"החלפתי סיסמאות כל הזמן, פתחתי פרופיל אחר – עד שהגיעה השיחה שזעזעה אותי": ד' מהמרכז, בת 25, הייתה חסרת אונים במשך יותר מ-4 שנים שבהן סבלה מהטרדות שהתחילו בחשבון הפייסבוק שלה והגיעו לבסוף גם לשיחות טלפון. במקרה שלה, אותר המטרידן האובססיבי, אבל ברחבי הרשת החברתית יש אחרים שסבלו ועדיין סובלים מהטרדות והתנכלויות בפריצה לחשבונות משתמשים בפייסבוק, והם לא מסוגלים להתמודד איתן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"זה התחיל כשהוא היה משתלט לי על המקלדת", שחזרה ד' את תחילת הסיוט. "הוא קילל חברים שלי, ניסה לסכסך או דיבר בשמי עם מישהו שיצאתי איתו באותה תקופה..נהגתי לחכות שהוא יסיים להתכתב בשמי עם חברים שלי בפייסבוק, ואז תיקנתי את מה שהוא כתב".
אבל המטרידן הלך והשתכלל. "עם הזמן הוא קבע דייטים עם גברים בשמי", מספרת ד', שניסתה לעשות הכל כדי לגלות במי מדובר ופשוט לסגור את הפרופיל שלה. "ניסיתי להתכתב איתו דרך ההודעות האישיות אבל גם זה לא עזר וכל פעם שפתחתי פרופיל חדש, הוא השתלט גם עליו".
המטרידן לא התייאש והתחיל להתקשר למספר הטלפון של ד' בשעות לילה מאחורות, אחת השיחות כבר הפחידה אותה ממש. "הוא התקשר ואמר לי שהוא יודע איפה אני גרה, שהוא מתצפת עלי", היא מספרת. "הוא ידע להגיד איזה חברים נמצאים אצלי".
מאז דאגה ד' שלא להישאר לבדה בלילה. ההטרדות נפסקו כשמספר הטלפון של המטרידן נחשף, ואיתו גם זהותו.
"הוא היה אובססיבי אליי"
ב' מהדרום, בן 30, סבל מהטרדות ברשת החברתית יחד עם חברתו. במשך שנה פרץ אלמוני לחשבונות הפייסבוק שלהם ושלח בין שניהם הודעות, תחילה מבלי שידעו שלא בן הזוג הוא שכותב אותן. "הוא היה אובססיבי אלי או אל החברה שלי", מספר ב'. "הוא התחיל לכתוב עליה דברים מגעילים ולקלל אותה, בשמי. הוא גם שלח הודעות מאיימות, עלי ועליה".
מהפייסבוק, התרחבו ההטרדות להודעות טקסט בין הטלפונים של בני הזוג. "היא הייתה מסמסת לי ורק אחר כך היינו מגלים שזה היה הוא", סיפר. "הוא אפילו ידע פרטים על הלוואה שלקחנו שרק שנינו ידענו עליה. הוא רצה להפריד בינינו".
כשהמטרידן תפס קצת יותר ביטחון, הוא הפסיק להתחזות לאחד מבני הזוג וכתב הודעות מטרידות בשמו. "חברה שלי מאוד נלחצה", אמר ב'. "הייתה תקופה שלא ישנו בלילות בגלל זה". גם ב' ניסה לסגור את הפרופיל שלו בפייסבוק, אבל ללא הואיל. רק כשבני הזוג נפרדו, המטרידן איבד עניין. אבל מאז ב' מחליף סיסמאות כל הזמן.
"מישהו התחזה אליי באתר היכרויות - וקיבלתי הצעות מגונות"
יעל, שם בדוי, בת 30 מהמרכז, ידעה מההתחלה מי המטרידן שלה. לטענתה, מדובר בגבר איתו ניהלה מערכת יחסים שהחליט לנקום בה כשבחרה לסיים את הקשר. "הוא פרסם את פרופיל הפייסבוק שלי לאנשים באתרי היכרויות וכתב להם 'תפנו אליה - היא נותנת'", סיפרה יעל. "לא עבר זמן רב והתחלתי לקבל הודעות עם הצעות מגונות".
עבור יעל זו הייתה תקופה קשה. "הרגשתי שפלשו לי לפרטיות", אמרה. "כשפניתי אליו וביקשתי ממנו להפסיק, הוא אמר לי שהבאתי את זה על עצמי". יעל פשוט קיוותה שבאיזה שהוא שלב המטרידן שלה יאבד עניין בהטרדות ויפסיק. למרבה המזל, זה קרה בסוף.
"לא לשתף פעולה עם המטרידנים"
ד"ר ירדן לוינסקי, פסיכיאטר מומחה ומנהל מרכז "רזולוציה" ליישומים פסיכולוגים מתקדמים, מחלק את המטרידנים ברשת לשני סוגים. הראשון הוא "הטרולים", שהם אנשים שפשוט נהנים להציק לאחרים. "ההתמודדות מול הטרול היא לא להאכיל אותו, לא לשתף פעולה", מסביר ד"ר לוינסקי. "לא לדבר איתו, להתעלם לגמרי. ככל שאתה משתף פעולה אתה רק מנציח את ההתנהגות הבעייתית".
הסוג השני הוא מטרידנים שיש להם היכרות מוקדמת עם הקורבן. "חלק מהכיף שלו זה להיות נוכח בחיים של הצד השני, ובמקרים מסויימים הוא גם חי את החיים של השני", מסביר לוינסקי. "אין לו רווח מיידי מההתנהגות הזאת. אולי הוא התאהב בדמות, או יש לו בעיה ביצירת קשרים. ברשת החברתית קל להם יותר לתחזק את הקשר הפיקטיבי הזה".
אז מה עושים? גלעד האן, חוקר עבירות ופשעי מחשב, מציע כמה דרכי הגנה:
# להמציא סיסמה חזקה לפריצה שמורכבת מאותיות, מספרים וסימנים.
# לבדוק את הגדרות הפרטיות בחשבון ולקבעו למי הוא יהיה חשוף ולמי לא.
# אם נתקלתם בפריצה – השביתו את החשבון עד יעבור זעם.
# אם תרצו שפייסבוק יסגרו את חשבונכם – פנו לחברים ברשת שידווחו עליו כלא ראוי.
# אם תרצו לאתר את הפורץ ניתן לפנות לחוקרי סייבר.
לפניות לכתבת: ch2news.avivitm@gmail.com