קפריסין הפכה בשנים האחרונות ליעד מועדף עבור ישראלים המחפשים את דרכם בנבכי ה "רילוקיישן" - הקרבה הפיזית לארץ, האקלים הדומה והתרבות הים תיכונית הופכים את המעבר לנוח עבור משפחות המחפשות חיים רגועים וחופים יפים. שני ואלירן - זוג צעיר (38, 36) ניצלו הזדמנות שנפלה בדרכם ולפני ארבע שנים החליטו לעשות את המעבר הזה.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> יפו העתיקה: הצצה לבית הקשתות המטריף של נטע ברזילי
>> פה זה לא אירופה? הטרנד היפהפה שמטפס על הקירות
הלוקיישן: שכונה בלימסול שנקראת Green Area, נמצאת באזור מרכזי ומאופיינת בהיותה שכונה סגורה ושקטה. רוב תושבי השכונה הם קפריסאים מקומיים והיא ניחנת בשקט מופתי, נוף הצופה הרחק אל הים, המון ירוק בעיניים ונקודת גישה מרכזית לעיר ולכביש המהיר (זה חשוב כי קפריסין מאופיינת בכך שבלי רכב אין שום אפשרות להתנהל בחיי היומיום). הבית הוא בית פרטי המשתרע על כ-1100 דונם, יש בו שתי קומות, חמישה חדרי שינה ויחידה חיצונית נוספת שיכולה לשמש כדירה נפרדת.
בני הבית: שני: "כשהייתי בהריון הראשון שלי נקרתה בדרכנו ההזדמנות לעזוב את תל אביב ולהגר לקפריסין. עוד מצעירותו, אלירן טייל במקומות רבים בעולם והתגורר מחוץ לישראל. הרעיון של חיים בחו"ל תמיד היה שם וקסם. כשנפלה ההחלטה חיכינו למועד הלידה, וכאשר לאיב מלאו ארבעה חודשים היגרנו ללימסול שבקפריסין. וכיום אנחנו משפחה של ארבע נפשות: אלירן - מנהל שיווק, אני – עוסקת בעיצוב, איב בת ארבע וריי בן שנתיים".
למה דווקא הבית הזה? "בקפריסין מוצאים דירה בעיקר בתיווך. יש המון מתווכחים, ולהבדיל מישראל פה כל הוצאות התיווך חלות על בעל הנכס בלבד. כשנתיים לאחר המעבר, בעודי בעיצומו של ההיריון השני של בני ריי, החלטנו לשכור בית חדש. יש אתר פופולרי למציאת נכסים לקנייה והשכרה ובמהלך החיפושים נתקלתי במודעת פרסום לבית יפיפה שכבש אותי והרגיש כמו אהבה ממבט ראשון. ישר שלחתי לאלירן את הלינק והוא חשב בדיוק כמוני, אבל שנינו הסכמנו שהבית גדול מדי עבורנו. כעבור מספר ימים אלירן שלח לי לינק של בית שמצא חן בעיניו, תוך כמה רגעים אמרתי לו שמדובר בדיוק באותו הבית. באותו רגע הבנו שלא סתם שנינו התאהבנו באותו הבית וקבענו ללכת לראות אותו. הבית קסם לנו כי כבר במבט הראשון הוא השרה שקט והיווה למעשה בית משפחתי מהחלומות - כל אזורי החוץ טובלים בירוק, מעוטרים בעצי פרי ומושלמים למשחק ולשעות הפנאי של הילדים. בחצר יש בית עץ שבעל הבית בנה לילדיו לפני שנים רבות ויכולתי לדמיין כיצד הילדים שלנו יתרוצצו וישחקו בו. אלמנט חשוב נוסף הוא שאזור הבריכה מגודר ומסוגר עם דלתות ננעלות, דבר התורם לתחושת ביטחון כאשר יש ילדים קטנים. הרגשתי שזהו הבית המושלם להיות בו בחופשת הלידה".
העיצוב: "הבית עצמו מתאפיין בחלונות רחבים המשמשים כמעין דלתות, החוץ משתלב עם הפנים ומשלב המון ירוק. כמו כן יש קירות אבן בחלקי הבית, כיור אבן עתיק בשירותי האורחים ושלל נגיעות המשלבות ישן מול חדש. השילוב הכפרי אל מול האלגנטי קסם לי והבנתי שהלבשת הבית הולכת להיות משימה מהנה. מאחר והבית היה ריק לחלוטין והימים היו ימי קורונה, הייתי צריכה לחשוב כיצד אני משלבת את הריהוט שהבאנו מישראל במכולה יחד עם הפריטים מחנויות המקומיות.
כאימא לילדים קטנים היה לי חשוב לשמור על הסגנון המקורי אך להפוך את הבית לפרקטי ומותאם לצרכים שלנו. כך למשל, את החלל המיועד לפינת האוכל הממוקם לצד הסלון הפכתי למעין משחקייה, ניסיתי לחשוב איך זה לא יגרום לחלל המרכזי בבית להראות כמו גן ילדים והצלחתי באמצעות יצירת מסגרת של משחקי עץ, כוורות וארונות אחסון להפוך את החלל הזה לחלל מרכזי ושימושי שהילדים מבלים בו שעות רבות.
בחדר ההורים היה חשוב לי לשמור על מינימליזם. מעל המיטה מיקמתי שני מדפים לבנים - האחד עם תמונות החתונה והשני עם תמונות נקיות של צמחייה. המדפים האלו נמצאים באותו הסידור בדיוק מעל המיטה שלנו עוד מהדירה שלנו בתל אביב לפני שהפכנו להורים, ומסמלים את הצמיחה שלנו. לחדרי הילדים בחרתי בצבעים בהירים, פינות קריאה ואלמנטים נעימים כדי להשרות אוירה שקטה שמעודדת שינה ומנוחה, צורך חשוב לגילאים קטנים".
כמה זה עולה לכם? "רווח לחשוב היום, לאור עליית המחירים בארץ, שכל מה שמעבר לים נוח יותר מבחינה כלכלית. אך גם לימסול לא חפה מעליית המחירים והנדל"ן נמצא כאן בעלייה חדה שרק מטפסת. גם החשבונות כאן, לרבות חשבון החשמל, אינם זולים כלל. היתרון כאן באחזקה של בית גדול שאין חשבון ארנונה חודשי אלא תשלום סמלי המשולם אחת לשנה".
האם הבית שלכם דומה לבתים אחרים בסביבה? "הבית שלנו מאוד ייחודי ולא דומה לבתים אחרים כאן. קורות עץ שמעטרות את התקרות, אבן חצובה, חלונות רחבים, דלתות עץ מאסיביות, גפן המעטר את הכניסה לבית עם פינת ישיבה המעניקה תחושה של כרם, ובעיקר השילוב של החדרים הגדולים לצד הנוף הנשקף – כל אלה יצרו מסגרת חלומית לעיצוב הבית והשפיעו על בחירת הצבעים והחומרים בכל חלק שלו".
איזה עיצוב מאפיין את התרבות המקומית? "הבתים הקפריסאיים מאופיינים בסגנון עתיק ועמוס פריטים, הצבעים החמים - כמו חום ואדום, דומיננטיים, ובכל חלקי הבית נמצאים מוטיבים דתיים וחפצים רבים. סגנון זה רחוק מההעדפות העיצוביות שלי ולכן העובדה שהבית היה ריק היוותה יתרון במקרה הזה. בנוסף, בתים קפריסאים מאופיינים בצמחייה רבה ועצים בחצרות, ומאוד נחמד לתת לילדים לאכול מהתוצרת שמניבים עצי הפרי בחצר הבית. הקפריסאים חובבי קפה ובכל בית אפשר למצוא מקציף קפה – פרפה".
מאפיינים ישראליים בבית: "למרות שאנחנו בית חילוני לחלוטין כשנכנסנו לבית היה לנו חשוב מאוד להתקין מזוזות, ויש נרות שבת שמסמלים עבורנו את תחושת השישי וקבלת השבת שכל כך אהובה בארץ. הקפריסאים מאוד דומים במנטליות לישראלים בפן המשפחתי, ותמונות משפחתיות שמעטרות בתים ישראלים נמצאות גם בבתים קפריסאים".
מה השוני בלייפ סטייל הקפריסאי לעומת הישראלי? "הקפריסאים נוהגים לבלות זמן רב בבית ובחיק המשפחה, לכן מאוד שכיח כאן לחיות בבתים פרטיים. בישראל יש אינסוף אטרקציות, מקומות בילוי והסעדה, פעילויות לילדים טיולים ועוד. כיוון שבקפריסין זה הרבה יותר מצומצם, ממלאים את החסך הזה בהשקעה בבית ובמה שיש לו להציע".
דברים ששמחתם לאמץ: "המאכל הכי קפריסאי - חוץ מגבינת החלומי כמובן, הוא הסופלקי. גם אנחנו הישראלים חובבי שיפודים ומאוד שכיח בכל בית לתחזק עמדת ברביקיו כך שהאוכל המקומי משתלב גם עם התרבות שלנו. רק שבמקום לעשות 'על האש' בפארקים בחגים, זו ארוחה משפחתית שגרתית בגבולות הבית".
מה מזכיר לכם את ישראל? "הקהילה הישראלית בקפריסין גדולה. החברים הישראלים, המטבחים מקומיים של ישראלים, ציון חגי ישראל בבית חב"ד - כל זה עוזר שבזיכרונות של הילדים ייטמע הצביון הישראלי והתרבותי שלנו".
מתגעגעים לישראל? "ישראל היא חלק מהלב. היתרון בחיים בקפריסין הוא הקרבה לארץ; בכל פעם שהלב מתגעגע לארץ ובמיוחד למשפחה ולחברים אפשר לעשות גיחה בקלות, להפיג את הגעגוע ולמלא מצברים".
יש לכם כוונה לחזור? "לא נראה באופק. ילדתי את בני בקפריסין, הקמנו כאן חיים שלמים, המסגרות של הילדים כאן, חיי חברה ושקט שעושה נעים לגוף ולנפש".