילום: חדשות 2)
מתקשים להיפרד מהמכשירים החכמים | צילום: חדשות 2



ד"ר לוינסקי ממליץ על פעולה אחת שתחזיר את השליטה לידי המשתמשים - כיבוי ההתראות: "המשתמשים צריכים להחליט מתי הם בודקים את האפליקציה או התוכנה ולא שהיא תחליט עבורם".

"המשתמש צריך להבין שהוא רוצה לשלוט בחייו - ולא שמישהו אחר ישלוט בחיים שלו. הטכנולוגיה יוצרת דפוסי התנהגות, אתה לא רוצה שמישהו יקבע בשבילך את דפוס ההתנהגות שלך, אתה רוצה לקבוע בעצמך", הוא מציע. "זה דורש אומץ, כי צריך לוותר על השליטה הזאת ולהחליט שלא מעודכנים בכל השיחות ונכנסים להתעדכן כשרוצים - ולא לפי ההתראות".

"ברגע שאנחנו משתמשים בטלפון או בלפטופ לווסת את הרגשות, אנחנו רוצים שזה יפתור לנו את הבעיה הרגשית - ולכן זה קרוב יותר להתמכרות", מוסיף הפסיכיאטר ד"ר אילן טל, "בלי אינטרנט נהיה חרדים או חסרי שקט כי מה שמילא לנו את הריקנות זה להיכנס לפייסבוק".

לדבריו, "למשפחה יש חלק גדול בטיפול בהתמכרות, ולאינטראקציות החברתיות והבין אישיות. לייק בפייסבוק זה אולי נחמד, אבל המשמעות שלו היא לא ענקית. לשבת כל היום על המחשב לא יוצר הרבה משמעות, לעומת לשבת עם המשפחה - מה שמעניק הרבה משמעות לחיים".