שוק הנדל"ן אמנם נמצא בקיפאון, אך מחירי הדירות גבוהים מתמיד - ובעיקר בתל אביב. בעלי הדירות מנצלים את הביקוש הגבוה לדירות באזורי המרכז ומעמידים למכירה מחסנים שמשמשים כדירות ללא היתר. בעיריית ת"א מדגישים: "עבירה פלילית על חוק התכנון והבניה".
בשיחה עם N12, הודה מתווך שמציע מחסן למכירה באזור כיכר הבימה בת"א, כי המקום לא נבנה כמיועד למגורים - ובטאבו הוא רשום כמחסן. "במחירים של תל אביב עושים הכול, היא משמשת למגורים למרות שלפי החוק אסור". מתווך בדרום העיר סיפר דבר דומה: "זה משמש כדירה אבל ברישום זה מחסן".
בחלק מהמודעות המציעות את המחסנים למכירה, נראית דלת הכניסה בצידה של תחתית גרם מדרגות. בחדר אחר שמוצע למכירה, ניתן לראות מיטה בחדר סגור ללא חלונות, לצד מקלחת צפופה שעמוסה בפריטים. חדרים מסוג זה מוצעים למכירה במחיר מופקע של מיליון ו-300 אלף שקל.
בפוסט שפרסם מתווך בקבוצת הפייסבוק של ״דירות למכירה בתל אביב״, הוא מציע מחסן בתל אביב במיליון ו-300 אלף שקל: "בהזדמנות – מציאה: 30 מ"ר, 1.5 חדרים בקומת פרטר (יורדים 6 מדרגות), כניסה נפרדת ופרטית, 3 כיווני אוויר, קיימת יציאה לגינה בהסכמה, היתכנות לתמ"א. רשום כמחסן – משמש כדירה מצוינת למשקיעים".
"כשקונים דירת קרקע, חייבים לבדוק טוב את הנכס"
"אוהד דנוס יו"ר לשכת השמאים לשעבר התייחס לתופעה: "אני חושב שכל מחסן שהוסב למגורים בזמן כזה או אחר, ניסו למכור אותו כדירה, יש מקרים שבהם המוכרים הפחות ישרים סיפרו שזאת דירה והיותר ישרים יגידו שבהיתר הבניה זה רשום כמחסן. זו בהחלט תופעה שקורת ואנחנו רואים אותה. אנשים קונים מחסן ומסבים למגורים ומשכירים או מוכרים את זה כדירה.
"מבחינת החוק, חוק התכנון והבניה אומר שכל מה שלא הותר במפורש הוא אסור ולכן הדבר שאנשים עושים זה את השינוי ומשכירים או מוכרים בלי שידעו", הסביר דנוס, "הסיבה שבעלי הנכסים עושים את זה היא שיש נכסים שנבנו בהיתר כמחסן ובפועל רשומים כדירה. ברגע שבעל הנכס עושה את זה ומסב את המחסן לדירה זה מעלה את הערך של הנכס - והמחיר עולה. כשקונים דירה חייבים לבדוק טוב טוב את הנכס, בייחוד נכסים בקומות קרקע. צריך לבדוק וללכת לשמאי שיבדוק את הדירה ויבינו אם הנכס עבר שינוי ומשמש כדירה למגורים".
תגובת עיריית תל אביב-יפו: "שימוש במחסן למגורים הינה עבירה פלילית על חוק התכנון והבניה. התופעה מוכרת לעירייה - ואנו פותחים בהליך אכיפה נגד בעלי הנכס אשר מוביל לרישום פלילי או קנס מנהלי נגדו, כשהמטרה היא החזרת השימוש בנכס לייעודו כמחסן לפי היתר הבניה, דבר הכרוך בהריסת כל מאפייני המגורים שנוספו למחסן (מטבח, שירותים ומקלחת וכד')".