בית שנתפר למידות הדיירים מתחיל בקופסה לבנה ופשוטה שלתוכה יוצקים חיים, חומרים ותחושות. הפתחים מכניסים את האור הטבעי והאוויר, והתאורה מפזרת אור בשעות שונות של היממה; הרהיטים משרתים את בני הבית, והטקסטיל מוסיף שכבות וחום. לקלחת העיצובית נכנסים גם חיפויי הקיר, שנראים היום בכל מקום כמעט - בטלוויזיה, במגזינים, בסרטים, באולמות תצוגה, במסעדות ובמשרדים. הקירות מכוסים בשלל עיצובים, שתואמים לטעם האישי ולצרכים, ולפעמים נדמה שהקיר הפשוט, הלבן, נעלם מזמן.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> לפנק, לפנק, לפנק: המקלחונים שישדרגו לכם את חדר הרחצה

>> הנשק הסודי של התאורה במטבח: מנורה מעל החלון

חיפויי הקיר שנכנסו לחיינו בשנים האחרונות הם הרבה מעבר לצבע על הקיר או טפט דקורטיבי. החיפויים משלבים חומרים שונים, כוללים אחסון ותצוגה, מסך טלוויזיה ולפעמים גם דוגמאות תלת ממדיות, פסי עץ, בריקים ועוד, ומושכים אליהם את מרב תשומת הלב. אבל אם חיפוי קיר הוא טרנד, הוא גם יכול להימאס יום אחד וההחלפה שלו תהיה מעמסה. גולש אנונימי באחת מקבוצות העיצוב בפייסבוק הביע את מורת רוחו, כשכתב שהמעצב שלו מתעקש על חיפוי קיר לטלוויזיה, בעוד הוא מאוד לא מתחבר ומעדיף קיר שיהיה אומנם מעוצב, אך נקי וללא חיפוי. "הכול תלוי בעיצוב וסגנון הבית, אבל כשבוחרים חיפוי כמו אבן או טפטים מקושקשים, לרוב הם יוצרים בלגן ועומס בחלל", אומרת רייצ'ל יעקובלב, מעצבת פנים. "אני מעדיפה חלל נקי יותר ופחות עמוס לעיניים, מה עוד שחיפוי יכול לפעמים לייצור מראה זול". 

קיר טלוויזיה בסלון בעיצוב נקי של ליטל נעים (צילום: אורן עמוס)
לקיר נבחר מראה נקי שמעניק שקט בחלל הסלון, בלי "רעשי רקע" מסביב | צילום: אורן עמוס

יש שיגידו כי חיפויי קיר, כמו סט בגדים משובח, עוזרים להפיק את המקסימום מהמרחב ולהסוות את החולשות שלו. הם מוסיפים אופי ואווירה, המבט מופנה לקיר המחופה וחוסך אלמנטים אדריכליים במקומות אחרים. אם חושבים על זה, אין אף קיר בבית שיכלול יחד גם פונקציות, גם עיצוב, אווירה וטעם אישי. בנוסף, הוא מסתיר שקעים וכבלים שונים, ואם יש על הקיר פגמים או סימנים, הוא יסתיר אותם. באמצעות חיפוי אפשר גם להסוות כניסות לחללים אחרים ולשמור על פרטיות בחלל האירוח.

חיפוי קיר נגרות, קיר טלוויזיה (צילום: CREATIVE WONDER, SHUTTERSTOCK)
חיפוי קיר נגרות, מעמיס על החלל | צילום: CREATIVE WONDER, SHUTTERSTOCK

איך עושים את זה נכון? כשבוחרים חיפוי צריך לחשוב לטווח ארוך ולבחור חומר עמיד שלא יצריך תיקונים או צביעה. רצוי שיהיו בו תכונות אקוסטיות ותרמיות, שיהיו עמידים ללחות ושינויי טמרפטורות וכמובן, שיהיה קל להתקין אותם. חומרים טבעיים כמו אבן ועץ יעלו יותר, אבל אריחים או טפט יעלו פחות. האיזון למי שרוצה קיר דומיננטי הוא חיפוי מעודן כמו טפט או צבע, שאומנם דורשים רענון לאחר תקופה, אבל האסתטיקה שלהם לא נופלת מהשאר. אפשר לטפל בקיר, אבל לא חייבים להעמיס אותו בחיפויים כבדי משקל וכיס. הנה כמה דוגמאות למי שבחר בטאץ' מעוצב אך לא מורכב. 

פוקוס על הצבע 

בעזרת צבע יצרה המעצבת color blocking שמגדיר את החלל ומחלק אותו בצורה ויזואלית, צבעונית ומעניינת. "תחמתי את הקווים על ידי פס סיליקון שחור עם דבק מאחור, שנותן מראה נקי ומוגמר. את סגנון העיצובי ואת צבעי הבית והצורות יצרתי בהשראת זרם עיצובי הולנדי מתחילת המאה ה-20, דֶה סְטֶיל (De Stijl), שעסק בתחומים אומנותיים כמו ציור, עיצוב, אומנות ואדריכלות", מספרת המעצבת.

חיפוי קיר עיצוב לילי ברושטיין (צילום: לילי ברושטיין)
עיצוב: לילי ברושטיין | צילום: לילי ברושטיין
 

צבע dark teal מלווה את גרעין הבית כקיר מסדרון, כניסה למשרד וסלון. הבחירה בגוון הספציפי נועדה להפוך את הטלוויזיה לפחות דומיננטית בחלל. מזנון מתכת תחתון ואלמנטים נוספים מאזנים ומייצרים משחק של מיקוד על הקיר.

חיפוי קיר עיצוב מיטל פומרנץ (צילום: דריה אלקיינד)
אדריכלות: מיטל אשכנזי פומרנץ | צילום: דריה אלקיינד

רותם וברק גור, מהנדסת וסטודנט לתואר שני, טיפלו בסלון שלהם בעצמם. בעזרת עיפרון ופלס הוא שרטט קו מקביל לרצפה לרוחב הקיר, בגובה של כשליש מהקיר. היא הדביקה נייר דבק לאורך הקו וצבעה עם רולר. "בחרנו גוון בז' בהיר שמשרה רוגע ומתאים לצבעי שאר הסלון", מספרת רותם.

חיפוי קיר (צילום: ברק גור)
עיצוב: רותם וברק גור | צילום: ברק גור

מיקס של תמונות

דירה ססגונית של מנהל כספים ושותפה במשרד פרסום עוצבה עם צבעוניות תוססת בכל פינה, המשקפת את אישיותם. בקיר מעל הספה הדומיננטית בסלון נתלו תמונות ואביזרים במיקס א-סימטרי בצבעים תואמים לכלל הצבעים בחלל.

סלון מלמעלה (צילום: עוזי פורת)
עיצוב: סטפני גריב | צילום: עוזי פורת

 

קיר הספה רוצף בתמונות מהאוסף פרטי של דיירי הבית, שלוקטו בטיולים של שנים בארץ ובעולם. קיר הכניסה נצבע בצביעה אומנותית ולפניו הועמדו קונסולה ומראה.

חיפוי קיר עיצוב סטודיו טולה (צילום: מאור מויאל)
עיצוב: סטודיו טולה | צילום: מאור מויאל

 

כשהדיירת לא רצתה הרבה תמונות על הקיר או שימוש בצבע, נבחרה אומנות ממתכת שמייצרת עניין בקיר הגדול ולצידה מדפי עץ טבעי. על המדפים הונחו אקססוריז וצמחים שמוסיפים עוד עניין וטקסטורה לחלל. "מצד אחד רצינו לשמור על ניקיון ויזואלי בלי הרבה צבע ותמונות, ומצד שני ליצור עניין בדרכים שונות", אומרת המעצבת. "לכן בחרנו לחזור על החומריות של העץ והמתכת השחורה כדי לחבר את האלמנטים השונים בקיר ובריהוט השונה בחלל".

חיפוי קיר עיצוב נעמה אטדגי (צילום: יונתן תמיר)
עיצוב: נעמה אטדגי | צילום: יונתן תמיר

 

דייר שעיסוקו היום יומי כולל חומרים לעיצוב הבית וחיפויי קירות, ביקש עבור תכנון ביתו הפרטי שקיר הסלון יישאר ריק, מאחר שהעיסוק הקבוע המאיס עליו את כל סוגי החיפוי. המעצב בחר לתלות בקיר מול הספה טלוויזיה עם מקרן קול בלבד שבולטת על רקע צבע הקירות.

חיפוי קיר עיצוב אסף מישאלוף (צילום: איתן שפר)
עיצוב: אסף מישאלוף | צילום: איתן שפר

 

ספרייה דומיננטית

מתחת לטלוויזיה ולאורך הקיר הארוך בדירתה של מעצבת הועמד רהיט נמוך פתוח המשמש כספרייה. מעליו נתלו תמונות, ועל הקיר צינור ספרינקלרים חשוף שנצבע בסגול.

דירה בתל אביב, עיצוב שני רינג,  (צילום: חגי סויסה Yawaradi  )
עיצוב: שני רינג | צילום: חגי סויסה Yawaradi

 

נועה ודוד נחמיאס שמתגוררים בתל אביב בחרו לביתם ספרייה קצת אחרת, אותה הכינו בעצמם. היא מורכבת מארגזי אחסון של איקאה שחוזקו עם ברגים, כדי שיצליחו לשאת משקל של ספרים. חלק הונחו לרוחב וחלק לאורך כדי ליצור עניין, אבל היה להם חשוב לשמור על סימטריה בשורות. "עבורנו זה היה פתרון יחסית זול לספרייה שמצליחה להכיל כמות ספרים יפה", היא מספרת. "ארגז גדול לרוחב יכול להכיל כ-20 ספרים, ויש לו נוכחות משמעותית במרחב הביתי. על הארגזים וביניהם ניתן גם לתלות תמונות ופריטים שמשקפים יצירה וחוויות משפחתיות".

חיפוי קיר עיצוב נועה נחמיאס (צילום: נועה נחמיאס)
עיצוב: נועה נחמיאס | צילום: נועה נחמיאס

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Amitay Singer (@amitay_singer)

תוספת קרניזים וצמחים

בקיר ראשי, הפעם בחדר שינה, לא היה מקום אפילו לראש מיטה. בעצה עם המעצבת הודבקו בו קרניזים שנצבעו בצבע הקיר – כחול עמוק ומרגיע. הקרניזים, ביחד עם הצבע, מדמים ראש מיטה, והדיירת קיבלה את הטאץ' העיצובי שלו קיוותה. את הרעיון העיצובי הזה ניתן ליישם גם בסלון.

חיפוי קיר ג עיצוב אפרת מורד (צילום: מרוה הרוש)
עיצוב: אפרת מורד | צילום: מרוה הרוש

 

קרניזים, בת-אל אוליאל  (צילום: מאור מויאל)
עיצוב: בת-אל אוליאל | צילום: מאור מויאל

 

לא הקיר הראשי בבית, אבל בהחלט השראה עם כל הירוק הזה: 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Plantwalls Amsterdam (@plantwalls.amsterdam)

 

חיפוי קיר ג עיצוב מורן ויינשטוק (צילום: מורן ויינשטוק)
קיר צמחייה הידרופוני. עיצוב: מורן ויינשטוק | צילום: מורן ויינשטוק