אחרי עוד עלייה במחירי הנדל"ן שקפצו ב-13% בשנה, אלפי זוגות צעירים תולים את תקוותיהם בתוכנית "מחיר מטרה" שתצא לדרך ביום ראשון ותעניק סבסוד של עשרות אחוזים למי שיזכה בהגרלות. נתונים שפורסמו הערב (רביעי) ב"המהדורה המרכזית" חושפים את המחירים הסופיים שמציעה התוכנית לזוכים בהגרלת הדירות הגדולה. חלק מהמכרזים, שאריות של תוכניות קודמות, סוכמו לפני שנים ולכן יעניקו לזוכים הנחה של עד מיליון שקלים לדירה בהשוואה למחיר השוק כיום.
המחירים של הדירות בהנחה נחשפים: הנתונים המלאים
המחיר לדירת 100 מטר בבאר שבע יעמוד על 895 אלף שקלים לזוכים בהגרלה לעומת 1.2 מיליון שקלים בשוק החופשי (פער של כ-300 אלף שקלים), באשקלון 900 אלף לעומת 1.35 מיליון (פער של כ-450 אלף שקלים), בלוד 1.19 מיליון לעומת 1.6 מיליון (פער של כ-407 אלף שקלים) ובאשדוד 1.36 מיליון שקלים לזוכים בהגרלה לעומת 1.65 מיליון שקלים בשוק החופשי (פער של כ-300 אלף שקלים).
המחיר לדירת 100 מטר באור יהודה יעמוד על 1.09 מיליון שקלים לזוכים בהגרלה לעומת 1.8 מיליון שקלים בשוק החופשי, בראשון לציון 1.57 מיליון לעומת 2.2 מיליון ובבאר יעקב 1.36 מיליון שקלים לזוכים בהגרלה לעומת 2.3 מיליון שקלים בשוק החופשי - פער של כמיליון שקלים בין המחיר בהגרלה לבין מהיר בשוק החופשי.
המחיר לדירת 100 מטר בירושלים יעמוד על 1.79 מיליון שקלים בהגרלה לעומת 2.4 מיליון שקלים בשוק החופשי ובתל אביב-יפו המחיר בהגרלה יעמוד על 1.74 מיליון שקלים לעומת 2.5 מיליון שקלים בשוק החופשי - פער של כ-757 אלף שקלים בין המחיר בהגרלה לבין המחיר בשוק החופשי.
ההרשמה להגרלות תיפתח ביום ראשון הקרוב ותיסגר 10 ימים לאחר מכן. לאחר שההגרלות ייערכו, הזוכים יקבלו על כך הודעה. לעומת מחיר למשתכן, תוכנית "מחיר מטרה" מגבילה את ההנחה בסכום - 20% ממחיר הדירה עד גג של 300 אלף שקלים. סכום ההנחה משתנה בהתאם לערך הדירה המקורית, ובעקבות העלייה במחירי הנדל"ן הוא יכול לגלם גם שווי הנחה גבוה יותר.
בחודשים הקרובים צפויות להיפתח הגרלות נוספות של "מחיר למשתכן" שנתקעו מאחור, ובהן ההנחות אינן מוגבלות בסכום ויכולות להגיע אפילו עד 500 אלף שקלים בעיר כמו תל אביב. ההגרלות יחולו על פרויקטים ביותר מ-80 ישובים ברחבי הארץ. בהמשך, "מחיר מטרה" לבדה תתמקד באזורי פריפריה ולא בערים המבוקשות ביותר.
את התחמושת הבסיסית שלה להתמודדות עם משבר הדיור, הממשלה כבר מזמן בזבזה. כבר כינסו מסיבת עיתונאים חגיגית עם שלל הבטחות וכבר הודיעו על שיווקים גדולים של יחידות דיור לשוק, אבל זה פשוט לא מספיק. ענף הנדל"ן, שהוא ענף של ציפיות, לא מתרגש מהממשלה ועדיין מתמחר עליות מחירים למרות הצעדים שכבר הוצגו.
כדי ליצור שינוי במגמה, הממשלה תהיה חייבת להציג עוד חבילה של צעדים מסיביים כדי לאותת לשוק רצינות. ביקשנו משלושה מומחים שמכירים היטב את המציאות בשטח להציע כל אחד צעד אחד שאפשר ליישם כבר עכשיו כדי להרגיע את השוק הרותח.
אוהד דנוס, שמאי מקרקעין, ממליץ על פטור ממס שבח לדירה שנייה ומעלה: "אני מציע להעביר הוראת שעה שעל פיה אנחנו ניתן פטור ממס שבח לתקופה של שנתיים לדירות של עד 3 מיליון שקל, שיאפשרו לכל אותם משקיעי נדל"ן שמחזיקים בדירות ולא מוכרים אותן בגלל נושא המיסוי, למכור את הדירות. אנחנו נייצר מצב של היצע מאוד גדול של דירות בלב אזורי הביקוש, דירות זולות יחסית, שאמור למתן ולייצב את מחירי הדירות בדרך להפחתה שלהם בהמשך".
דניאלה פז ארז, יועצת בכירה בתחום כלכלת הנדל"ן, מציעה להסב משרדים בנויים לדירות להשכרה: "בחלק ניכר של הערים שלנו יש במרכזי הערים בנייני משרדים ותיקים שנבנו בשנות ה-50, 60 ו-70. יש אפשרות בהליך יחסית פשוט של רישוי ושינוי הבניינים האלה למגורים ולדירות קטנות. ההליך הזה יכול לייצר מלאי של אלפי יחידות דיור בלוח זמנים מהיר מאוד כי הבניינים כבר בנויים".
ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים, ממליץ על הקפאת מחיר הקרקע שמשווקת המדינה: "המדינה חייבת לשווק את הקרקעות לפי מחירי 2020 שהם מחירי הקרקע לפני העלייה של 13% ב-2021. ככל שהיא תעשה את זה, נוכל לייצר את הדירות האלה במחירים יותר זולים, וכשהמדינה תשווק לפחות 100 אלף דירות בשנה, ההוזלה הזו תגולגל ישירות לכיסי רוכשי הדירות".
במקביל לצעדים הנדרשים בדירות למכירה, יש גם צעדים שאפשר לעשות עכשיו בענף השכירות: מיסוי על שכר דירה מהשקל הראשון וקביעת שכר הדירה כהוצאה מוכרת במס לזוגות צעירים.
מעל כל אלה, יש את החלטת הריבית הצפויה של בנק ישראל בחודש אפריל. אומנם ההחלטה תיקח בחשבון את כלל הגורמים במשק, ובעיקר את האינפלציה, אבל אם הריבית תעלה, היא תשפיע ישרות על החזרי המשכנתאות הקיימות ועל מי ששוקלים לקחת משכנתא חדשה. עם קצב העלייה הנוכחי, רק תוכנית שתתקוף את השוק מכל הכיוונים תצליח לייצר אולי שינוי תודעה ואיתו גם שינוי מגמה.