חברת קיימברידג' אנליטיקה, שהשיגה את פרטיהם של עשרות מיליוני משתמשי פייסבוק לשימושים מסחריים ופוליטיים, השתמשה בשירותי מודיעין של חברות ישראליות - כך מדווח ערוץ 4 הבריטי.בין היתר, סיפקה קיימברידג' אנליטיקה שירותים גם לקמפיין הנשיאותי של דונלד טראמפ.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מנכ"ל החברה אלכסנדר ניקס הוקלט בסתר כשהוא אומר כי החברה פועלת בחשאי במערכות בחירות ברחבי העולם. הדבר נעשה באמצעות רשת חברות קש, או דרך קבלני משנה. "אתה משלם לנו, ואנחנו מטפלים בזה", הסביר ניקס. "יש כמה חברות בריטיות, כמה חברות ישראליות - מאוד אפקטיביות באיסוף מידע".
בנוסף, בכירים בחברה הוקלטו כשהם אומרים כי יוכלו "ללכוד" פוליטיקאים בסיטואציות בעייתיות, כמו קבלת שוחד או שימוש בשירותי מין. "אנחנו יכולים לשלוח כמה בחורות לביתו של מועמד", תועד ניקס אומר, כשהוא מציין כי הבחורות האוקראיניות "מאוד יפות, אני מוצא שזה עובד היטב". בהזדמנות אחרת אמר "נציע סכומי כסף גדולים למועמד, לממן את הקמפיין שלו בתמורה לשטח אדמה נגיד, והכל יהיה מוקלט. נטשטש את פני הבחור שמציע, ונעלה את זה לרשת". הצעת שוחד לעובדי ציבור היא פעולה המנוגדת לחוק בבריטניה ובארה"ב - וקיימברידג' אנליטיקה רשומה כחברה בארה"ב ופועלת מבריטניה.
את ההקלטות ביצע עיתונאי ערוץ 4 הבריטי, שהתחזה לנציג של איש עסקים מצליח המעוניין בניצחונם של מועמדים ספציפיים בבחירות בסרי לנקה. "אנחנו רגילים לעבוד בדרכים שונות בצללים, ואני מצפה לבניית קשר ארוך טווח - וסודי - איתך", אמר לו ניקס. בפגישות התגאו בכירי החברה שקיימברידג' אנליטיקה וחברת האם שלה, SCL, פעלו ביותר מ-200 מערכות בחירות ברחבי העולם - בהן ניגריה, קניה, צ'כיה, הודו וארגנטינה.
בפגישות נכח בכיר נוסף בחברה, מארק טרנבול, שתועד אומר כי "אנחנו פשוט שמים מידע במערכת הדם של האינטרנט ורואים אותו גדל, ומדי פעם נותנים לו איזו דחיפה, כמו בשלט. צריך שזה יקרה בלי שמישהו יחשוב לעצמו 'זו תעמולה', כי אז השאלה הבאה היא 'מי מפיץ אותה?'". ניקס הוסיף: "רבים מלקוחותינו לא רוצים להיראות עובדים עם חברה זרה, אז אנחנו מוציאים תעודות זהות מזויפות ואתרים, נגיד סטודנטים שעושים מחקר אקדמי או תיירים. יש לי הרבה ניסיון בזה".
דובר מטעם החברה אמר כי "אנחנו דוחים לחלוטין כל טענה שקיימברידג' אנליטיקה או כל חברה הקשורה אליה השתמשה בתחבולות, שוחד או 'מלכודות דבש' לכל מטרה שהיא. אנחנו מדברים לעתים תכופות עם לקוחות פוטנציאליים כדי לסנן כוונות שאינן אתיות או חוקיות. איננו משתמשים במידע שאינו אמת לכל מטרה שהיא". בינתיים, התובע הכללי בקונטיקט כבר הודיע כי בכוונתו לפתוח בחקירת פייסבוק לאור חשיפת הפרשה.