פיתוח חדש לרחפנים של חברת טכנולוגיה ישראלית צפוי להרעיד את שוק התעשיות הביטחוניות ובמקביל לערער את היחס של הציבור כלפי הכלים המעופפים, שהיה עד כה אוהד למדי. הפיתוח, שמבוסס על בינה מלאכותית, מאפשר למפעילי הכלים לזהות את פני המטרות המצולמות, גם בתוך בריכוזי אוכלוסייה צפופים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
המערכת פועלת כך שצילומי הווידאו שנקלטים בעדשות הרחפנים נשלחים למערכת של חברת "קורטיקה" הישראלית, שמפענחת את התוכן הוויזואלי, מזהה תווי פנים וסורקת מאגרי מידע לאיסוף מידע על המצולמים. לאחר הזיהוי, מפעיל הרחפן מקבל באופן מידי מידע מפורט אודות המצולמים, כגון: שמם המלא, גיל, מקום לידה ומגורים, רשימת חברים ומידע נוסף.
"רחפנים ופלטפורמות אוויריות אחרות המצוידות במצלמות מייצרים 'ביג דאטה' ויזואלי גדול יותר ממה שיוצר עד היום", מסביר יגאל רייחלגאוז, מנכ"ל קורטיקה. "לצורך השוואה, פייסבוק מייצרת כיום 500 טרה-בייט של מידע בכל יממה ובשביל לעבד את המידע הם משתמשים בחצי מיליון שרתים המפוזרים ב-11 מרכזי מידע".
לדבריו, המספרים הנוכחיים של פייסבוק מתגמדים לעומת מה שצפוי בעתיד. "צי של מכוניות אוטונומיות למשל ייצר פי 100 יותר נתונים מפייסבוק, ועולם הרחפנים פי 21 אלף", מוסיף רייחלגאוז. "הטכנולוגיה שלנו מאפשרת חיפוש בתוך הביג דאטה הזה, בזמן אמת ולמגוון מטרות".
פיתוח היכולות המתקדמות והטמעתן ברחפנים התאפשר בזכות ניסוי שערכו מייסדי קורטיקה בשיתוף הטכניון של פריצה (Hacking) למוח חי, מתוך הרצון להבין כיצד פועל המוח בעת עיבוד מידע חזותי. פעילות המוח שתועדה במערכת הועתקה לאלגוריתם המסוגל ללמוד ולפענח את המידע, כפי שבני האדם לומדים על העולם דרך התבוננות בעזרת המוח.
המערכת החדשה מתפרצת לדלת פתוחה בתחום טכנולוגי שיש לו ביקוש רב מצד המעצמות הגדולות ביותר הנמצאות במרוץ חימוש חדש מסוגו. מדינות כמו ארה"ב, סין ורוסיה משקיעות עשרות מיליארדי דולרים בפיתוח טכנולוגיות בינה מלאכותית המאפשרות מעקב אחר אנשים על בסיס ניתוח וידאו לצורכי ביטחון וניהול האוכלוסייה.
חברת קורטיקה הוקמה על ידי קרינה אודינייב, יגאל רייחלגאוז ופרופ' יהושע זאבי, ועד כה גייסה החברה יותר מ-69 מיליון דולר עבור פיתוחיה השונים. החברה מעסיקה 100 עובדים במשרדיה בתל אביב, ביג'יינג, ניו יורק וחיפה. בימים אלו החברה מגייסת עשרות עובדים חדשים למרכז הפיתוח בישראל.