מה קרה באמת ל"בראשית"? התמרון המוצלח שלשום (שישי) בחלל סימן את סיום התקלה, וכעת בעמותת SpaceIL והתעשייה האווירית משחזרים מה קרה לחללית הישראלית הראשונה לירח, שכבר רחוקה מכדור הארץ יותר מ-150 אלף ק"מ. בלילה שבין שני לשלישי, כמה ימים לאחר שיגורה, החללית התחילה כמתוכנן בהכנות לתיקון המסלול: לאט לאט היא סובבה את המנועים לכיוון הרצוי, בדקה את בקרת החללית והכל היה מוכן לקראת התמרון. אלא שבזמן הציפייה לתחילת תיקון המסלול - התקשורת עם בראשית פסקה.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
יהונתן ויינטראוב, ממיסדי SpaceIL, סיפר שלא מדובר בתופעה מיוחדת ובחברה ציפו לאבד קשר עם החללית מסיבות טכניות שהיו ידועות עוד לפני כן. "אלו היו 27 דקות ארוכות", שיחזר. "אלכס פרידמן, מנהל המשימה, מהנדס מערכת מנוסה ששמעתי עליו כל כך הרבה אגדות בזמן שעבדתי בתעשייה אווירית, הרגיע אותנו לאורך הציפייה לחידוש התקשורת. ברגע שהחללית יצרה קשר היה ברור שמשהו השתבש, נוריות אזהרה בכל המסכים, אני נלחצתי".
ויינטראוב החמיא על קור הרוח של מנהל המשימה פרידמן: "הוא ידע בדיוק מה לעשות. הצוות גם תרגל אירוע כזה בחודשים של לפני השיגור. הוא בקש מכולם להפסיק לנחש מה קרה ולעשות כל מה שניתן כדי להוריד את כל הנתונים מהחללית לפני שהם נמחקים או נדרסים על ידי נתונים חדשים". כך בדיוק פעל הצוות עד השעות הקטנות של הלילה.
"התכנון היה לבצע ניסוי דומה מאוד לתמרון של יום שני בניסיון לקבל עוד נתונים לגבי אותו 'ריסט' (איפוס) ומה גרם לו", המשיך ויינטראוב. "המזל היה שהחללית 'ריסטה' את עצמה דקות לפני האפלה. וזה היה מספיק זמן כדי לקבל נתונים בשביל לנתח את הבעיה. כנראה מה שקרה היה שילוב של כמה בעיות".
אחת הבעיות היא קרינה. "כאן על כדור הארץ אנחנו מוגנים מפני קרינה קוסמית", הסביר. "השדה המגנטי של כדור הארץ מהווה מעין חומה העוצרת חלקיקים הטסים כמעט במהירות האור ואז הם לא מגיעים עד אלינו. תופעת הלוואי של החומה הזו, הוא שיש פיסת חלל שריכוז החלקיקים האנרגטיים בה גדול מאוד. פיסה זו נקראת חגורת ואן הלן. כאשר החללית טסה דרך החגורה בדרכה לבצע את התמרון היא מופצצת בחלקיקים אנרגטיים. יש לה הגנה חלקית כמובן, אבל כנראה שכמה מהחלקיקים פוגעים במחשב, מבלבלים אותו ולכן הוא מאתחל את עצמו כהגנה. אחרי האיתחול, הכל כשורה, אבל התמרון מבוטל".
"בכל פעם שהחללית מסיימת הקפה, בנקודה הקרובה לכדור הארץ, היא עוברת דרך חגורת ואן הלן. בניגוד אלינו, משימות אחרות המשוגרות ישירות לירח לא צריכות לבצע הקפות רבות כל כך ולכן כנראה שבעיה זו משפיעה עלינו יותר. בחמישי בלילה הצוות טיפל בבעיה באמצעות נחישות, מקצועיות, זיעה ושיפורי תוכנה. כך למשל, המחשב הונחה לא להפסיק את התמרון במקרה של ריסט, אלא להתאושש במהרה ולהמשיך".
"לחדר הבקרה הגיעו באמצע הלילה לא רק צוות החללית של SpaceIL ותעשייה אווירית אלא גם בכירים רבים ממפעל חלל והעמותה", סיכם. ואז התקבל האות שלו כולם ייחלו לו: "איזה אושר, מחיאות כפיים וצעקות עידוד. התמרון הצליח ואנחנו בסטייה מזערית. חזרנו למסלול הנכון. היו עדיין תקלות קטנות, ויש עוד דרך ארוכה ומספר תמרונים מסמרי שיער, אבל אנחנו בדרך הנכונה. ברכות למהנדסים ומהנדסות שבצוות המדהים הזה".